Musk se přiblížil výplatě obřích bonusů. Můžou z něj udělat nejbohatšího muže světa

Tesla Roadster. Čtyřmístný automobil ujede na jedno nabití rekordních tisíc kilometrů. Z nuly na rychlost 100 kilometrů za hodinum se dostane za 1,9 sekundy. Na trhu by se měl objevit v roce 2020 při základní ceně 200 000 dolarů.

Tesla Roadster. Čtyřmístný automobil ujede na jedno nabití rekordních tisíc kilometrů. Z nuly na rychlost 100 kilometrů za hodinum se dostane za 1,9 sekundy. Na trhu by se měl objevit v roce 2020 při základní ceně 200 000 dolarů. Zdroj: Reuters

Model Y
Model Y
Model Y
4
Fotogalerie

Tržní hodnota společnosti Tesla se dostala na trajektorii, která může v blízké době vynést jejímu šéfovi Elonu Muskovi stamiliony dolarů a výhledově jej dostat až na pozici nejbohatšího muže planety.

Hodnota firmy ve středu poprvé dosáhla stovky miliard dolarů. Pokud se průměrná valuace Tesly udrží na této částce i za půl roku, získá Musk nárok na odkup 1,69 milionu akcií firmy za 350 dolarů za kus.

Jejich současná cena je však o zhruba 200 dolarů výše, rozdíl by tak mohl vizionáři vynést přes 370 milionů dolarů (8,4 miliardy korun) před zdaněním. K tomu ale nestačí jen to, aby Tesla vykazovala průměrnou tržní hodnotu přes 100 miliard dolarů v šestiměsíčním srovnání. Nad stomiliardovou hladinou se musí aktuální hodnota firmy držet aspoň třicet dní v kuse.

Vyplývá to z podmínek předloňské dohody Muska s akcionáři. Podle ní by měl podnikatel v případě pokračujícího zhodnocení jím vedené firmy nárok na další výhodné odkupy podílů v automobilce Tesla.

Celkem může jít až o 12 výhodných opcí při dosahování jednotlivých met tržního zhodnocení společnosti. Výplata poslední části bonusu je podmíněna dosažením hodnoty 650 miliard dolarů do roku 2028.

Ekonomická redakce televize CNN již dříve spočítala, že splněním vytyčených cílů Tesly by si sám Musk – v kombinaci se zhodnocením jeho stávajícího podílu – přišel na 176 miliard dolarů.

Tyto propočty ovšem nezahrnují Muskovo vlastnictví akcií společnosti SpaceX, výše jeho majetku by tak mohla být ještě výraznější. Pro srovnání: žádný z největších boháčů současnosti nenastřádal větší jmění než 120 miliard dolarů.

Hodnota Muskova majetku momentálně dosahuje zhruba 30 miliard dolarů. Podíly v Tesle z ní tvoří zhruba polovinu, podle řady analytiků jsou ale výrazně nadhodnocené.

„Nedoporučoval bych lidem kupovat akcie firmy s tržní hodnotou přesahující dvacetinásobek generovaného zisku před započtením úroků, daní a odpisů,“ vysvětlil nedávno analytik společnosti JMP Securities Joe Osha.

Musk, Bezos, Jobs a další. Příběhy vizionářů najdete v magazínu E15 Premium, objednávejte zde. Doprava zdarma >>>