Nástup „smart“ spotřebičů je nevyhnutelný. Konektivita bude brzy standardní funkcí

Siemens

Siemens Zdroj: Archiv

Siemens
2
Fotogalerie

Ještě na začátku devadesátých let byly kvalitní kombinované chladničky nedostatkovým zbožím. Spotřebiče byly často rozebrané ještě předtím, než je prodejce fyzicky dovezl. Dnes naopak obchody nabídkou přetékají a desítky značek musejí o zákazníka tvrdě soupeřit. Nehledě na to, že chladniček je na trhu tolik typů, až z toho jde hlava kolem. A pozor, nemyslíme tím jen rozměry. Lednice se dnes liší systémy chlazení, přičemž některé mohou vaše čerstvé potraviny vysušit, jiné naopak prodloužit jejich čerstvost.

Výrobci domácích spotřebičů dlouhodobě komunikují, že s konektivitou počítají. Debaty o tom, zda jsou smart funkce potřeba, či nikoliv, zda jde o zásadní přínos pro každodenní používání jejich výrobků, vlastně odmítají.

Argumentují jednoduše tak, že jde o přirozený evoluční krok, zcela nevyhnutelný a že nelze brát konektivitu a smart funkce jako něco mimořádného. Nyní jsou jimi vybaveny spíše dražší spotřebiče, ale toto období nemá trvat příliš dlouho. Před pár lety mnozí také považovali za zbytečné tablety nebo chytré telefony, přitom ve vyspělých zemích je dnes používá většina společnosti, minimálně je vnímá jako běžnou součást doby. Tato zařízení otevřela dokořán dveře dalším produktům – „chytré“ jsou dnes i žárovky, garážová vrata, bazénová technika a spousta dalších věcí.

Co se týče spotřebičů, jak už bylo řečeno, zatím se u většiny výrobců týká konektivita určitých prémiových řad, ale ne u všech. Partnerem tohoto speciálu není jen tak náhodou značka Siemens, protože právě ona uvedla letos na trh svůj systém Home Connect a odmítla s ním přijít pouze prostřednictvím vybrané řady spotřebičů. Místo toho vrhla do obchodů hned od počátku několik desítek modelů a její snahou je učinit pojem „smart“ standardem na poli domácích spotřebičů. Více informací o těchto novinkách najdete na straně 20 v interview s generálním ředitelem českého a slovenského zastoupení společnosti BSH.

Proč by měly být spotřebiče smart?

Možná si nyní říkáte, co vlastně zapojení domácích spotřebičů do domácí WiFi sítě konkrétně přinese do vaší domácnosti. Co může taková konektivita znamenat například u varné desky, digestoře, chladničky či pračky?

Obecně přináší možnost připojení k síti to, že můžete spotřebič na dálku, a to většinou i mimo domov, ovládat, nastavovat, kontrolovat, diagnostikovat, sledovat statistiky o jeho činnosti včetně spotřeby. V neposlední řadě vás pak zařízení upozorní notifikací na telefonu na skončení programu apod. Samozřejmě se konkrétní nabídka funkcí u jednotlivých značek liší.

Pračky, sušičky a myčky

V této kategorii spotřebičů přináší konektivita širší možnosti jejich nastavení, navíc bez nutnosti příliš rozumět tomu, jaké prádlo se má jak prát. Místo klasické volby programů vás aplikace vede procesem nastavení praní, kdy jen volíte, zda perete bílé, barevné nebo směs, jak moc je prádlo špinavé a jak rychle ho chcete mít vyprané. Podle toho pak vybere pračka vhodný program nebo ho i optimalizuje. V případě sušičky pak může mnohdy pračka odeslat informace do sušičky o tom, jaké prádlo a kolik ho prala. Sušička se tak sama nastaví a vy jen proces sušení spustíte. Podobné funkce jako pračky nabízejí i myčky.

U všech těchto spotřebičů může pomoci funkce diagnostiky, popřípadě vzdáleného přístupu, kdy povolíte technikovi se do spotřebiče připojit, aby k jeho opravě vyjížděl lépe připraven.

