E15 a byznys: Chcete dobrou kávu? Pečujte o svůj kávovar | E15.cz
Partnerem projektu je Jura Czech

E15 a byznys: Chcete dobrou kávu? Pečujte o svůj kávovar

E15 a byznys: Chcete dobrou kávu? Pečujte o svůj kávovar

Čistota půl zdraví, říká se. Něco podobného lze vztáhnout i na kávovary, které v případě zanedbání údržby přestanou dělat dobrou kávu a dokonce se mohou porouchat. Nepodceňujte vodní kámen, ulpívání a zasychání mléka, zbytky kávy a další nečistoty.

Automatické a kapslové kávovary

Proplachy

Automaty na espreso i „kapslovače“ provádějí proplach kávových cest při spuštění a při vypnutí, nicméně lze tento proces spustit i manuálně v nastavení. U některých kávovarů můžete aktivovat například důkladnější propláchnutí, což není občas rozhodně od věci.

Pohled do nitra automatického kávovaruPohled do nitra automatického kávovaruAutor: Archivy výrobců a magazínu SELL

Jak vypadá takový kávovar uvnitř, odhaluje tato fotka značky JURA. Konkrétně jde o super prémiový model GIGA 6, který bude uveden na trh v prvních měsících příštího roku. Nabídne dva zásobníky na zrna, dva mlýnky a maximální úroveň nastavení a personalizace. Doporučená cena kávovaru je 89 990 Kč.

Čištění mléčných cest u De‘LonghiČištění mléčných cest u De‘LonghiAutor: Archivy výrobců a magazínu SELL

U kávovarů De’Longhi se proplachují mléčné cesty vodou a párou. Kávovar vás k čištění vybídne po přípravě každého mléčného nápoje. Na obrázku top model Maestosa, který zvládá výdej dvou mléčných káv najednou.

Čištění mléčného systému

Mléčná pěna vzniká mísením vzduchu, páry a mléka. Poslední jmenovaná složka je poměrně problematická vzhledem k tomu, že jde o organickou látku podléhající rychlé zkáze. Údržba mléčných cest patří mezi nejdůležitější. Samozřejmě se celý proces liší u jednotlivých značek. U De’Longhi se čistí tryska párou, což lze dělat prakticky po každém použití. Karafu byste měli jednou za pár dní rozebrat na jednotlivé díly a pořádně umýt. Samotnou nádobku (nikoliv víko s tryskou) i v myčce.

U značek jako JURA, KRUPS či Siemens provádí kávovary většinou základní proplach mléčného systému samy, ale k dokonalé čistotě to nestačí. Výpust je proto dobré pravidelně rozebrat a umýt ve dřezu nebo i myčce, pokud to výrobce dovoluje. Toto čištění provádějte klidně jednou za dva tři dny. U některých kávovarů je v menu také intenzivní čisticí program, případně na jeho potřebu kávovar upozorní. Například JURA nebo KRUPS prodávají i speciální čisticí roztoky pro údržbu mléčných cest.

Péče o mléčný systémPéče o mléčný systémAutor: Archivy výrobců a magazínu SELL

Obrázek značky KRUPS ukazuje, jak snadno rozeberete výpust kávovaru. V tomto případě zde dochází i k tvorbě mléčné pěny. Jednotlivé části můžete zbytků mléka zbavit během pár vteřin pod tekoucí vodou.

Speciální příslušenství JURASpeciální příslušenství JURAAutor: Archivy výrobců a magazínu SELL

JURA ke svým vybraným kávovarům dodává i speciální nádobku pro komplexní vyčištění mléčných cest. Do nádobky je potřeba nalít speciální čisticí roztok, který zajistí hygienickou péči o celý mléčný systém, již potvrzuje i certifikát německého sdružení TÜV.

Čištění mlýnku

U samostatných mlýnků bývá čištění celkem jednoduché pomocí dodávaného štětečku. U automatů, ale i pákových kávovarů s integrovaným mlýnkem je situace komplikovanější, protože je mlýnek většinou zakrytý a nachází se pod zásobníkem na zrna. Rozebírat kávovar určitě nedoporučujeme, abyste nepřišli o záruku. Možnosti vyčištění konzultujte s prodejcem nebo výrobcem. Rozhodně do automatického kávovaru nesypte populární čistič mlýnku GRINDZ vyráběný z obilovin a dalších organických materiálů. Pomletá směs by v případě automatu zamířila do spařovací jednotky. Jelikož při kontaktu s vlhkostí nabobtná, mohly by její zbytky kávovar poškodit.

Čištění spařovací jednotky

Většina automatů na trhu má vyjímatelnou spařovací jednotku, kterou byste měli alespoň jednou za týden opláchnout pod tekoucí vodou a očistit houbičkou část, kam padá káva z mlýnku. Samozřejmě bez použití saponátu. KRUPS nebo JURA vyjmutí „spařovačky“ neumožňují a raději volí automatické čištění, které provede sám kávovar. Je pro něj ale potřeba dokupovat čisticí tablety.

Vyjímatelná spařovací jednotkaVyjímatelná spařovací jednotkaAutor: Archivy výrobců a magazínu SELL

Srdcem každého automatu je spařovací jednotka, kterou musíte pravidelně čistit. Zde fotka značky Siemens týkající se modelu EQ.9 plus connect s700, který se pyšní jako jeden z mála na trhu dvěma zásobníky na zrna a dvěma mlýnky.

Odvápňování

V našich podmínkách s velmi tvrdou vodou je pravidelná dekalcifikace kávovaru nutností. Stroj si o odvápnění sám řekne a vy byste ho neměli určitě ignorovat. Dekalcifikátor pro své kávovary dodávají všechny značky – některé v podobě roztoku a některé v podobě prášku rozpustného ve vodě.

Vodní filtr

Snad všechny automatické kávovary na trhu dnes umožňují vložit do nádržky vodní filtr. Přestože nejsou filtry zrovna nejlevnější a vydrží zpravidla jen tři měsíce, doporučujeme je kupovat a měnit. Jejich používáním prodloužíte životnost kávovaru, snížíte frekvenci odvápňování a v neposlední řadě vylepšíte chuť kávy.

Pákové kávovary

Tyto kávovary vyžadují více manuální péče než ty automatické. Po každém použití a vyjmutí páky byste měli stroj pustit na pár vteřin na prázdno, aby se z jeho hlavy vyplavily zbytky kávy. Páku s filtrem je také potřeba pokaždé omýt. Důkladnější čištění se provádí pomocí speciální záslepky filtru a čisticí tablety nebo prášku. V hlavě kávovaru pravidelně čistěte těsnění, a to pomocí kartáčku, který bývá k lepším kávovarům dodáván stejně jako záslepka filtru. Páku jednou za pár dní důkladně očistěte houbičkou. Pokud je nerezová, lze ji namočit na čtvrt hodiny do speciálního čisticího roztoku (vyrobíte si ho z detergentu pro kávovar a vody). Samozřejmě věnujte péči i parní trysce, obzvlášť pokud ji používáte pravidelně k napěnění mléka. Dekalcifikaci se nevyhnete ani zde.