Češi grilování milují. Často ale připravují maso špatně

Na gril dávejte maso i zeleninu

Na gril dávejte maso i zeleninu Zdroj: MALL.cz

ELEKTRICKÝ GRIL TEFAL S VŮNÍ OHNĚ Elektrický gril s poklopem? Novinka zvaná TefalAromati-Q si bere to nejlepší z grilů na dřevěné uhlí a grilů elektrických, aby oba světy spojila. Nezabýváte se žádným podpalováním, přitom probíhá příprava masa stejně jako v běžném grilu s poklopem. Uvnitř grilu je ke všemu zásobník na dřevěné piliny, jež se pomalu spalují a jemně provoní maso vůní, jakou známe z opékání masa na ohni. Gril hledejte po označením BG916834. Zaplatíte za něj 7 999 Kč.
PLYNOVÝ GRIL S PROSTOREM PRO PŘÍPRAVU MASA A PŘÍLOH Plynové grily se často prodávají v podlouhlém provedení, zasazené do jakéhosi stolu s přípravnými plochami, kde lze pokrájet zeleninu nebo odložit nádoby s masem. Na obrázku gril Campingaz 4 SERIES WOODY LX prodávaný za 12 999 Kč.
..
4
Fotogalerie

Podle některých statistik se věnuje pravidelně rodinnému „obřadu“ grilování zhruba třetina české populace. Spojeno to je mimo jiné s faktem, že jsme se stali kvůli uzavřenosti minulého režimu národem chatařů a chalupářů. Odborníci ale upozorňují, že grilujeme špatně, hlavně v převládajících grilech na dřevěné uhlí.

Příprava masa na ohni, vůně kouře, společenský zážitek, posedávání na zahradách nebo verandách, to vše nás vábí ke grilování, které někteří provozují celkem pravidelně od jara až do podzimu. V posledních letech dokonce celoročně, kdy v chladnějších měsících používají grily elektrické. Pojďme se podívat na jednotlivá řešení blíže.

Grily na dřevěné uhlí

Největší nabídka v největším cenovém spektru se týká tradičního grilování pomocí dřevěného uhlí nebo briket. Grily tohoto typu pořídíte už za pár stovek a prodávají se od benzínových pump přes obchody s potravinami až po specializované prodejny. Nejlevnější sorta grilů vydrží často jen na jednu nebo dvě sezóny, přičemž jsou to grily otevřené bez poklopu. Postupně stoupl zájem o kvalitní grily, hlavně ty s poklopem, kde se maso připravuje rovnoměrněji.

Grily jsou to všestrannější a jdou použít jak k přímému grilování, tak nepřímému, kdy se uhlíky nahrnou do stran a žár nepůsobí na maso přímo. V zaklopeném grilu teplo cirkuluje a jídlo se opéká podobně jako v horkovzdušné troubě ze všech stran. Ikonou v této kategorii grilů je značka Weber, jejíž stejnojmenný zakladatel gril s poklopem vymyslel.

Velkým přínosem tohoto konceptu je také fakt, že při zaklopení nedochází k vznícení odkapávajícího tuku. Gril s poklopem je jednoznačně vhodnější a lepší než gril otevřený, tudíž doporučujeme zúžit výběr na tyto modely, které dnes vyrábí kdekdo, nejen Weber.

Zahradní kuchyně

Zmiňovaný americký Weber patří v kategorii grilů na dřevěné uhlí mezi nejprogresivnější společnosti, protože uvedl na trh v průběhu posledních několika let nové modely, které už neslouží pouze ke grilování. Můžete k nim dokoupit příslušenství pro smažení, wok pánev apod. Tyto prvky se instalují do otvoru v grilovací mřížce – otvor zde není stabilně, standardně je tato část překryta odnímatelnou mřížkou, abyste mohli využít pro přípravu masa celou plochu grilu.

Proč Češi grilují špatně?

Největším hříchem, jehož se většina z nás dopouští při přípravě grilu, je jedním slovem spěch. Uhlí nebo brikety nenecháme pořádně rozžhavit, a když ano, začínáme grilovat ve chvíli, kdy rudě svítí. Chyba. Gril je připraven až tehdy, kdy je uhlí již pokryto bílou vrstvou popela, který výrazně omezuje vznícení odkapávajícího tuku a pohlcuje ho. Uhlím máme také tendenci šetřit, takže ho do grilu sypeme málo a po první várce masa přestává být výdej tepla dostatečný.

Dodatečné dosypávání není ideální, protože pak v grilu vzniká mix hořících a ještě nehořících uhlíků. A jelikož posléze spěcháme, aby druhá várka masa byla na stole rychle, nenecháme uhlí rozpálit. Do grilu pak foukáme – v tomto případě alespoň sejměte maso z grilovací mřížky, jinak na něm ulpí spousta odletujícího popela. Svůj gril byste neměli zanedbávat a po vychladnutí byste ho měli po každém grilování vyčistit. Hlavně grilovací mřížku pomocí prodávaného příslušenství – kartáčů ve spojení s odpovídající chemií.

