I automatické kávovary vyžadují péči. Nezanedbávejte ji
Přestože jsou automatické kávovary ve většině oblastí opravdu „automatické“ a připravují kávy stiskem jednoho tlačítka a základní proplachy provádějí také samy, bez důkladnější údržby se neobejdou. Pokud ji budete zanedbávat, mohou se porouchat kvůli vodnímu kameni, káva bude mít horší chuť kvůli špinavé spařovací jednotce nebo nedostatečně umytým mléčným cestám.
Automatické kávovary se většinou proplachují při zapnutí a vypnutí, aby byly jejich kávové cesty nahřáty a zbaveny zbytků kávy. Rozhodně ale ničemu nepomůžete, pokud budete přístroj jen používat a nebudete dbát na jeho údržbu. Je třeba si uvědomit, že automatický kávovar je poměrně složitý stroj – nachází se v něm mlýnek, bojler a spousta různých trubiček. Srdcem kávovaru je pohyblivá spařovací jednotka, která se musí přesouvat z oblasti pod mlýnkem do oblasti, kde se nachází výstup z bojleru. A tak stejně jako žádný domácí spotřebič není možné jen používat – pračka i myčka vyžadují čas od času vyvaření na 90 °C nebo aktivaci čisticího programu, u vysavače musíte čistit filtry, je potřeba také u kávovaru provádět jeho odvápňování a důkladnější čisticí programy.
Jak oplachovat spařovací jednotku, ukazuje fotka společnosti De’Longhi, která se dlouhodobě snaží edukovat své zákazníky o tom, jakou by měli kávovaru věnovat péči.
Proplachování kávových cest a čištění spařovací jednotky
Vedle krátkých automatických proplachů mohou mít kávovary i intenzivnější čisticí funkce v menu. Standardní proplach můžete spustit manuálně, případně provést větší čištění. Většina firem umožňuje vyjmutí spařovací jednotky, k níž se nejčastěji přistupuje vyjmutím nádržky na vodu. Zde jsou v boku ukryta dvířka, kterými se ke „spařovačce“ dostanete. Nečistěte ji žádnými saponáty. Jen část, kde probíhá extrakce kávy, opláchněte pod tekoucí vodou, případně si pomozte čistou žínkou nebo houbičkou, abyste odstranili zbytky kávy. Toto čištění provádějte v ideálním případě jednou týdně – pochopitelně záleží na frekvenci používání kávovaru. Kovový kávový filtr ve spařovací jednotce můžete jednou za pár měsíců odšroubovat a opravdu důkladně umýt.
KRUPS nebo JURA vyjmutí „spařovačky“ neumožňují a raději volí automatické čištění, které provede sám kávovar. Je pro něj potřeba dokupovat čisticí tablety. Kávovar vás na potřebu tohoto procesu upozorní na displeji. Neignorujte ho. Tablety slouží k hygienickému ošetření vnitřních cest a spařovací jednotky. Toto čištění trvá jen několik minut.
Německý Siemens vám sice umožňuje vyjmout spařovací jednotku a vyčistit ji, ale ke komplexní hygienické péči o kávové cesty používá také čisticí tablety. Na fotce model kávovaru z řady EQ.9 se dvěma zásobníky na zrna a dvěma mlýnky. Ceny začínají na 56 690 Kč. Varianty s jedním zásobníkem na zrna jsou levnější.
U kávovarů De’Longhi stačí na nádobce na mléko pouze otočit volič do pozice „Clean“ a spustí se proplach mléčných cest pomocí horké vody a páry. Nádobku můžete mýt v myčce. Její horní díl nikoliv – můžete ho ale omýt pod tekoucí vodou.
Čištění mléčných systémů
Mléčná pěna vzniká mísením vzduchu, páry a mléka. Poslední jmenovaná složka je poměrně problematická vzhledem k tomu, že jde o organickou látku podléhající rychlé zkáze. Údržba mléčných cest patří mezi nejdůležitější. Samozřejmě se celý proces liší u jednotlivých značek. U De’Longhi se čistí tryska párou, což lze dělat prakticky po každém použití. Karafu byste měli jednou za pár dní rozebrat na jednotlivé díly a pořádně umýt. Samotnou nádobku (nikoliv víko s tryskou) i v myčce.
U značek jako JURA, KRUPS či Siemens provádějí kávovary většinou základní proplach mléčného systému samy, ale k dokonalé čistotě to nestačí. Výpust je proto dobré pravidelně rozebrat a umýt ve dřezu nebo i v myčce, pokud to výrobce dovoluje. Toto čištění provádějte klidně jednou za dva tři dny. U některých kávovarů je v menu také intenzivní čisticí program, případně na jeho potřebu kávovar upozorní. Například JURA nebo KRUPS prodávají i speciální čisticí prostředky pro údržbu mléčných cest.
JURA používá k čištění mléčných cest nádobku, ke které se připojí hadička pro nasávání mléka. Inovovaný model E8 (na fotce) má navíc vylepšený systém čištění – je již plně automatický.
Čištění mlýnku
U samostatných mlýnků, ale i u pákových kávovarů s integrovaným mlýnkem bývá čištění celkem jednoduché pomocí dodávaného štětečku. Sage umožňuje mlýnek dokonce vyjmout. U automatů je situace komplikovanější, protože je mlýnek většinou zakrytý a nachází se pod zásobníkem na zrna. Tyto kávovary nečistěte žádným čističem mlýnku, protože by padal do spařovací jednotky. Pokud budete chtít provést generální údržbu kávovaru včetně mlýnku, odvezte stroj do servisu.
Odvápňování a vodní filtry
V našich podmínkách s velmi tvrdou vodou je pravidelná dekalcifikace kávovaru nutností. Stroj si o odvápnění sám řekne a vy byste ho neměli určitě ignorovat. Snížit frekvenci odvápňování lze pomocí vodních filtrů, které přispívají také k lepší chuti kávy.
Vysypávejte kávové puky
Kde se připravuje hodně kávy, bude nádobka na sedlinu vyprazdňována často. Problém vzniká tam, kde se tolik kávy nedělá. Vlhká sedlina totiž začne plesnivět a plíseň může časem proniknout i mimo nádobku. Puky proto pravidelně vysypávejte a jejich nádobku vyplachujte.