Komentář: Když máš dva rodiče, nezáleží na tom, kolika z nich říkáš mámo

Autor: Tony Webster zdroj: http://bit.ly/21gmYRR

Autor: Tony Webster zdroj: http://bit.ly/21gmYRR

Prague Pride
Prague Pride 2016
Prague pride
Prague Pride
Prague Pride
13
Fotogalerie

Rozdíly mezi dětmi vychovávanými rodiči stejného pohlaví a těmi z „tradiční rodiny“ neexistují, ukazuje studie. Jak zareaguje Česko?

Magazín Slate upozorňuje na novou studii zveřejněnou v Journal of Developmental & Behavioral Pediatrics porovnávající rozdíly mezi dětmi vychovávanými rodiči stejného a různého pohlaví. Studie, v níž autoři zkoumali nerozpadlé rodiny, nenašla žádné rozdíly mezi dětmi na základě sexuální orientace jejich rodičů. Magazín připomíná také výzkumný projekt What We Know právnické fakulty Kolumbijské univerzity, který shromáždil třiasedmdesát odborných článků dokazujících, že výchova dětí neheterosexuálními páry není problém. Žádný vědecky přijímaný článek netvrdil opak. Koordinátor projektu pro Slate řekl: „Vědecká debata ohledně politiky queer rodičovství je u konce.“ Debata v české společnosti a na poli české politiky však u konce zatím není. To spíše naopak.

Vývoj v Česku je jasně pozadu. Zatímco Nizozemsko schválilo adopci už před patnácti lety a minulý měsíc se přidalo i Slovinsko, u nás mají páry nezapadající do „tradiční rodiny“ v tomto ohledu pořád smůlu. Nejnovějším úspěchem v české otázce je připravovaná novela, která by měla zajistit možnost osvojení si dítěte partnera, s nímž je dotyčný v registrovaném svazku. Tu podporuje sedm současných ministrů v kampani Stejná rodina. Adopce dětí z dětských domovů je přitom stále ve hvězdách.

Proti ní se staví především političtí zastánci „tradiční rodiny“ z pravého spektra. Svým „ne“ však nehájí zájmy dítěte, pro které je lepší vyrůstat v rodině, ať už je její složení jakékoliv, než v dětském domově. Odpůrci připravovaného zákona nejčastěji argumentují tím, že dítě má vyrůstat v rodině s oběma vzory – jak muže, tak ženy. Opomíjejí přitom fakt, kolik dětí běžně vyrůstá v neúplných rodinách, kde jim jeden ze vzorů chybí. Jejich stanoviska jsou o to absurdnější, když v mnoha případech, kdy by o dítě mohl pečovat stejnopohlavní pár, o něj pečuje spíše pět tet, a to v horším prostředí. S ideálem tradiční rodiny, kde figuruje matka i otec, jsme se v současné době vysoké rozvodovosti stejně už dávno rozloučili.

Je na čase přiznat si skutečnost. V Česku žije mnoho párů, které chtějí mít děti a jejichž sexuální orientace jim v tom klade velké zábrany. K tomu máme v dětských domovech opuštěné potomky, pro které je nejlepší volbou vyrůstat v rodině. A že to bude rodina dvou tatínků či dvou maminek, je pro dítě vcelku podružné. To také nyní ukazují studie. Proč to tedy nepropojit a nepodpořit i jinou adopci než jen heterosexuálním párům? Děti na tom budou jen profitovat a zároveň tak k rodičovství pomůžeme těm, kterým jejich přirozenost staví do života překážky.