Vybíráme chladničku. Jaký typ je ten pravý právě pro vás?

Siemens

Siemens Zdroj: Archiv

Siemens
Šéf Siemensu Joe Kaeser
3
Fotogalerie

Ještě na začátku devadesátých let byly kvalitní kombinované chladničky nedostatkovým zbožím. Spotřebiče byly často rozebrané ještě předtím, než je prodejce fyzicky dovezl. Dnes naopak obchody nabídkou přetékají a desítky značek musejí o zákazníka tvrdě soupeřit. Nehledě na to, že chladniček je na trhu tolik typů, až z toho jde hlava kolem. A pozor, nemyslíme tím jen rozměry. Lednice se dnes liší systémy chlazení, přičemž některé mohou vaše čerstvé potraviny vysušit, jiné naopak prodloužit jejich čerstvost.

Klasická bílá chladnička z trhu nezmizela. Postupně jí vyrostla konkurence v nerezovém finiši nebo jiných barvách. Křiklavé, jako je červená, oranžová nebo brčálově zelená zaujmou v reklamách, ale většina lidí si je pak nekoupí. Výrobci přišli na to, že decentnější hnědá, béžová či krémová lákají ke koupi mnohem víc. 

Chladnička je ve stále větším počtu kuchyní dominantním designovým prvkem bez ohledu na to, že další spotřebiče, jako je myčka, trouba nebo varná deska volíme ve vestavném provedení. Design je velmi individuální záležitostí, a tak přejdeme rovnou k technickým aspektům výběru. To, zda budete chtít spotřebič v extravagantní barvě, kartáčovaném nerezu nebo tradiční bílé, necháme raději na vás a vašem vkusu.

V základu bez ohledu na rozměry a provedení lze rozdělit chladničky na modely s mechanickým a modely s elektronickým ovládáním. U mechanického jen volíte určitou úroveň výkonu kompresoru a nemůžete přesně nastavit požadovanou teplotu, zatímco u elektronicky řízených modelů pochopitelně ano.

Chladničky s elektronickým řízením nabízejí různé doplňkové funkce, jako je rychlé zchlazení nebo zmražení vložených potravin nebo režim „Dovolená“, kdy se sníží spotřeba, protože v chladničce zůstanou jen trvanlivější potraviny a nepočítá se s otevíráním dvířek. Displeje a dotykové ovládání nejsou dnes už ničím výjimečným. Při výběru byste měli zaměřit svou pozornost na několik oblastí, a rozhodně ne pouze spotřebu, kterou trochu schválně zařazujeme až na úplný konec článku. Mnohem důležitější je výběr chladničky s dostatečnou kapacitou, komfortní obsluhou, pokročilou konstrukcí s oddělenými chladicími okruhy a beznámrazovým provozem.

Typy chladničeek

Pokud vybíráte chladničku, většina z vás asi bude volit kombinovaný model s mrazákem dole ve volně stojícím provedení. Toto řešení dlouhodobě dominuje českým kuchyním. Alternativ existuje velké množství. Pojďme si tedy nejprve projít základní typy chladicí a mrazicí techniky.

Kombinované s mrazákem dole

Již v úvodu zmíněná na českém trhu nejprodávanější varianta s mrazničkou umístěnou ve spodní části spotřebiče, takže se uživatel nemusí k čerstvým potravinám v horním oddíle ohýbat. Výška těchto chladniček začíná už na 150 cm a může přesáhnout 200 cm. Nabízeny jsou v širokém cenovém spektru od základních modelů se statickým systémem chlazení (vysvětlení dále v článku) až po prémiové varianty s nadstandardní funkční výbavou. Jejich standardní šířka je 60 cm, ale najdete na trhu i modely s šířkou menší (54 cm až 60 cm).

Kombinované s mrazákem dole s šířkou 70 cm

Poměrně mladá kategorie, s níž přišli výrobci coby s prostorově méně náročnou alternativou amerických chladniček. Díky o 10 cm větší šířce poskytují tyto chladničky nejen větší vnitřní objem, ale především širší police, na které pohodlně umístíte větší tác nebo talíř s občerstvením. Nabízeny jsou hlavně ve vyšším středním a vyšším cenovém segmentu, protože cílí na náročnější spotřebitele.

Kombinované s mrazákem nahoře

Dříve velmi populární řešení je nadále na ústupu, protože mraznička v horní části spotřebiče není příliš praktická. Naprostá většina lidí přistupuje mnohonásobně častěji k čerstvým potravinám, k nimž se v tomto případě musí ohýbat. Tyto chladničky se standardně dodávají v šířce spíše 54 cm nebo menší. Jsou ovšem v nabídkách také modely s šířkou nad 70 cm.

