Prodeje kávovarů vzrostly o desítky procent. Jak se v aktuální nabídce vyznat
(PREZENTACE KLIENTA) Poptávka po domácích spotřebičích výrazně stoupá už od jarních měsíců. Některé kategorie vyletěly do oblak jen skokově, například mrazáky nebo čističky vzduchy, ale kávovary se drží stabilně zvýšeného růstu už několik měsíců v řadě. Je evidentní, že týdny uzavřené restaurace a kavárny i povinnost pracovat z domova motivuje spotřebitele k nákupu.
Nejčastější volbou jsou samozřejmě automaty na espreso, tedy kávovary s integrovaným mlýnkem schopné na stisk tlačítka umlít zrna, extrahovat kávu a případně i napěnit mléko. Větší zájem mají spotřebitelé také o další druhy „kávostrojů“. Rekordmany jsou ovšem zmíněné automaty, kde se soustředí největší poptávka po cenově dostupnějších modelech – jenom v září rostl segment „10 až 15 tisíc“ v meziročním srovnání o více než 50 %. Mnoho z vás proto nepochybně kávovar buď už zakoupilo, nebo o koupi před letošními Vánocemi ještě uvažuje. V případě, že už kávovar máte, doporučujeme podívat se v příloze alespoň na článek věnovaný péči o tato zařízení. Ostatní nechť pokračují ve čtení zde. Po stručném úvodním textu následují další, kde se podrobněji věnujeme třem hlavním volbám spotřebitelů – automatickým kávovarům, pákovým kávovarům a kapslovým systémům. U kapslí jsme se ale rozhodli zaměřit hlavně na ekologický aspekt jejich používání.
Jaký druh kávovaru zvolit, když…
… chci investovat minimální částku?
Dilema, kterému typu kávovaru dát přednost, řeší mnoho z vás. Kdo má hlouběji do kapsy, může si vystačit s levnějším pákovým kávovarem, překapávačem, moka konvičkou nebo s french pressem.
- Levnější pákový kávovar – výhodou je jednoduché použití, kompaktní rozměry a velmi snadné čištění a údržba, protože extrakce kávy probíhá přímo ve filtru umístěném v páce. Důležitá je stálost tlaku, takže spíše vsaďte na osvědčené „kávové“ značky. Páka by měla být z masivnějšího kovu. Doporučujeme vybírat v kategorii od 3000 Kč.
Žhavou novinkou mezi kompaktními a stále cenově dostupnými pákovými kávovary je model KRUPS Virtuoso XP442C1. Zaujme jak designem, tak kovovým provedením. Aktuálně míří na trh za cenu 4999 Kč.
- Překapávač – v Česku se nikdy nestaly tyto kávovary příliš populární, zatímco Amerika bez nich nemůže vůbec fungovat. Základní káva v restauraci je tam překapávaná a espreso si většinou musíte výslovně objednat. Překapávač není úplně vhodný pro celodenní popíjení kávy, ale spíš pro větší ranní šálek. Filtrovaná káva totiž obsahuje mnohonásobně více kofeinu než espreso. Pokud jste si doteď mysleli, že malé silné espreso je onen „zabiják“, tak nikoliv. Espreso o objemu 25 ml obsahuje kofeinu výrazně méně než káva z překapávače. Překapávače stojí okolo 1000 Kč. Nejvyspělejší modely mohou mít i integrovaný mlýnek – mají pořizovací ceny kolem 3000 Kč.
Náročnější uživatelé si mohou pořídit překapávač s integrovaným mlýnkem. Na fotce model Severin KA 4814. Na internetu ho seženete cca od 4200 Kč.
- Moka konvička – italská ikona, kterou má na Apeninském poloostrově skoro každá domácnost bez ohledu na to, zda používá ještě jiný typ kávovaru. Moka konvička umožňuje rychlou a snadnou přípravu velmi chutné kávy, která stojí tak trochu někde mezi překapávanou kávou a espresem. Voda totiž prochází přes kávu pod tlakem zhruba 1 baru. Extrakce espresa probíhá při 9 barech. Základní moka konvička se používá na plotně, ale existují i modely s napájením. Nejznámějším výrobcem je firma Bialetti. Moka konvičku koupíte už za pár stokorun.
- French press – jedná se o manuální řešení s cenou začínající už na 200 Kč. To může leckoho lákat ke koupi, ale pozor! Zaprvé musíte použít při přípravě vodu s teplotou mezi 92 °C až 96 °C a zadruhé nemůžete koupit klasickou mletou kávu. Pro french press je potřeba hrubší pomletí. Doporučujeme proto pořídit si ještě digitální varnou konvici s nastavením teploty a mlýnek na kávu. French press slouží jak pro přípravu kávy, tak jako velmi praktická čajová konvice se separací čajových lístků.
Pro všechna tato zařízení, jejichž pořizovací ceny startují už v řádu stokorun a některé ani nevyžadují elektrické napájení, doporučujeme jednu věc – koupi mlýnku. Pokud chcete opravdu dobrou kávu, nemůže kupovat tu předemletou, která ztrácí po otevření sáčku aroma už během pár minut.
… chci maximální komfort a co nejnižší provozní náklady?
