Všichni Orbánovi muži. Nejbohatší Maďaři shromažďují jmění již dekádu

Maďarský premiér Viktor Orbán

Maďarský premiér Viktor Orbán Zdroj: Reuters

Sándor Csányi, nejbohatší Maďar s majetkem 23 miliard korun. Je generálním ředitelem OTP Bank Group, jedné z největších finančních skupin v regionu střední a východní Evropy a největší banky v Maďarsku. Je akcionářem a členem představenstva maďarské nadnárodní ropné a plynárenské společnosti MOL Group. Prostřednictvím výrobce potravin Bonafarm je také vlastníkem rozsáhlých zemědělských pozemků, patří mu například i největší jatka v Maďarsku.
György Gattyán, druhý nejbohatší Maďar, nashromáždil majetek v hodnotě 20,7 miliardy korun. Majitel koncernu Docler je skutečným selfmademanem. Hlavním zdrojem příjmů je pro Gattyána portál jasmin.com, který poskytuje služby obsahově zaměřené na dospělou klientelu.
Lörinc Mészáros, třetí nejbohatší Maďar. Někdejší plynař z Felcsútu, malé obce nedaleko Budapešti, je všeobecně znám svými nadstandardními vztahy s maďarským předsedou vlády Viktorem Orbánem a také loni získal několik set milionů forintů z veřejných zakázek. Nicméně některé podniky jeho impéria, například síť hotelů Hunguest, srazila na kolena epidemie koronaviru. Jeho majetek dosahuje 20 miliard korun
Zsolt Felcsuti je s majetkem 13,9 miliardy korun čtvrtým nejbohatším Maďarem.  Je většinovým vlastníkem MPF Industry holdingu. Na řízení firmy se už nepodílí, většinu času tráví ve Švýcarsku a Španělsku.
Gábor Széles má majetek v hodnotě 12,6 miliardy korun. Byl aktivním účastníkem privatizace, v níž koupil hned dvě renomované firmy. Vlajkovou loď elektronického sektoru Videoton vedl úspěšně a vytvořil z něho jednoho z hlavních dodavatelů v regionu. Naproti tomu ve firmě Ikarus vyrábějící autobusy se restrukturalizace nezdařila, takže v současnosti pouze přežívá.
6
Fotogalerie

Deset let bohatnou. Hravě se dostávají k dotacím z Evropské unie, získávají státní zakázky a účtují si za ně vyšší ceny, než nabízí konkurence. Jejich jmění narůstá a oni postupují na žebříčku nejbohatších Maďarů nezadržitelně vzhůru. Deset let se hřejí v přízni maďarského premiéra Viktora Orbána.

Hned po nástupu do čela maďarské vlády v roce 2010 začal Viktor Orbán budovat svůj NER neboli Národní systém spolupráce, který má sloužit k prosazování nacionalistické politiky a zároveň boji proti liberálním hodnotám. Pod jeho štítem se pak kolem premiéra sešikovali podnikatelé, kteří postupně získávali stále větší moc ve firmách financovaných z veřejných zdrojů a z jejich zakázek dále bohatnou. Lidé jim říkají NER-rytíři.

Kritici vlády často upozorňovali, že nejen způsob získávání, ale i výše státních zakázek jsou pochybné. Při výstavbě silnic, železničních tratí či kanalizací si firmy určí cenu a tu pak v podstatě vždy také dostanou, což budí rozhořčení. Ve státních tendrech zpravidla vyhrávají pouze vládě blízké firmy. A proto je nad slunce jasnější i to, kde končí dotace Evropské unie.

Dotace bez soutěže

Například impérium Lőrince Mészárose sestávající ze stavebních firem, společnosti zabývající se modernizací železnic, rozsáhlých zemědělských pozemků a sítě hotelů je tenkými nitkami propleteno s vládnoucí stranou Fidesz. Z peněz Evropské unie dokázaly Mészárosovy firmy v mnoha případech i bez veřejné soutěže získat miliardové dotace, často i přesto, že jimi nabízené služby byly dražší než od jejich konkurentů. Velké rozhořčení vyvolal například obchod, při němž Mészáros od německých vlastníků odkoupil elektrárny Mátra, poté z nich během dvou let na dividendách vybral více než deset miliard forintů a nakonec podnik loni prodal za dvojnásobek původní ceny státní elektrárenské společnosti MVM.

Podobně je tomu i v případě László Szíjje, který je považován za nekorunovaného krále „silničářů“, tedy alespoň co se týče získávání veřejných zakázek. K okruhu podnikatelů spřízněných s vládnoucí stranou patří také několik dalších majitelů stavebních firem, k nimž můžeme počítat Orbánova zetě Istvána Tiborcze. Mladý podnikatel a již trojnásobný otec se věnuje především rekonstrukcím historických budov. V současnosti realizuje řadu velkých investičních projektů – přestaveb hotelů v Budapešti, v letošním roce například předal do užívání hotel Botaniq, který vznikl přeměnou jednoho z nejkrásnějších venkovských zámečků v městečku Tura.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!