Evropská dobrovolná služba jako cesta za (sebe)poznáním

„Chtěl jsem poznat něco nového, co mě posune dál a inspiruje,“ líčí nadšeně třiadvacetiletý Ukrajinec Alex Kyselyov, proč odjel do Česka pracovat rok jako dobrovolník.

Alex si vybral projekt ve středisku volného času Lužánky a ve sdružení Labyrint v Brně. Asistoval učitelům na kurzech herectví a fotografie, spoluorganizoval akce na podporu mobility mladistvých a interkulturního dialogu, vedl vlastní workshopy nebo se organizačně podílel na filmovém festivalu Jeden Svět.

Dobrovolnictví láká nejen mladé lidi už stovky let. Ačkoliv se jeho dějiny napříč Evropou liší - například u nás se dobrovolnictví stále nevymanilo z následků éry komunismu a i dnes jej dost Čechů považuje za okrajovou záležitost – v zemích Evropské unie se mu věnuje více než sto milionů lidí. Pro mladé pak funguje Evropská dobrovolná služba (EDS), která umožňuje poznat cizí zemi z jiné perspektivy, vyzkoušet nejrůznější práce, vzdělávat se. Kromě toho také poznávat své schopnosti i limity.

Mladí lidé jsou často motivováni touhou přispět dobré věci, být nějak užitečným a zároveň se sebevzdělávat. V tom jim může pomoci Evropská dobrovolná služba. Její pracovníci se zaměřují na ochranu životního prostředí, volnočasové aktivity a práci s mládeží, na sport, sociální integraci či rozvojovou pomoc, umění nebo kulturu a další. Jak radí European Youth Portal, každý by měl však nejprve dobře poznat sám, co ho baví a co jej k dobrovolnictví motivuje.

Jednoduše, s přesvědčením a po Evropě až na jeden rok

Vycestovat s EDS jako dobrovolník pracující v neziskové nebo také státní organizaci může mládež do třiceti let na dobu 2 – 12 měsíců. Vyjet lze do všech zemí EU i partnerských zemí jako Norsko, Island či zemí jihovýchodní Evropy. EDS dobrovolníkům pokrývá finanční náklady jak na cestu, ubytování, stravu, zdravotní pojištění, tak i měsíční kapesné (okolo 100 €/měsíc) a jazykový kurz.

Princip Evropské dobrovolné služby, nyní součástí programu Erasmus +: Mládež v akci, je vcelku jednoduchý. Mladí lidé, kteří mají trvalé bydliště v ČR nebo jedné z partnerských zemí se mohou spojit s některou z organizací, v Česku působí například INEX, Caritas, brněnské Lužánky nebo Domy dětí a mládeže. Tam zájemci pomohou vybrat vhodný program i hostující spolek v zahraničí, který se ho ujme. Seznam organizací lze najít zde.