Kombinované s mrazicím boxem

Pro uživatele, kteří nepotřebují velký mrazák, jsou určeny modely, kde je prostor pro mražené potraviny umístěn v chladicím prostoru v podobě boxu. Tento oddíl neslouží primárně k dlouhodobému skladování potravin. Vhodný je většinou pro mražené potraviny, které spotřebujete zpravidla během několika týdnů.

Americké, čtyřdveřové a French Door

Zde se dostáváme do prémiové kategorie chladniček s šířkou cca 90 cm. Klasická americká chladnička se dělí vertikálně na mrazicí část vlevo a chladicí vpravo. Uživatel má tak k dispozici dva poměrně úzké a vysoké skladovací prostory, což popravdě není moc praktické. Lepší jsou určitě chladničky čtyřdveřové nebo typu French Door (pojem v češtině znamená „francouzská okna“) – obě jsou rozděleny horizontálně, kdy mrazák je ve spodní části a chladicí část za dvoukřídlými dveřmi v horní. Výhodou je vysoce nadstandardní šířka polic, kam umístíte i celou přepravku s chlebíčky.

U čtyřdveřových modelů najdete většinou dvě zcela oddělené mrazicí zóny – každá má vlastní dvířka. U některých výrobců může být jedna z částí takzvanou multiteplotní zónou, kde lze variabilně měnit teplotu od plusových až do hluboce minusových hodnot ve stupních Celsia. French Door varianta používá často místo dvířek k mrazničce velký a hluboký šuplík. Menší zásuvka nad ním může být multiteplotní nebo nulovou zónou. U těchto chladniček jsou samozřejmě běžnou výbavou i dávkovač ledu a vody nebo domácí bar (malá výklopná dvířka ve dveřích do chladicí části s přímým přístupem k nápojům).

Monoklimatické chladničky a samostatné mrazničky

Pakliže nepotřebujete skladovat mražené potraviny, je určitě na místě zvážit koupi monoklimatické chladničky určené pouze pro čerstvé potraviny. Vyrábějí se v širokém spektru velikostí, ať co se týče rozměrů, tak vnitřního objemu. A kdo naopak potřebuje velký mrazák, může pořídit monoklimatickou chladničku spolu se samostatnou mrazničkou. Někteří výrobci umožňují oba spotřebiče spojit pomocí speciální sady – samozřejmě jde nadále o dvě separátně ovládaná zařízení, každé s vlastním kompresorem, ale mohou působit jako jeden celek. V takovém případě hovoříme o „evropské americe“, tedy americké chladničce v evropském provedení.

Vestavné chladničky

Když pomineme 70 cm široké kombinované modely, prakticky všechny popisované typy chladniček můžete pořídit ve vestavném provedení. Nevýhodou vestavných chladniček je menší vnitřní prostor – dáno je to jejich konstrukcí a standardizovanými rozměry pro vestavbu. Také platí, že vestavné modely nebývají vybaveny těmi nejpokročilejšími technologiemi. Nelze to brát jako fakt platný pro celý trh, protože někteří výrobci, například německý Liebherr, dodávají inovacemi a technologiemi nabité „vestavby“, nicméně obecně je nabídka těchto chladniček mnohem menší, než těch volně stojících. Pokud netrváte na tom, že nechcete mít spotřebič na očích, raději vybírejte do kuchyně volně stojící variantu.

Systémy chlazení a mražení

Mnoho spotřebitelů rozděluje chladničky na ty, jejichž mrazničku je potřeba jednou za čas odmrazit, a ty, kde se námraza neusazuje. Takové dělení je pochopitelně správné, leč až příliš obecné. Na internetu v popisech výrobků většinou přesně popsaný systém chlazení nenajdete.

Naštěstí to není úplně třeba, protože výrobci v popisech chladniček uvádějí, zda jsou schopné udržet v chladicím prostoru vyšší vlhkost vzduchu – to by pro vás při výběru mělo být směrodatné, protože právě tyto chladničky udrží potraviny nejdéle svěží a čerstvé. Některé až 4× déle, díky tomu, že není jídlo vysušováno. Důležitá je pro zajištění čerstvosti také filtrace vzduchu a přítomnost ionizátoru, vypouštějícího záporně nabité ionty eliminující bakterie.