Chladničky

V rámci chladniček existuje několik přístupů ke „smart“ funkcím. Jeden volí kupříkladu korejský Samsung, který vsadil do dvířek lednice obří tablet, který lze používat k podobně nepřebernému množství činností jako běžný tablet. Můžete v kuchyni sledovat televizi, streamovaná videa, poslouchat hudbu, nechávat si s dalšími členy rodiny vzkazy, podívat se na předpověď počasí nebo nejnovější zprávy.

Praktický je určitě přístup do online databází receptů, protože na displeji ve dveřích chladničky bude postup dobře vidět a nebudete zápasit s tím, kam samostatný tablet postavit, aby se nenamočil nebo nezašpinil od surovin. S tabletem ve dveřích přišel loni na veletrhu CES Samsung, ale letos už byl k vidění v lednicích spousty dalších, hlavně asijských značek.

Odlišný přístup volí německý Siemens, který nainstaloval do své chladničky dvě kamery. Vy se můžete na dálku do chladicího prostoru podívat a zjistit, co vám chybí nebo dochází, pokud jste si zapomněli udělat ráno seznam na nákup.

U obou řešení je důležité, že na velkých trzích spolupracují výrobci s dodavateli určitých služeb, například online supermarkety, takže můžete přímo z displeje chladničky nebo aplikace v telefonu/tabletu objednávat zboží. Na českém trhu bude nástup těchto prvků určitě pomalejší. Postupně se jich ale dočkáme také.

Varná technika

Sporákům zůstanou smart funkce asi cizí. Naplno se totiž chtějí prosadit primárně ve vestavných troubách, deskách a odsavačích. U trub vidíme jako praktickou možnost vaření podle receptu v aplikaci od výrobce, přičemž tato aplikace odešle rovnou troubě patřičné nastavení, takže vy do ní jen jídlo vložíte. Pokud je potřeba jídlo podlít, může vás aplikace upozornit, a minimálně dostanete na telefon/tablet notifikaci, že je jídlo hotové.

V případě varných desek a odsavačů je největším přínosem konektivity jejich vzájemné propojení, kdy deska informuje digestoř o tom, že bylo zahájeno vaření a s jakým stupněm ohřevu. Digestoř spustí odsávání mnohem rychleji (a tedy i účinněji), než když má v sobě jen senzor detekce par a začne odsávat až ve chvíli, když už páry unikají do prostoru.

Hlasové ovládání

Především pro anglofonní země není hlasové ovládání nejen domácích spotřebičů dalekou budoucností, protože celkem nedávno ohlásily například firmy Electrolux či LG podporu hlasovým asistentům, jako jsou Amazon Alexa nebo Google Home. Pokud nevíte, co si pod hlasovým asistentem představit, vězte, že jde o jakýsi reproduktor s připojením do internetu, kterého se můžete ptát na různé věci, zadávat mu úkoly a podobně.

V případě Googlu stojí celý výrobek na systému Google Assistant, používaném i v chytrých telefonech. Idea ve spojení se spotřebiči je taková, že asistentovi například řeknete, že má zapnout troubu a nastavit určitou teplotu pečení. Důležité je, že tito asistenti nevyžadují přesně určený příkaz, ale můžete s nimi komunikovat běžnou řečí. Čeština zatím podporována není a je velkou otázkou, kdy se podpory dočká.

Svého vlastního asistenta chystá i německá společnost BSH, dodávající na trh spotřebiče značek Bosch, Gaggenau a Siemens. Jejího asistenta nazvaného Mikey jsme si prohlédli loni na veletrhu IFA. Zatím pouze ve fázi konceptu.

Bezpečnost

Pokud používáte domácí WiFi síť a máte do ní připojen telefon či počítač, připojení domácích spotřebičů ji rozhodně neučiní náchylnější k útoku. Spotřebiče jsou zkrátka jen dalšími z mnoha zařízení, která se do sítě integrují. Výrobci o vás žádná konkrétní data sbírat nebudou. Pokud používáte smartphone, společnosti jako Google, Apple nebo Facebook už stejně o vás a vašem pohybu a činnostech všechno vědí. Připojená pračka nebo myčka jsou z našeho pohledu opravdu marginální záležitostí.