Siemens chce chytrou domácnost. Systém Home Connect je základním kamenem

Generální ředitel koncernu Siemens Joe Kaeser

Generální ředitel koncernu Siemens Joe Kaeser Zdroj: ctk/AP

Společnost BSH stojící za spotřebiči značek Bosch, Siemens či Gaggenau uvedla během letošního jara na trh desítky nových domácích spotřebičů, které můžeme zařadit do kategorie „smart“. Novinky nabízejí systém Home Connect, jejž nám představil sám Per Funch, generální ředitel českého a slovenského zastoupení společnosti BSH domácí spotřebiče.

Technologie Home Connect společnosti BSH přichází do České republiky a na Slovensko. Můžete v krátkosti říci, co tato technologie přináší?

 

Home Connect umožňuje spotřebičům se připojit do domácí sítě, potažmo internetu, aby měl uživatel o jejich činnosti přehled v aplikaci ve svém telefonu nebo tabletu. Může je nastavovat, diagnostikovat, monitorovat. Já sám jsem velmi technicky zaměřený člověk. Technika mě baví, takže Home Connect jsem sám v naší rodině velmi uvítal i proto, že činí práci se spotřebiči zábavnější. Abych byl konkrétní.

 

Máme už nějakou dobu doma pračku a sušičku s technologií Home Connect. Dokonce i můj sedmnáctiletý syn nyní rád pere, protože je nastavení v aplikaci velmi jednoduché i pro lidi, kteří nevědí nic o materiálech, vhodné teplotě, programech a dalších parametrech.

V aplikaci jen zvolíte, kolik prádla máte, jak je špinavé, zda je barevné, bílé nebo smíchané. Podle toho se zvolí nejvhodnější program a parametry praní samy. Vy už jen proces spustíte. Po skončení praní vám přijde notifikace, takže i když nejste v blízkosti spotřebiče, víte, že byste měli jít prádlo z bubnu vyjmout a nechat ho sušit. Home Connect tudíž zvyšuje uživatelský komfort a umožňuje využít všech funkcí spotřebiče i lidem, kteří se v technických věcech příliš neorientují.

Žijeme v digitálním věku, vše se propojuje včetně domácích spotřebičů. Většina výrobců už své „smart“ řešení představila. Mnoho funkcí se jeví více jako marketingový nástroj než skutečně praktický prvek. V čem je Home Connect jiný? Hodně lidí si bude určitě myslet, že jde jen o to, na dálku zapnout pračku nebo myčku…

 

Pochopitelně žádné z těchto moderních funkcí vyloženě k životu nepotřebujeme. Ale celé věky jsme žili i bez chytrých telefonů a dnes si bez nich už skoro život představit nedokážeme. Jde zkrátka o určitý pokrok a Home Connect pokrokem určitě je, protože je díky němu používání spotřebičů jednodušší a zábavnější.

Navíc je náš systém otevřený, a tak se k němu mohou připojit a také připojují další společnosti mimo sféru domácích spotřebičů. Ostatně není žádným tajemstvím, že Bosch neustále pracuje na projektu Smart Home pro komplexní chytrou domácnost. Prezentovali jsme ho loni na veletrhu IFA. Home Connect je tedy prvním krokem k vytvoření kompletní chytré domácnosti.

Naším cílem je dosáhnout toho, aby vše včetně zabezpečovacího systému, osvětlení, žaluzií či ovládání garážových vrat fungovalo pod jedním systémem a ovládalo se v jedné aplikaci. Tablet totiž nabízí jednoznačně komfortnější ovládání než samostatné ovládací panely na jednotlivých zařízeních.

Loni jsme na veletrhu IFA o Home Connect podrobně hovořili a zmínil jste, že chcete, aby i na zdejším trhu fungovaly funkce, které bývají vyhrazené trhům velkým. Například propojení s online obchodem potravin a možnost objednávky jídla z aplikace Home Connect. Lze příchod těchto služeb tedy očekávat?

