Glosa Michala Tomeše: Přemluv bábu? Raději si s ní normálně povídej

Generations

Generations Zdroj: Gauthier DELECROIX - 郭天

senioři, důchodci
Ilustrační foto
Miloš Zeman a Mikuláš Dzurinda
Miloš Zeman v Lánech se svým mluvčím Jiřím Ovčáčkem
Miloš Zeman v Lánech se svým mluvčím Jiřím Ovčáčkem
15
Fotogalerie

Nejít k volbám je něco takového, jako kdyby sis vybíral tetování a nechal vybrat svou babičku. Tuto myšlenku ve videu projektu Generace s názorem říká herečka Marie Doležalová. Špatné zkušenosti s volbou starších spoluobčanů se snaží zapudit politickou agitací, které ale schází základní prvek – jakákoliv lidskost.

Téměř osm let staré video Přemluv bábu bylo jakýmsi pionýrem v agitačních videích mířících na mladé. Nevím, jak staří jste v té době byli, ale zkuste si ho pustit nyní. Pokud jste video před koncem nevypnuli, nebo jste se v průběhu sledování nepropadli do země, pogratulujte si. Martha Issová s Jirkou Mádlem ve spotu z důchodců dělají nesvéprávné jedince, kteří společnosti škodí tím, že volí levici. Ne tedy komunisty, ale obecně levici, jež přitom na české politické scéně tradičně hraje nezastupitelnou roli. Jak komicky navíc jejich agitace působí nyní, když víme, jak neslavně Nečasova pravicová vláda dopadla.

Myslel jsem si, že po rozruchu, který přemlouvání báby vyvolalo, už se nikdo do podobných vod nevydá, ale Marie Doležalová v jedné větě vlastně řekla to samé: Blíží se volby, tak pojďme hodit hlas tomu jedinému správnému světonázoru. Protože pokud necháme volit pouze důchodce, zkazí nám život.

Právě účelový aktivismus mě na tom celém děsí nejvíce. Už vidím obraz studentíků, kteří před volbami po měsících zamíří k prarodičům, aby jim nadiktovali, koho mají volit. A po volbách zase nic. Co si pro jednou uvědomit, že důchodci jsou normální lidé, se kterými se můžeme o politice bavit kdykoliv. I dnes, zítra nebo za půl roku. Já to tak dělám. Každý týden jdu za prarodiči, po obědě si sedneme na gauč a probíráme dění ve světě i v Česku.

Babička s dědou mi říkají své názory a dojmy, já zase své. Přidávám k tomu postřehy z internetu, který prarodiče nemají, oni mě zase obohatí drby z bulváru. Mnohdy se neshodneme, často ale dojdeme k nějakému konsenzu. Také proto mě potěšilo, když mi sami od sebe řekli, že budou volit stejnou politickou stranu, o které jsem uvažoval i já. Takovou, která ctí zásady liberální demokracie, ale nestaví na nedostižných ideálech. Možná jsem příliš naivní, ale doufám, že jsem i já pomohl k tomu, že moji prarodiče sledují politiku trochu jinak a není pro ně jen černobílá.

Nerozumím proto tomu, proč všechny podobné aktivistické snahy vykreslují důchodce negativně. Oproti mladší generaci mnohdy přicházejí do styku jen s omezeným počtem zdrojů informací, a pokud je nikdo ohledně jejich názorů nekonfrontuje a nebaví se o nich s nimi, nemají pak důvod, aby svou volbu (a to i politickou) měnili. Važme si tedy jejich zkušeností a názorů, protože nám to umožní neocenitelný výlet z naší sociální bubliny. Nepřemlouvej tedy bábu. Normálně si s ní povídej, a to nejen před volbami.