Když se zamyslíte nad pořizovací cenou lednice, náklady na její provoz a cenou potravin, které za rok vyhodíte (podle různých průzkumů je to v Evropě 96 až 115 kg na osobu za rok), zjistíte, že třetí jmenovaná položka vás stojí bezkonkurečně nejvíce peněz. S kvalitní chladničkou můžete ušetřit klidně stovky korun měsíčně jen tím, že některé potraviny prostě a jednoduše nevyhodíte a nebudete kupovat místo nich nové. A pokud už máte chladničku bez optimalizace vlhkosti, pořiďte si kvalitní utěsnitelné dózy, které vysušení uloženého jídla zabrání.

Kromě toho vybírejte kompletně beznámrazový spotřebič – nejde jen o komfort, že nebudete mrazák muset jednou za pár měsíců odmrazovat, ale bezmárazová chladnička si udržuje neustále stejnou spotřebu. Silná vrstva námrazy totiž v běžném mrazáku funguje jako izolace, takže pro udržení teploty -18 °C nebo nižší odebere potom výrazně více elektrické energie.

Statické chladničky nebo s elektroventilem

Základní kategorie, kam dnes spadají pouze ty nejlevnější modely. Určitě už dnes zapomeňte na dříve prémiové chladničky se dvěma kompresory, jedním pro chladicí a jedním pro mrazicí část, protože tuto konstrukci vytlačilo provedení s takzvaným elektroventilem.

Zde se k chlazení dvou oddělených okruhů (chladicí kruh a mrazicí okruh) používá kompresor jeden, přičemž každá z částí má svůj vlastní termostat. Stejně jako u dvoukompresorových chladniček i zde lze tedy nastavit teplotu pro každý oddíl zvlášť. Elektroventil rozděluje podle potřeby chladivo mezi každý ze zmiňovaných oddílů v závislosti na informacích každého z termostatů. V chladicí části takové lednice se může nacházet pod stropem ještě ventilátor, který pomáhá s lepším rozvodem chladu v prostoru.

Pokud nepoužívá mraznička systém No Frost, vzniká v ní námraza, která v největší míře zůstává na výparníkových roštech mezi šuplíky. Rošty jsou zdrojem chladu. Mrazničku byste měli odmrazovat ideálně jednou za půl roku, minimálně jednou za rok, jinak výrazně stoupne spotřeba energie celého spotřebiče.

• V zadní části chladničky se drží kapky vody
• Teplota ve spotřebiči se po otevření dvířek obnovuje pomalu
• V mrazáku vzniká námraza
• Nestabilní spotřeba energie v závislosti na množství usazené námrazy

Hybridní No Frost V chladničkách s hybridním beznámrazovým systémem nedochází k ulpívání námrazy v mrazničce, zatímco v chladničce je udržována vyšší vlhkost vzduchu kolem 70 %. Sada No Frost pracuje pouze pro oddíl mrazáku, přičemž každý oddíl má svůj vlastní výparník. V obou částech rozvádí chlad dedikovaný ventilátor. O kontrolu teploty a vlhkosti v zóně pro čerstvé potraviny se mohou starat integrované senzory.

• V zadní části chladničky se drží kapky vody
• Vyšší vlhkost vzduchu v chladicí části spotřebiče
• Teplota ve spotřebiči se obnovuje rychleji
• V mrazáku nevzniká námraza
• Stabilní spotřeba energie

 

Total No Frost

 

Další typ konstrukce obsahuje průchodku mezi chladničkou a mrazákem a disponuje pouze jedním výparníkem, a to jako součást No Frost sady v mrazničce. Odtud je tedy veden průchodkou suchý a studený vzduch, jímž se chladí čerstvé potraviny. Tento systém dokáže velmi rychle obnovit teplotu ve vnitřním prostoru a zamezuje

 

usazování námrazy v mrazáku, ale jeho velkou a zásadní nevýhodou je vysušování čerstvých potravin v chladicí části.

 

• Žádné kapky v zadní části chladničky
• Nízká vlhkost v chladicí části spotřebiče
• Rychlé obnovení teploty
• V mrazáku nevzniká námraza
• Stabilní spotřeba energie

 

Oddělené chladicí okruhy s No Frost

Nejnovější a nejvyspělejší koncepce kombinované chladničky obsahuje dva zcela oddělené chladicí okruhy, každý s vlastní sadou No Frost a vlastní ventilací. Uvnitř chladicí části nekondenzují kapky na zadní stěně – chladný vzduch je většinou rozváděn systémem Multi Flow – chladný vzduch míří do prostoru s potraviny z vzduchových výdechů, do nich ho žene v zadní stěně skrytý ventilátor.