 

Prvním krokem je pečlivé otestování celého systému, které jsme prováděli několik posledních měsíců. Museli jsme vyzkoušet všechny možné typy routerů a internetových poskytovatelů, aby bylo zajištěno, že bude systém se všemi systémy kompatibilní a bude fungovat od počátku hladce. Nyní přichází fáze uvedení samotných spotřebičů na trh, přičemž jich hned od počátku bude k dispozici několik desítek. Nejde o žádnou omezenou řadu tvořenou jednou pračkou, sušičkou, myčkou atd. Uživatelé budou mít skutečně na výběr. Následně budeme hledat partnery, kteří by se do systému Home Connect zapojili na lokální úrovni.

 

Podívejme se teď na nějaké konkrétní funkce systému Home Connect a příklady jejich použití v každodenním životě.

 

Už jsem krátce hovořil o naší domácnosti, tak navážu osobními zkušenostmi, které s Home Connect mám. Pračka, kterou používáme, disponuje systémem i-Dos, tedy automatickým dávkováním tekutého pracího prostředku. Má v sobě zásobník na několik litrů detergentu a sama si podle množství a stupně zašpinění prádla určí, kolik prostředku je potřeba.

Dávkování je tedy mnohem přesnější. Díky Home Connect mi nyní přijde na tablet nebo telefon upozornění, že prací prostředek dochází. Rovnou si ho tak napíšu do svého nákupního seznamu v telefonu. Sušička zase odesílá upozornění na potřeby vyčištění filtru nebo vyprázdnění nádržky na vodu. Nemusím být přímo u daného spotřebiče, abych tyto informace získal.

V případě vestavných trub zase získáte přístup k nepřebernému množství receptů přímo v aplikaci Home Connect. Krok za krokem jste vedeni přípravou jídla, aby byly následně odeslány parametry pečení přímo do trouby. Vy už jen vložíte jídlo dovnitř a na samotném spotřebiči nic nenastavujete. U kávovarů jste zase do značné míry limitováni velikostí displeje – nelze na něm zobrazit mnoho informací. Na tabletu tak pohodlněji a podrobněji vytvoříte svá oblíbená nastavení. Nikdo vás ale nenutí systém Home Connect používat. Je jen na vás, zda spotřebiče do domácí sítě zapojíte, nebo je budete používat výhradně tradičním způsobem.

Hodně lidí se obává o své soukromí a případné útoky na svůj domov v případě chytré domácnosti. Ukládá a odesílá Home Connect nějaká data o používání spotřebičů? Byť jen anonymně.

Nejvyšší úroveň zabezpečení je pro nás prioritou. Získali jsme i certifikát TÜV Trust IT potvrzují- cí bezpečnost systému Home Connect. Přístup k němu a jednotlivým spotřebičům je umožněn pouze po přihlášení do uživatelského účtu. Nikdo bez přihlašovacích údajů nemá ke spotřebičům po internetu přístup. Navíc je nemůžete připojit jen tak do jakékoliv wi-fi sítě. Musí jít o zabezpečenou síť. K otevřené síti bez hesla se naše spotřebiče vůbec nepřipojí. Samotný proces jejich zapojení do systému Home Connect je ale velmi jednoduchý a trvá méně než 10 minut. Další zabezpečení aplikace Home Connect představují bezpečnostní certifikáty, firewall na serveru a ochrana heslem.

 

Je to rok, co jste ve svém novém sídle v Praze otevřeli takzvané BSH Experience Center. Showroom, kam mohou spotřebitelé zajít pro podrobné informace o vašich spotřebičích, prohlédnout si je a některé i vyzkoušet. Jak tento projekt hodnotíte s ročním odstupem?

 

Naše Experience Center je dlouhodobou investicí do celého trhu a naší společnosti. Ohlas na něj byl velmi pozitivní, až bych řekl ohromující. Když jsou domácí spotřebiče prezentovány správným způsobem, zákazník lépe pochopí a docení jejich funkce a technologie. A například systém Home Connect zde lze předvést včetně všech detailů, což v podstatě jinde není možné. Zákazník bude moci novinku prozkoumat a ve výsledku ji plně docenit