Primární volbou většiny z vás bude ale určitě některý z automatů, jichž se prodává na trhu nejvíce. Rozlišujte prosím mezi takzvaným „automatem“ a „plnoautomatem“.
- Automat na espreso – připravuje italskou kávu na stisk tlačítka, ale mléko je v jeho případě nutné šlehat manuálně parní tryskou nebo pěničem. Ceny začínají na cca 6000 Kč. Na fotce model švýcarské značky JURA A1 cílený na náročnější zákazníky, který se prodává za 16 990 Kč.
- Plnoautomat na espreso – stiskem jednoho tlačítka připravíte nejen espreso, ale i mléčné kávy, jako je cappuccino nebo latte macchiato. U jednotlivých výrobců se mohou lišit systémy pěnění mléka – těm se věnujeme dále ve speciálu. Pokud nebudeme počítat výprodejové modely, kterých se už chtějí prodejci zbavit, začínají ceny plnoautomatů cca na 10 000 Kč. Na fotce vidíte kávovar Siemens EQ.9 s300 spadající do prémiové kategorie – připravuje i 2 mléčné kávy najednou, má velký barevný displej a umožňuje velmi podrobná nastavení. Doporučená cena je 41 990 Kč.
Jak u automatů, tak u plnoautomatů je velkou výhodou nízká cena jednoho šálku, která se při kupování běžné arabiky pohybuje okolo 3,50 Kč při započítání ceny kávovaru (se zohledněním jeho životnosti) a nákladů na energii. A samozřejmě mají tyto přístroje jednoduchou obsluhu a poměrně jednoduchou údržbu – základní proplachy jsou automatické. Jednou za čas vyžadují důkladnější údržbu včetně odvápnění, kde je vyžadována asistence ze strany uživatele.
Tento typ kávovaru spíše nedoporučujeme tam, kde se moc kávy nevypije, protože zrnková káva ztrácí na vzduchu aroma během několika dnů. Kávovary mají leckdy kryt zásobníku s těsněním, ale to popravdě už kávu nezachrání. Jakmile sáček otevřete, měli byste ho spotřebovat co nejrychleji. Nechat zrna ležet v kávovaru po dobu několika týdnů znamená jejich znehodnocení. Kdo pije kávu málo, měl by si raději pořídit model na kapsle, kde je aroma před vzduchem chráněno.
Automatickým kávovarům se podrobněji věnujeme v samostatném článku.
… nechci pít kávu tak často a záleží mi na její maximální čerstvosti?
Mletá káva uzamčená v kapsli v ochranné atmosféře je tu s námi už od poloviny 80. let, kdy s ní jako první přišla firma Nespresso. Kapslová káva přináší několik výhod. Trvanlivost každé jednotlivé kapsle je většinou 12 měsíců, takže i v domácnosti, kde se kávy pije méně, je espreso vždy připraveno s perfektním aroma. Současně můžete střídat různé druhy káv u jednotlivých nápojů, nikoliv čekat, až zpracujete vše z aktuálního sáčku. Počítejte ale s tím, že cena kávy z kapslového kávovaru je vyšší – pohybuje se mezi 5 Kč až 13 Kč v závislosti na tom, jaké kapsle koupíte. Ty úplně nejlevnější moc nedoporučujeme, protože neobsahují moc kvalitní kávovou směs. A který systém byste měli zvolit? Ideální volbou je Nespresso, protože pro něj existují i alternativní kapsle a nemusíte kupovat pouze ty originální. Máte tak větší výběr. A určitě nekupujte řešení, které připravuje kávu pod tlakem menším než 9 barů.
Více k tématu kapslové kávy najdete v samostatném článku.
I kapslový kávovar může být plně automatický. Například model Gran Lattissima pro systém Nespresso umí vydat mléčné kávy na stisk tlačítka. Na výběr je kávovar v bílém a v černém provedení. Stojí 8990 Kč.
… jsem kávový nadšenec a jsem ochoten investovat?
Jestliže vás svět kávy opravdu baví, můžete se vrhnout na různé alternativní metody přípravy. A to nejen pomocí french pressu nebo moka konvičky, ale spíše vacuum potu, džezvy a podobně. Tato zařízení nebo nástroje nemají velkou pořizovací cenu a můžete si jich koupit i několik a experimentovat.
Jako základ výbavy považujeme opravdu kvalitní pákový kávovar s profesionálnějším provedením. Ať už to bude legendární stroj Gaggia Classic v aktuální verzi s přízviskem NEW, nebo třeba některý pákový model s integrovaným mlýnkem od značek De’Longhi či Sage. Pořizovací ceny takových kávovarů mohou jít až do desítek tisíc. Odměnou vám bude skvělá káva, nádherný kávovar s kovovým šasi a mimořádné technické parametry, díky kterým je extrakce rychlejší, tlak stabilnější a tak dále.
Více k tématu pákových kávovarů najdete v samostatném článku.
Pákový kávovar Gaggia NEW Classic má dobré jméno i mezi baristy. Tento domácí stroj v provedení z masivního kovu je od letoška v prodeji nejen v nerezu, ale také v různých barevných provedeních. Ceny začínají cca na 10 000 Kč.