Tesla se vrátila k zisku, akcie posílily o dvacet procent

Elon Musk

Elon Musk Zdroj: ČTK

Tesla Model 3
Tesla Model 3
Tesla Model 3
Tesla Model 3
Tesla Model 3
14
Fotogalerie

Americký výrobce elektromobilů Tesla v letošním třetím čtvrtletí překvapivě vykázal zisk po ztrátách v první polovině roku. Firma oznámila, že v období od července do září vydělala 143 milionů dolarů (zhruba 3,3 miliardy korun). Akcie podniku po zveřejnění čtvrtletních výsledků posílily o více než 20 procent a jejich cena poprvé od začátku března překročila 300 dolarů, napsala agentura Reuters.

Tesla, v jejímž čele stojí známý americký podnikatel Elon Musk, se dlouhodobě potýká se ztrátami a ještě nikdy nedosáhla celoročního zisku. V prvním pololetí firma prodělala 1,1 miliardy dolarů. Řada investorů proto začala ztrácet v podnik důvěru, a to navzdory pokračujícímu růstu prodeje, upozornila agentura AP.

Automobilka ve své výsledkové zprávě předpověděla, že v budoucnosti zůstane zisková s „možnými přechodnými výjimkami“ v době spouštění nových produktů. Firma loni podnikla důrazné kroky ke snížení nákladů, včetně zrušení tisíců pracovních míst, píše server BBC.

Tesla již začátkem měsíce oznámila, že ve třetím čtvrtletí zvýšila dodávky zákazníkům proti předchozím třem měsícům o dvě procenta na rekordních 97 tisíc vozů. Zároveň uvedla, že v celém letošním roce hodlá dodat 360 tisíc až 400 tisíc vozů.

Zaujal vás článek a chcete celý časopis na toto téma? Kupte si ho v naší online trafice iKiosek.cz! Dnes objednáte a další pracovní den máte ve schránce. Doprava je zdarma.