Vlastníci Red Bullu si na dividendách rozdělí téměř 15 miliard

Plechovky energy drinku Red Bull v regálu švýcarského obchodu

Plechovky energy drinku Red Bull v regálu švýcarského obchodu Zdroj: Reuters

Chaleo Yoovidhya
2
Fotogalerie

Výrobce energetických nápojů Red Bull vyplatí vlastníkům společnosti, Dietrichu Mateschitzovi a rodině Yoovidhyových na dividendách celkem 554 milionů eur, v přepočtu přes 14,5 miliardy korun. Společnost tak činí po dobrých výsledcích, které zaznamenala v uplynulých měsících. Informovala o tom agentura Bloomberg

Vyplatit vlastníky společnosti takovou sumou si Red Bull mohl dovolit především díky tržbám v minulém roce, kdy čistý příjem firmy vzrostl o deset procent na 818 milionů eur, tedy asi 21,5 miliard korun. Společnost rovněž snížila počty zaměstnanců v rakouské centrále z 160 na 119. To vedlo ke snížení personálních nákladů o více než polovinu na 30 milionů eur. 

Slavnému nápoji se v posledních letech daří. V roce 2019 se prodalo celkem 7,5 miliardy plechovek po celém světě. A to se odráží i na hodnotě majetku majitelů. Podle Bloombergu je Mateschitz v současné chvíli 111. nejbohatším člověkem na světě s majetkem 16,5 miliard dolarů (cca 365 miliard korun). Rodina Yoovidhyových vládne podle Bloombergu jměním čítající 25 miliard dolarů (cca 553 miliard korun).

Společnost Red Bull vznikla zajímavou shodou okolností. Dietrich Mateschitz při své cestě do Thajska objevil Krating Daeng. Energetický nápoj, za jehož existencí stál jistý Chaleo Yoovidhya. Roku 1984 byla v Evropě založena společnost Red Bull a Mateschitz s Yoovidhyou spojili své síly. Populární energetický nápoj byl vyvíjen mezi lety 1984 až 1987. 

Magazín E15 premium Elita byznysu si můžete objednat na iKiosek.cz>>> 

Video placeholde
Nejbohatší Češi v roce 2020 poprvé v novodobé historii zchudli • E15