Spotřebič díky kombinaci těchto technologií a kontrole vnitřního prostoru pomocí senzorů udržuje čerstvé potraviny v optimálním mikroklimatu – stabilní teplotě, vysoké vlhkosti vzduchu až 85 %. V mrazáku je udržována naopak nízká vlhkost a nevzniká zde námraza. Tento typ chladničky má samozřejmě nejvyšší pořizovací cenu, ale je schopen udržet potraviny déle čerstvé a vytvořit pro ně optimální skladovací podmínky. Proto ho také doporučujeme jako nejlepší možnou volbu.

Výrobci nazývají technologii oddělených okruhů různými názvy – Supreme NoFrost, NeoFrost, Twin Cooling a dalšími. Z popisů v jejich katalozích a na webových stránkách lze však velmi snadno pochopit, že jde právě o oddělení chladicích okruhů.

 

• Žádné kapky v zadní části chladničky
• Vysoká vlhkost vzduchu v chladicí části
• Rychlé obnovení teploty
• V mrazáku nevzniká námraza
• Stabilní spotřeba energie

Low Frost / Less Frost

 

Přestože byste měli vybírat především chladničku typu No Frost s oddělenými chladicími okruhy, ne každý si ji může dovolit. Místo nejlevnější varianty s mrazákem s výparníkovými rošty mezi šuplíky zvolte raději model s takzvanou Low Frost nebo Less Frost mrazničkou. Výparníky jsou zde umístěny po jejím obvodu, navíc za hladkou stěnou, takže se na nich neusazuje námraza. Odmražení této mrazničky je mnohem rychlejší a jednodušší díky jednolitosti vnitřního prostoru.

 

Nulová zóna s elektronicky řízenou teplotou

V redakci tuto variantu nazýváme také jako „pravou nulovou zónu“, protože v ní je teplota velmi přesně udržována jen několik desetin stupně nad nulou. Leckdy lze teplotu i mírně upravit – například pro čerstvé ryby je vhodnější teplota lehce pod nulou. Zelenině vyhovuje nejvíc ona teplota blízká nule. Lepší chladničky mají tyto nulové zóny dvě – v jedné je udržována vysoká vlhkost vzduchu (případně ji lze nastavením upravit) a ve druhé naopak velmi nízká vlhkost. První jmenovaná je určena pro zeleninu, které se v ní nescvrkne a nechřadne, zatímco druhá pro maso, jemuž nízká vlhkost svědčí, protože zabraňuje v kombinaci s teplotou blízkou nule množení bakterií. Nulové zóny mohou být i zcela odděleny od chladicího prostoru pro běžné potraviny.

Chlazená zásuvka

Konstrukčně mnohem jednodušší je tato varianta, jíž jsou vybaveny levnější chladničky. Jde vlastně o běžnou transparentní plastovou zásuvku, do níž je pouze vháněn ventilátorem chladný vzduch. Díky tomu se udržuje v zásuvce o zhruba 2 až 3 °C nižší teplota, než ve zbytku oddílu pro čerstvé potraviny.

Na prodloužení čerstvosti potravin má chlazená zásuvka nepochybně pozitivní vliv, nicméně výrazně menší než pravá nulová zóna s elektronicky řízenou teplotou. Spotřeba Třída A+++ překonána Deset let stará kombinovaná chladnička v energetické třídě A spotřebovala ročně nějakých 350 kWh energie. S namraženým mrazákem ještě o dost více. Novější beznámrazová v energetické třídě A+++ pak nějakých 150 kWh a současná nejúspornější překonávající třídu A+++ o nějakých 20 % dokonce 130 kWh. To je rozdíl, který na účtu za elektřinu pocítíte. Na reálnou spotřebu má každopádně vliv více faktorů.

Jak už bylo řečeno v předchozím textu, určitě volte beznámrazový model, který udržuje spotřebu na stabilní úrovni. Elektronické řízení chodu spolu se senzory detekujícími změnu teploty (po otevření a zavření dvířek) pomáhá rychleji teplotu obnovit stejně jako takzvaný invertorový kompresor, který ovlivňuje i hlučnost spotřebiče. B

ěžný kompresor pracuje ve dvou polohách – zapnuto a vypnuto. Buď tedy běží na plný výkon, nebo neběží vůbec. Invertor se v podstatě nevypíná. Místo toho upravuje rychlost otáček podle potřeby a informací ze senzorů v chladničce. Jeho chod je tak plynulejší, tišší a energeticky efektivnější, protože energeticky nejnáročnější je u běžného kompresoru jeho zapnutí a náběh. Jelikož je invertor méně poruchový, výrobci na něj poskytují často 10letou záruku.