E15 a byznys: Staňte se domácím baristou | E15.cz
Partnerem projektu je Jura Czech

E15 a byznys: Staňte se domácím baristou

E15 a byznys: Staňte se domácím baristou

Automatické kávovary přinášejí maximální uživatelský komfort a jednoduchost přípravy kávy. Kdo chce mít ale celý proces extrakce pod kontrolou, experimentovat a získat v šálku espreso, na jaké je zvyklý z dobré kavárny, musí zvolit kávovar pákový. Cesta od zrna po výsledek v šálku je pracnější, ale určitě stojí za to.

Pákové kávovary mají v základu dvě cílové skupiny. První sdružuje běžné uživatele, kteří nejsou ochotni investovat do automatického stroje, ale přesto chtějí pravé italské espreso. Většinou však kupují mletou kávu a primárně jim tedy nejde o maximální kvalitu nápoje.

S výrazným poklesem cen automatů v posledních letech se navíc tato skupina uživatelů stále zmenšuje. A pak tu samozřejmě máme kávové nadšence, jimž věnujeme tento článek především. Jejich cílem je osvojit si zručnost baristů a dosáhnout v šálku dokonalého výsledku.

Zatímco první skupina si vystačí s obyčejným pákovým kávovarem s cenou mezi 1000 až 2000 korun, entuziasté by se měli poohlédnout po kávovaru s masivnější konstrukcí, převládajícím kovem a profesionální pákou s nerezovým filtrem.

DedicaDedicaAutor:

Prodejní hit

Úzké a kompaktní kávovary z řady Dedica Style patří už několik let mezi nejprodávanější pákové modely na českém trhu. Inovovaná verze EC 685 má navíc oproti starší generaci EC 680 vylepšenou trysku pro jednodušší napěnění, nebo pouhé ohřátí mléka v sekundární poloze. Kávovary se prodávají ve čtyřech vyobrazených barvách, a to cca za 4000 korun. V témže designu je navíc k dispozici i mlýnek KG 521, který stojí okolo 3000 korun.

Magická čísla 9 a 20

Důležité je především to, aby kávovar dosáhl při extrakci tlaku 9 barů a tlak udržel. Na trhu najdete i modely s deklarovaným tlakem 15 barů. Větší tlak neznamená, že je kávovar lepší a kvalitnější. Domácí stroje pouze nejsou tak precizní jako ty profesionální, které musejí zvládnout intenzivní provoz a jsou opravdu schopné držet tlak na 9 barech. Domácí modely používají tlak vyšší, aby bylo zajištěno, že extrakce neproběhne pod nižším tlakem, než je oněch 9 barů. Pokud by se tak stalo, nebudete mít v šálku espreso.

Nepodceňujte ani pěchování kávy, udusat ji lžičkou totiž opravdu nestačí. Měli byste mít u kávovaru vždy pěchovadlo neboli tamper a vyvinout na kávu v páce tlak odpovídající 20 kilogramům.

Bez mlýnku se neobejdete

Nebudeme vám určitě bránit kupovat mletou kávu, nicméně vězte, že to není ta správná volba. Z mleté kávy mizí aroma už v řádu minut – v sáčku je v ochranné atmosféře, ale jakmile ho otevřete, tak je s kávou v podstatě amen. Utěsnit sáček gumičkou nestačí.

Můžete kávu uchovávat ve vakuové nádobě, ale nejlepší je pořídit mlýnek a kupovat kvalitní zrnkovou kávu, kterou si umelete přesně podle svých preferencí. Některé firmy nabízejí i designově sladěné modely pákových kávovarů a mlýnků. Nejpohodlnější je zvolit elektrický mlýnek, který kávu i sám nadávkuje do páky, byť to znamená další investici okolo 2000 až 3000 korun.

SpecialistaSpecialistaAutor:

Jednoduché mletí i pěchování

U kávovaru La Specialista od De’Longhi, který má integrovaný mlýnek, stačí nasadit páku, pootočit s ní doprava a kávovar zahájí mletí. Pěchování provedete pomocí ovládacího prvku na boku kávovaru. Pak už stačí přesadit páku do hlavy stroje a zahájit extrakci kávy.

Video

Interview s Klárou Neugebauerovou o prvním pákovém kávovaru De’Longhi s integrovaným mlýnkem. Součástí je kompletní prezentace výrobku.

Kávovary s integrovaným mlýnkem

Nároční spotřebitelé, kteří jsou ochotni do domácí přípravy kávy investovat 15 000 korun a víc, mohou sáhnout po kombinaci pákového kávovaru a mlýnku. Nejde v žádném případě o kompromisní řešení, protože máte plnou kontrolu jak nad mletím, tak extrakcí. Tyto kávovary jsou dražší i proto, že jsou výhradně celokovové.

Dlouhé roky měla v této kategorii téměř monopol značka Sage, ale letos ji přibyla konkurence v podobě první vlaštovky od značky De’Longhi. Řeč je o modelu La Specialista. Sage se segmentu věnuje už dlouho, takže má produktové portfolio těchto kávovarů širší. Najdete v něm dokonce stroje, které lze označit za poloautomatické – automaticky kávu po umletí pěchují. Při šlehání mléka zase měří elektronicky teplotu a zastaví pěnění při dosažení zvolené hodnoty. De’Longhi La Specialista konkuruje nabídce Sage poměrně agresivní cenou 19 990 korun a některými inovacemi, jako jsou mlýnek se senzorem optimálního mletí nebo jednoduché pěchování stiskem páky na boku kávovaru.

Jestli chcete mít na své kuchyňské lince designový šperk z masivního kovu, jde vám o espreso té nejvyšší kvality a jste ochotni přípravě kávy věnovat určitý čas, jsou kombinované modely De’Longhi nebo Sage přesně pro vás.

A nezapomeňte, že o pákový kávovar je potřeba pečovat s ještě větším úsilím než o ten automatický, který spoustu základních proplachů dělá za vás. Více o údržbě kávovarů najdete v separátním článku v rámci tohoto speciálu.

OracleOracleAutor:
Poloautomatický pákový kávovar

Práce s pákovým kávovarem není samozřejmě tak jednoduchá jako s automatem. Kdo touží po stroji, který mu s přípravou maximálně pomůže, ale na druhou stranu poskytne všechny výhody pákového stroje, mohl by ho zaujmout nejvyšší model značky Sage zvaný The Oracle Touch. Kávovar má barevný dotykový displej, na kterém vás přípravou vede a zobrazuje i spoustu rad a pokynů. Po pomletí zrn kávu sám upěchuje a dokáže pěnit mléko bez asistence uživatele díky integrovanému čidlu teploty. Na displeji jen vyberete stupeň napěnění a teplotu. Jakmile je hodnot dosaženo, kávovar parní trysku vypne. Prodává se v čistém nerezu, matné černé nebo lesklé černé, a to za 59 990 korun.