Automatické kávovary pod drobnohledem | E15.cz
Partnerem projektu je JURA Czech

Automatické kávovary pod drobnohledem

Automatické kávovary pod drobnohledem

Automatické kávovary jsou dnes primární volbou většiny spotřebitelů. Těchto strojů se prodá v Česku přes 100 tisíc ročně a trh každoročně v meziročním srovnání už několik let roste. Automat má zpravidla vyšší pořizovací cenu než běžný pákový nebo kapslový kávovar, ale poskytuje vyšší uživatelský komfort než „páka“ a provozní náklady jsou ve srovnání s kapslovými systémy nižší. Samozřejmě za předpokladu, že nekupujete drahé prémiové zrno. Podívejme se nyní na automatické kávovary blíže, abyste vybrali v obchodě nebo na internetu ten správný.

· Design, konstrukce a funkce

· Nabídka nápojů

· Mléčné systémy a jejich údržba

 

 

V textu budeme hovořit o „automatech“ obecně, ale primárně máme na mysli plnoautomatické kávovary, které připravují automaticky i mléčné kávy. Většina informací platí pochopitelně také pro výběr modelu s manuálním pěněním mléka pomocí tradiční parní trysky – naprostá většina těchto modelů se ovšem drží v cenové kategorii do 10 000 Kč, takže u nich zapomeňte na prémiové prvky a funkce.

1_DeLonghi Maestosa 2Autor: archiv výrobců

Loni představil lídr českého trhu kávovarů, značka De’Longhi, svou novou vlajkovou loď. Model Maestosa nabízí kromě prémiového provedení s vnějším pláštěm kombinujícím sklo a kov také množství nadstandardních prvků – dva zásobníky na zrna, dva mlýnky, novou adaptivní technologii mletí či konektivitu. Prodává se za 63 990 Kč. Modelové označení je EPAM 960.75.GLM.

 

Design, konstrukce a funkce se odvíjejí od ceny

Automatické kávovary můžeme rozdělit do několika základních cenových kategorií, od nichž se odvíjí i jejich konstrukce a funkce. Za cenově nejdostupnější plnoautomaty považujeme ty s cenou do 20 000 Kč. U nich je pravidlem plastový plášť, jednodušší displej a základní nabídka nápojů bez možnosti podrobné personalizace nastavení nebo vytváření profilů pro různé uživatele. V rámci těchto kávovarů jsou ty levnější obvykle dost hlučné, někdy doslova až chrčí, protože netlumí hluk mletí ani pohyb spařovací jednotky. Pokud si připlatíte za některou z následujících kategorií, získáte výrazně tišší kávovar.

Stroje s cenami do 30 000 Kč považujeme za střední segment. Mají sice ještě většinou plastové šasi, ale nabízejí už dnes často barevné LCD displeje, na nichž velmi snadno a rychle provedete veškerá nastavení. Vyspělejší ovládání jim umožňuje pracovat s již zmíněnými profily uživatelů nebo podrobnějšími nastaveními káv, přičemž často si uživatel může vytvářet vlastní nápoje a ukládat je do paměti.

Segment mezi 30 000 až 50 000 Kč je označován jako prémiový. Co to znamená? Kovové tělo kávovaru a použití dalších nadstandardních materiálů. Celkem běžná už je přítomnost konektivity, tedy možnosti propojit přístroj s chytrým telefonem – většinou přes Bluetooth, ale budoucnost vidíme spíše ve wi-fi. Smyslem této funkce není příprava kávy na dálku, což je samozřejmě efektní pouťová atrakce, kterou v reálu možná oslníte známé, ale tím její použití skončí. Konektivita umožňuje monitoring kávovaru a jeho pohodlnější nastavení v aplikaci v telefonu, kde například při tvorbě profilů využijete klávesnici. Nastavení stroje je tak mnohem rychlejší. Prémiové plnoautomaty mají také sofistikovanější systémy šlehání mléka, širší nabídku káv včetně různých méně známých specialit, některé umějí také připravit americano (espreso doplněné čistou horkou vodou) jedním stiskem tlačítka, abyste nemuseli po výdeji kávy doplňovat vodu manuálně.

