Demagog.cz: Střípky roku 2016

Jan Tvrdoň

Jan Tvrdoň

ilustrační foto
ilustrační foto
ilustrační foto
ilustrační foto
Proč se ještě vydávají noviny, když se vše najde na internetu?
7
Fotogalerie

Slovem roku podle Oxford Dictionaries je slovo post-truth. V Německu zase uspěl výraz postfaktisch. A factcheckingový projekt PolitiFact vyhlásil ve své anketě “Lež roku” vítězem tzv. fake news.

Výše uvedené termíny byly v končícím roce spojovány především se dvěma významnými událostmi — hlasováním o Brexitu a prezidentskými volbami v USA. Některé nepříliš pozitivní prvky se ovšem nevyhýbají ani českému veřejnému prostoru. Obskurní zdroje informací, záplava banalit, emocionálně zabarvené výkřiky bez reálného obsahu — to je častá náplň zejména sociálních sítí. 

V duchu končícího roku se podívejme spíše anekdoticky na některé příklady těchto “zajímavostí”, na které jsme v Demagog.cz v rámci této ověřovací sezóny narazili. Jako projekt, který systematicky kontroluje faktické výroky českých politiků, jsme ověřili bezmála 1 600 faktických výroků, z nichž celá čtvrtina byla nepravdivá nebo zavádějící.

..|Demagog.cz


Srdce a internet

Téma využívání rozličných zdrojů informací rezonovalo poměrně silně. Zmínit můžeme například paní poslankyni Nytrovou z ČSSD. Ta v rozhovoru pro Respekt jednak rozvinula tezi o spojení homosexuality a pedofilie a pomyslného vrcholu pak dosáhla odzbrojujícím popisem zdrojů informací, z nichž čerpá:

“Na internetu. Komentáře pod články, které se této problematiky týkají, na Novinkách a jiných webech. Píší tam i lidé, co žijí v Norsku (…) někde jsem se to dočetla na internetu (…) Nemám v této oblasti žádné poradce. Tady se řídím svým srdcem.”

Komentující na Novinkách a srdce — no neberte to. Na první pohled jde o poměrně odvážné přiznání, na druhou stranu musíme přiznat čtenářům Novinek poměrně vysokou dávku sebevědomí, kterou vyjevili v jedné fascinující anketě zmíněného serveru.

Dodejme ještě, že jsme se danému tématu věnovali ve zvláštním textu. Poslankyně Nytrová nebyla ovšem se svým přístupem zcela unikátní. Bohužel. Tak například poslankyně Lorencová z hnutí ANO v září opět po čase objevila již opakovaně vyvrácený citát Jana Wericha o muslimech. V logice “sice to není pravda, ale mohla by být” jej v roce minulém šířila např. Klára Samková, nyní se přidala poslankyně Lorencová.

..|Demagog.cz

Byť se může zdát, že jde o zcela marginální jev, tento fenomén se vyskytuje poměrně hojně. Jako u řady dalších sdílení se podobné obrázky šíří na základě poměrně prostého klíče — potvrzuje sdílený obsah můj názor nebo přesvědčení? Tak rychle sdílet bez ohledu na to, že nevím, zda jde o skutečnost. 

Jen u nás máte slovo…

Každotýdenní diskusní vrchol/guilty pleasure/sebepoškozování (nehodící se škrtněte) představuje pořad Máte slovo České televize. V rámci speciálního výstupu jsme se v únoru podívali jednak na faktické výroky všech 6 diskutujících, moderátorky a také výjimečně na argumentační fauly jednotlivých diskutujících a další faktory debaty.

Ač neradi, musíme konstatovat, že to byly žně. Co se týče faktických výroků, zcela pohořel pan poslanec Okamura, připsal si snad nejhorší skóre pro politika v rámci našeho téměř pětiletého fungování. Celkově je tento pořad často fascinující přehlídkou “umění diskuze”.

Ostruhy v něm mimo jiné získala zpěvačka a budoucí kandidátka na prezidentku Jana Yngland Hrušková. Jistě si vybavujete, že své informace čerpá “ze zdrojůůů”. Oklikou jsme se tedy dostali na začátek — na zdroje informací. Pár rychlých příkladů flexibilního a kreativního přístupu k nakládání s fakty mělo upozornit na to, že jde skutečně o problém, kterému je třeba se věnovat.

Končeme ale pozitivně. Český rozhlas na konci listopadu přinesl devítibodový návod, jak se dezinformacím a falešným zprávám vyhnout. Takový průvodce se může hodit, vždyť jen příští rok nás čekají volby do Poslanecké sněmovny a hned následně volby prezidentské. Demagog.cz se bude pochopitelně těmto událostem pečlivě věnovat. Kromě této předpokládané aktivity se také pouštíme do nových projektů jako je kontrola plnění vládních slibů a pokračování v hlídání plnění předvolebních závazků prezidenta.

V končícím roce jsme se také účastnili řady workshopů a přednášek na téma mediální a informační gramotnosti a kritického myšlení, v této činnosti zaměřené primárně na středoškoláky rovněž chceme dále pokračovat. S ohledem na výše zmíněné příklady negativních prvků, které se objevují ve veřejném prostoru a křiví debatu, je tohle více než žádoucí.

Za celý tým vám děkuji za přízeň a přeji vše dobré do roku 2017!

Jan Tvrdoň, vedoucí projektu Demagog.cz.