Zelená káva prý pomáhá spalovat tuky | E15.cz
Partnerem projektu je Jura Czech

Zelená káva prý pomáhá spalovat tuky, zázraky od ní ale raději nečekejte

Zelená káva prý pomáhá spalovat tuky, zázraky od ní ale raději nečekejte

Zelená kávová zrnka míří ze zemí svého původu na lodích do celého světa. Jelikož po pražení ztrácejí poměrně rychle aroma, probíhá v případě vzdálenějších destinací, jako je Evropa, poslední krok před prodejem zákazníkovi až v cíli své cesty. Může to být přímo v Česku nebo v rámci Evropy. Malá část produkce se však nepraží vůbec, protože má mít údajně pozitivní vliv při hubnutí.

Při transportu jutových pytlů s kávou musejí být dodrženy přísné normy v oblasti čistoty. Jelikož mají zelená zrnka velmi nepraktickou vlastnost přejímat chuť všeho, s čím přijdou do styku, je vyžadováno, aby i kontejnery byly dokonale čisté.

Skvrna od oleje, zemina nebo jakákoliv špína mohou kávu znehodnotit. Přestože jsme v úvodu psali, že káva ztrácí po pražení aroma, což je důvod, proč se k nám nevozí z Afriky či Jižní Ameriky již upražená, zelená káva vydrží v jutovém pytli při dobrém skladování zhruba rok. Výrobci často hovoří o takzvaném „Pravidlu 15“, které znamená, že zelená zrna lze skladovat 15 měsíců, po upražení je z nich nejlepší nápoj po dobu 15 dní a po umletí ztrácí na vzduchu svou kvalitu za 15 minut.

Upraženou kávu lze samozřejmě zabalit do ochranné atmosféry nebo vakuově, což její trvanlivost prodlužuje až na celé měsíce.

Pokud koupíte sáček v lokální pražírně, většinou na něm najdete přímo datum pražení a doporučenou spotřebu v řádu několika týdnů. Po tuto dobu dostanete ze zrn maximum chuti a aroma.

ŽokyŽokyAutor:

Kávové žoky

Pytle z juty ve skladu společnosti Olam Coffee jsou připraveny k převozu do některého ze závodů společnosti Nespresso. Zde bude káva upražena a v případě Nespressa pomleta a vložena do jednotlivých kapslí.

Je zelená káva opravdu takový zázrak?

Se zelenou kávou v posledních letech probíhají různé experimenty a připravují se z ní nápoje, které mají pomáhat s hubnutím. To je samo o sobě téma přitahující nemalou pozornost, a to tak, že je vlastně úplně jedno, zda daná kúra funguje, nebo ne. Vždycky se najde nemalé množství lidí, kteří podobným „zázrakům“ dají přednost před úpravou jídelníčku a pravidelným pohybem.

Od zelené kávy určitě nemůžete čekat zázraky. Pravdou je, že obsahuje poměrně dost kyseliny chlorogenové, která má rozličné pozitivní účinky na organismus a může přispět k redukci hmotnosti. Ale to je tak vše. Určitě nevěřte žádným zázračným pilulkám s výtažky se zelené kávy – jsou jen obratnou reakcí výrobců těchto doplňků stravy na zvýšený zájem o zelenou kávu. Určitě po nich ale nezhubnete. Raději si odpusťte nějaký ten dortík a jděte si zasportovat.

Zelená kávaZelená kávaAutor:

Zelená káva

Takto vypadá již zpracovaná zelená káva. V tomto případě připravuje na tzv. aging, což můžeme přeložit jako staření kávy. V takovém případě je zelená káva uložena v kontrolovaném prostředí po dobu několika měsíců. U některých druhů může tento proces zlepšit určité chuťové vlastnosti.

Proč kávu pražíme?

Suchá zelená zrnka kávy postrádají chuť a aroma, která získávají chemickými reakcemi při procesu pražení. Kofein, kyseliny a další látky už mají v sobě, ale jejich skrytý potenciál otevírá až takzvaná Maillardova reakce. Zhruba po 5 minutách pražení se spouští – jedná se o neenzymatickou reakci mezi redukujícími cukry nebo produkty jejich degradace a aminokyselinami či bílkovinami. Netýká se pouze kávy, ale v podstatě jakéhokoliv tepelného zpracování potravin. Mezi její viditelné projevy patří hnědnutí, například i na povrchu pečiva. V případě kávy vznikají při této reakci aminokyselin a sacharidů sloučeniny, dodávající zrnu chuť a vůni.

Klíčové faktory – teplota a čas pražení

Pražení kávy je velmi delikátní proces, k němuž se primárně používají takzvané bubnové pražičky, ale na popularitě získávají také pražičky horkovzdušné. V průběhu pražení začnou zrnka praskat, a to ve chvíli, kdy už nejsou schopna pohlcovat více tepla. Pražení ale nadále pokračuje a přichází takzvaná fáze druhého praskání – to už se uvolňují éterické oleje a nastává moment, kdy je nutné zrna rychle zchladit. Pokračování v pražení by je spálilo a mohla by se i vznítit.

Pražič tedy musí hlídat intenzitu pražení a vystihnout správný moment pro přerušení procesu, protože teprve zchlazením se zastaví chemické procesy probíhající v zrnech. Doslova se v nich rapidním snížením teploty uzamkne chuť a aroma.

KávaKávaAutor:

Pražená káva

Mix kávových zrn ukazuje světle hnědou slaběji praženou kávu i tmavší až černá zrna. Stupeň pražení má zásadní vliv na výslednou chuť nápoje.

Stupně pražení

Aroma a chuť kávy závisí právě na pražení. Můžete mít sebelepší kávu, ale pokud chcete odemknout její určité chuťové vlastnosti, musíte ji odpovídajícím způsobem upražit. Slaběji pražená a na pohled světlejší zrna se používají primárně pro překapávanou kávu. Naopak Italové, Francouzi a zejména Španělé praží kávu silně, aby potlačili kyselost (aciditu) kávy, přičemž takto pražená zrna slouží pochopitelně k přípravě espresa. Klasifikace stupňů pražení jsou různé.

Uchovávání a mletí

Pokud to myslíte s kávou opravdu vážně, zapomeňte na kupování mleté směsi. Po otevření sáčku mizí éterické oleje a s nimi aroma z obsahu pytlíku skoro v řádu minut. Zrna je potřeba vždy čerstvě pomlít, takže pokud nepořizujete automatický stroj nebo nesázíte na kapsle, musíte do výdajů za kávovar započítat mlýnek. Ani zrnkovou kávu nenechávejte jen tak na vzduchu. Určitě nepořizujte „výhodná“ půlkilogramová nebo kilogramová balení, pokud nemáte stejnou spotřebu kávy jako běžná kavárna. Čtvrtkilový sáček je až až. Nesypte ho celý do zásobníku automatického kávovaru nebo do mlýnku, nýbrž použijte jen polovinu a zbytek dobře uzavřete. Nebo kupte větší balení, ale pořiďte si speciální vzduchotěsnou dózu, jaké vyrábí například americká společnost Planetary Design. Část balení uchovávejte v ní.