Takzvaný superprémiový segment kávovarů začíná na 50 000 Kč, ale reálně spíš na 60 000 Kč. Když se totiž podíváte na nabídku kávovarů kolem 50 tisíc, zjistíte, že jich moc není a ty, které na internetu najdete, jsou zlevněné stroje původně prodávané za vyšší ceny. Superprémiové kávovary každopádně přinášejí to nejlepší, co lze pro domácnost v kategorii plnoautomatických strojů koupit. Mívají dva oddělené zásobníky na zrna a dva samostatné mlýnky, přičemž některé umožňují dokonce míchat oba druhy kávy v určitém poměru, který si nastavíte. Leckdy jde o stroje spíše poloprofesionálního typu – to také znamená rychlejší výdej káv, ještě podrobnější možnosti nastavení menu včetně jeho kompletní personalizace (např. úprava úvodní obrazovky a nabídky káv) a v neposlední řadě nejtišší mlýnek i pohyb spařovací jednotky.

 

Loni v létě představila brand manažerka De’Longhi Klára Neugebauerová magazínu SELL top model značky. Kávovar Maestosa má dva zásobníky na zrna a dva mlýnky, umožňuje vysoký stupeň personalizace nastavení a je vyroben z nejkvalitnějších materiálů. Více ve videu.

 

Klíčový aspekt výběru – mléčný systém

Zatímco v Itálii se pije káva s mlékem převážně ráno, přičemž odpoledne už by si ji mnoho lidí nedalo, v Česku jsou populární hlavně mléčné varianty v podstatě po celý den. Při výběru kávovaru je proto pro většinu lidí důležité, aby kávovar mléko správně napěnil. U cappuccina musí být skutečně hustá „čepice“ tvořená mikrobublinkami tak malými, že vytvoří z pěny skutečně kompaktní hmotu. Známý test s kostkou cukru, která by neměla hned propadnout do šálku, ale zůstat sedět nahoře na napěněném mléku, má své opodstatnění. Nastavení úrovně napěnění většina plnoautomatů neumožňuje.

Mléko je pro všechny výrobce opravdová výzva – má tendenci ulpívat, zasychat, kysnout. Vedle napěnění je naprosto zásadní také způsob čištění mléčného systému. Jednotliví výrobci přicházejí z různými variantami, jak pěna kávovar vytváří a jak se následně celé řešení čistí. Připravili jsme proto přehled hlavních značek automatických kávovarů spolu s popisem jejich mléčných systémů.

 

Jak funguje inovovaný plnoautomatický kávovar JURA E8? V novém Hospitality centru značky JURA nám představil žhavou novinku přímo jednatel českého zastoupení Petr Eibl. Na místě jsme porovnali novou verzi E8 s tou starší včetně vylepšeného čištění mléčného systému. Kávovar je také unikátní tím, že připravuje velké černé kávy zdravým způsobem – vydá standardní espreso a doplní ho horkou vodou ze separátního výstupu, který je nově součástí kávové výpusti. Vše stiskem jednoho tlačítka.

 

De’Longhi

Patentovaný systém LatteCrema od De’Longhi tvoří nádobka na mléko, kterou lze odejmout a skladovat v chladničce. Najdete ji u nejlevnějších plnoautomatů této značky i těch nejdražších, přičemž v základu je u všech princip fungování stejný. Liší se jen provedením nádobky, která u novějších modelů může mít vylepšené ovládání a dvoustěnné provedení, aby mléko vydrželo déle studené. De’Longhi s tímto systémem přišlo už před nějakými deseti lety a pouze ho celou dobu zdokonaluje, což je podle nás jasným dokladem toho, že se Italové trefili do černého. Některé konkurenční značky za tu dobu uvedly několik různých mléčných systémů, protože se vždy ukázalo, že aktuální varianta má příliš nedostatků.

Nádobka De’Longhi umožňuje jako jedna z mála na trhu nastavení stupně našlehání mléka včetně výdeje pouze horkého mléka bez pěny. Celé řešení funguje tak, že kávovar nasává mléko, které se mísí s přiváděnou párou přímo v horní části konve, aby z trysky vycházela mléčná pěna (nebo jen horké mléko) do šálku. Čištění probíhá pomocí páry a horké vody, kdy stačí otočit ovládací kolečko do pozice „Clean“. Jednou za týden je vhodné nádobku rozebrat včetně vrchní části a manuálně umýt. Transparentní část můžete mýt v myčce.