Plynové grily

Dříve celkem opomíjená kategorie, protože pořizovací cena plynových modelů startuje výrazně výše, než u grilů na dřevěné uhlí. Údržba je však o poznání jednodušší stejně jako jejich příprava pro grilování. Dlouhé roky populární varianty s lávovým kamenem už ustoupily a nahradily je modely s plnou mřížkou nebo s takzvaným „flavorizérem“. V obou případech neskapává tuk na plamen. PLYNOVÝ GRIL S PROSTOREM PRO PŘÍPRAVU MASA A PŘÍLOH Plynové grily se často prodávají v podlouhlém provedení, zasazené do jakéhosi stolu s přípravnými plochami, kde lze pokrájet zeleninu nebo odložit nádoby s masem. Na obrázku gril Campingaz 4 SERIES WOODY LX prodávaný za 12 999 Kč.PLYNOVÝ GRIL S PROSTOREM PRO PŘÍPRAVU MASA A PŘÍLOH Plynové grily se často prodávají v podlouhlém provedení, zasazené do jakéhosi stolu s přípravnými plochami, kde lze pokrájet zeleninu nebo odložit nádoby s masem. Na obrázku gril Campingaz 4 SERIES WOODY LX prodávaný za 12 999 Kč.|speciál

Jaký je tedy mezi nimi rozdíl? Gril s plnou mřížkou funguje tak, že je přímo rozpalována tato mřížka. V případě flavorizéru není mřížka plná – plamen rozpaluje ocelový profil umístěný pod ní. Na něj odkapává tuk a vzniká vůně podobná té, již známe z grilování na dřevěném uhlí. Výhodou této konstrukce, s níž opět přišla jako první značka Weber, je to, že ocel tuk nepohlcuje, na rozdíl od lávového kamene, kde se neustále přepaluje starý nasáklý tuk.

Elektrické grily

Donedávna opomíjená kategorie, vnímaná jako jistá z nouze ctnost, prožívá nyní svou renesanci. Spotřebitelé si totiž uvědomili, že elektrický gril je vhodným doplňkem do domácnosti a celoročním produktem. Lépe na něm připravíte steaky, grilovanou zeleninu, hamburgery nebo zapečené sendviče než na pánvi. Existují otevřené stolní grily, raclettové (víceúrovňové pro individuální přípravu více hosty přímo na stole) a grily kontaktní, které se zaklapávají, a jídlo je připravováno z obou stran najednou.

Většinu kontaktních grilů můžete rozevřít do vodorovné pozice a grilovat na obou částech, čímž získáte logicky větší plochu. Gril by měl mít regulaci teploty, protože bez ní hrozí přepalování masa na povrchu a jeho nedopečení uvnitř. Tímto neduhem trpí nejlevnější sorta elektrických grilů. ELEKTRICKÝ GRIL TEFAL S VŮNÍ OHNĚ Elektrický gril s poklopem? Novinka zvaná TefalAromati-Q si bere to nejlepší z grilů na dřevěné uhlí a grilů elektrických, aby oba světy spojila. Nezabýváte se žádným podpalováním, přitom probíhá příprava masa stejně jako v běžném grilu s poklopem. Uvnitř grilu je ke všemu zásobník na dřevěné piliny, jež se pomalu spalují a jemně provoní maso vůní, jakou známe z opékání masa na ohni. Gril hledejte po označením BG916834. Zaplatíte za něj 7 999 Kč.ELEKTRICKÝ GRIL TEFAL S VŮNÍ OHNĚ Elektrický gril s poklopem? Novinka zvaná TefalAromati-Q si bere to nejlepší z grilů na dřevěné uhlí a grilů elektrických, aby oba světy spojila. Nezabýváte se žádným podpalováním, přitom probíhá příprava masa stejně jako v běžném grilu s poklopem. Uvnitř grilu je ke všemu zásobník na dřevěné piliny, jež se pomalu spalují a jemně provoní maso vůní, jakou známe z opékání masa na ohni. Gril hledejte po označením BG916834. Zaplatíte za něj 7 999 Kč.|speciál

Za praktickou funkci považujeme dále možnost vyjmutí grilovacích desek a jejich mytí v myčce (opět, u nejlevnějších grilů toto nečekejte, takže jejich čištění je poměrně problematické). Vybavenější modely mají dokonce desky výměnné s různými typy povrchu, abyste byli připraveni na jakékoliv suroviny. Na trhu pak existují dokonce elektrické grily s poklopem, jeden takový aktuálně uvádí značka Tefal (více informací u obrázku napravo), nebo „smart“ grily.

Takové nabízí De’Longhi nebo také Tefal. U De’Longhi vám pomůže s přípravou masa aplikace v telefonu, u Tefalu gril pozná tloušťku masa, a podle toho barevně indikuje stupeň propečení.

Nářadí na grilování a další vychytávky, které vám nesmí chybět. Více zde >>>