10. Zdeněk Bakala

10. Zdeněk Bakala

10. Zdeněk Bakala Zdroj: Tereza Kovandová

Pokud něco nemá byznysmen Zdeněk Bakala rád, je to přídomek uhlobaron, a dnes už s ním Bakala nemá žádnou reálnou spojitost. Vždycky se cítil být primárně investorem, nikoliv výkonným šéfem svých firem, což platilo i o těžební OKD. A stejně tak jako skončila jeho „uhelná“ investice v Česku, opustil i většinu dalšího byznysu v zemi. Strategickým zde pro něj zůstává vedle několika nemovitostí jen vydavatelství Economia, které ale on sám vnímá spíše jako filantropii.

Hodnota majetku: 35 miliard korun

  • Věk: 62
  • Obor: reality, luxus, investice
  • Zdroj majetku: Bakala Capital

Zdeněk Bakala vytvořil novou značku zastřešující své investice. Bývalá BM Management, s.r.o., nese nově název Bakala Capital, kanceláře má v USA a v Praze. Koneckonců v Jižní Karolíně, konkrétně v přímořském letovisku Hilton Head má Zdeněk Bakala své bydliště. Ostrov je známý tím, že ho tvoří několik uzavřených rezidenčních komunit a že místní si hledí vztahu k okolní přírodě. Velmi redukovaný je proto i Bakalův pobyt v Česku. Zemi ale navštívil v červnu, kdy nadace Bakala Foundation završila čtrnáctý ročník stipendijního programu Scholarship. Bakala v červnu řešil i ryze praktické věci.

Jeho mediální dům Economia prochází vnitřními změnami, jejichž součástí je stěhování do administrativní budovy Port7. K řešení jsou i zdroje Bakalovy realitní společnosti Asental Land, které měla uloženy u zkrachovalé Sberbank.  V Česku byl uplynulý rok pro Zdeňka Bakalu i ve znamení dalších dějství sporu s finančním nájezdníkem Pavlem Krúpou. Už v roce 2021 Federální soudce v Jižní Karolíně rozhodl, že Krúpa musí zaplatit více než 32,4 milionu dolarů za to, že proti Bakalovi vedl vyděračskou kampaň. Za Bakalova práva se pak postavily i české soudy, Městský soud v Praze vyhlásil insolvenční řízení s Krúpou, které později zrušil.

Nejnovější e15 magazín „Elita byznysu“ objednávejte zde >>>