2_de-longhi-perfecta-deluxe-esam-460-80mbAutor: archiv výrobců
3_CAM610.75.MB_RIEMPIMENTOAutor: archiv výrobců

 

JURA

Švýcarská značka používá u svých kávovarů systém nasávání mléka pomocí hadičky. U některých modelů přímo do kávové výpusti, u většiny ale do speciální výpusti určené pro přípravu mléčných káv. Tato výpust je umístěna výše (její výšku lze pochopitelně dále upravit), aby se pod ni vešly i extra vysoké sklenice. Výpust mléčných káv slouží u prakticky všech modelů vždy k přípravě jednoho nápoje. Pouze nejvyšší model GIGA 6 vydává dvě mléčné kávy najednou.

U značky JURA doporučujeme nezůstávat u dodávaného příslušenství, ale zainvestovat do doplňků, jejichž nabídka a úroveň nemají na trhu konkurenci. Ostatně JURA je jednou z mála značek na trhu, které nevedou cenovou válku v nižších segmentech a prodávají naprostou většinu svých kávovarů až od středního segmentu po ten superprémiový. Ale zpět k příslušenství. Ke kávovaru dokupte hadičku s kovovým pláštěm, a především kontejner na mléko Cool Control, který se připojuje do zásuvky a aktivně chladí mléko. Nemusíte tak chodit do lednice, nic přesouvat, připojovat, ale opravdu pouze mačkat tlačítko pro přípravu vybrané kávy. Vnitřní část Cool Control, do níž se leje mléko, lze mýt v myčce. K čištění mléčných cest používá JURA speciální roztok, který zajišťuje hygienickou čistotu celého systému. Velmi brzy však roztok nahradí pomocí nových tablet, u kterých bude hlavní výhodou to, že jedno balení vydrží delší dobu a cena za jedno čištění by měla výrazně klesnout. Mléčnou výpust byste měli pravidelně rozebrat a propláchnout.

4_JURA E8 - 2020 - 2Autor: archiv výrobců

Inovovaná JURA E8 s ohřívačem šálků (vlevo) a s aktivní lednicí na mléko (vpravo)

 

KRUPS

Tento výrobce volí přípravu mléčné pěny poměrně rozšířeným způsobem pomocí nasávání mléka přímo z krabice či lahve, popřípadě z dodávané nádobky, kterou můžete po použití skladovat v lednici. Na rozdíl od značky JURA má KRUPS mléčnou a kávovou výpust u všech modelů kombinovanou. Některé vyšší modely jsou dodávány s termonádobkou, která udrží mléko déle studené, takže není nutné ho ihned po výdeji kávy vracet do chladničky. Výpust byste měli pravidelně rozebírat a proplachovat. Výhodou systému KRUPS je u vybraných kávovarů možnost přípravy dvou mléčných káv najednou. U levnějších modelů najdete buď parní trysky, nebo systém s hadičkou a s nádobkou, ovšem dvoukrokový. To znamená, že musíte připravit kávu a poté manuálně spustit výdej mléčné pěny.

5_Krups EA895E10Autor: archiv výrobců

Detail kávovaru KRUPS Evidence One EA895E10

 

Philips/Saeco/Gaggia

Nizozemský Philips koupil před lety italskou značku Saeco včetně jejích výrobních kapacit. Nabídku kávovarů má rozdělenou mezi obě značky. Trochu stranou stojí značka Gaggia, již také vlastní, ale v Česku ji nedistribuuje. Její kávovary včetně těch domácích nabízí firma Espresso Professional. Nebudeme ale zabíhat do zbytečných detailů a spletité historie vlastníků jednotlivých značek.

Philips používá u svých kávovarů, tedy i těch Saeco a Gaggia, několik systémů přípravy mléčné pěny. Saeco má u vyšších modelů nádobku celkem podobnou tomu, jakou najdete u De’Longhi. Nižší modely jsou dodávány s gumovou hadičkou a skleněnou nádobkou, z níž mléko nasávají – paradoxní je, že tyto kávovary umějí připravit dvě mléčné kávy najednou, zatímco předchozí popisované nikoliv.

Samotná značka Philips přišla před pár lety s vlastním patentovaným systémem LatteGo, který tvoří velmi jednoduchá otevřená nádoba, z níž vytéká pěna do kávy. Nádobka se snadno čistí, ale její nevýhodou je malý objem 0,26 l. Primárně je toto řešení zamýšleno k použití a následnému rychlému oplachu pod tekoucí vodou. Pokud vám v nádobce mléko i přes malý objem nádobky zůstane a nechcete ho vylévat (nebo přelévat), můžete použít víčko a vložit celé „LatteGo“ do lednice.

6_Philips 4300 SeriesAutor: archiv výrobců

Takto vypadá systém LatteGo u kávovarů Philips. Na fotce nový model 4300 Series.

 

Nivona

Německá značka má u svých kávovarů v podstatě stejný systém jako KRUPS – tedy hadičku nasávající mléko a vytvářející pěnu v kombinované kávové výpusti. Příprava dvou mléčných káv je tedy samozřejmostí. Pro údržbu je potřeba aktivovat čištění a nechat kávovar hadičkou nasát čistou vodu.

Siemens

Tento výrobce nabízí plnoautomatické kávovary v několika řadách – základní EQ.300, EQ.500, pokročilejší EQ.6 a prémiové EQ.9. Modely EQ.3 jsou vlastně takovými poloautomaty, protože ke šlehání mléka používají vysouvací parní trysku, kterou zasunete přímo do mléka v šálku. Připravujete tedy vždy jen jeden mléčný nápoj. Po skončení lze parní trysku vyjmout a opláchnout.

Všechny další stroje této značky už používají nádobku na mléko, která se připojuje ke kávovarům z boku. Na rozdíl od řešení, jaké nabízejí De’Longhi nebo Saeco, ale nemá karafa v případě Siemensu trysku. Kávovar nasává mléko do svého nitra a mléčná pěna vychází z kombinované kávové výpusti. Díky tomu můžete připravovat dvě cappuccina najednou.

Celý systém je potřeba pravidelně rozebírat včetně kávové výpusti a umývat pod tekoucí vodou.

7_SIEMENS_EspressoAutor: archiv výrobců

Zástupci jednotlivých řad automatických kávovarů Siemens – od EQ.9 (vlevo) až po EQ.300 (vpravo)

 

Pokud možno, vybírejte kávovar osobně

Současná situace kamenným prodejnám i přes jejich opětovné otevření nepřeje a nákupy na internetu jsou od jara na vzestupu. Automatický kávovar byste ale měli pokud možno jít vybírat osobně, protože je dobré kávu ochutnat, projít si ovládání a přípravu mléčné pěny. A samozřejmě čištění. Příliš bychom také nespoléhali na internetové recenze, které jsou v naprosté většině případů neodborné a značně pochybné. Ani mnohými adorovaný dTest nebereme v redakci popravdě moc vážně, protože například v posledních dvou testech kávovarů jsme objevili různé chyby nebo diskutabilní hodnocení.

 

JURA otevřela v Praze své první české Hospitality centrum

Globální koncept švýcarské znaky dorazil konečně do Česka. Jedná se o kombinaci prodejního showroomu s kompletním produktovým portfoliem značky, které si mohou zákazníci nechat představit a sami vyzkoušet. Jednoduše si tak porovnají jednotlivé modely

kávovarů mezi sebou. Součástí prostor je ovšem i servis, a to asi nejmodernější servis pro kávovary na našem území. Na techniky při práci je přímo ze showroomu vidět velkou prosklenou stěnou, což je jeden ze základních prvků všech JURA Hospitality center na světě. Pokud přivezete kávovar do servisu osobně, u speciálního pultu je diagnostikován a během několika minut se dozvíte cenu opravy. Magazín SELL v pražském Hospitality centru ještě před jeho oficiálním otevřením natáčel. Krátké video s jednatelem českého zastoupení Petrem Eiblem a manažerem klíčových zákazníků Jindřichem Palupou stojí určitě za vidění.