Komentář: Zírat na kozy není lidské právo

Muslimky prozradily, proč nosí burkini: Důvody žen přinutí Evropany k zamyšlení

Muslimky prozradily, proč nosí burkini: Důvody žen přinutí Evropany k zamyšlení Zdroj: scom

Australská návrhářka libanonského původu Aheda Zanetti se díky burkinám stala milionářkou
Australská návrhářka libanonského původu Aheda Zanetti se díky burkinám stala milionářkou
Australská návrhářka libanonského původu Aheda Zanetti se díky burkinám stala milionářkou
Žena v burkinách na pláži v Miami
Žena v burkinách na pláži v Miami
12
Fotogalerie

Zákaz burkin nedává smysl. Tohle má být způsob, jak porazíme Islámský stát? Nebo se jím tak trochu stáváme?

Bojovat s islámským fundamentalismem není lehké, ostatně vést dialog s jakýmkoliv fundamentalistou taky ne. Už proto, že fundamentalismus se snaží delegitimizovat sekulární a liberální instituce. Jak se bavit s někým, kdo napadá ne moje argumenty, ale přímo moje hodnoty a podstatu?


Problém je, když si začneme myslet, že víme jak na to. Že s fundamentalisty najdeme společnou řeč a že pro to stačí, když se budeme pohybovat na stejné úrovni. Vy nakazujete ženám, aby se zahalovaly? Fajn, my jim přikážeme, aby se odhalily.


Vážně by mě zajímalo, jak si ti, kteří svlékání žen vyžadují, myslí, že na tenhle příkaz zareaguje třeba Islámský stát, který tvrdí, že je s námi ve válce. Zejména když jeho způsobem komunikace je nepěkný článek v Dabiqu nebo taky teroristický útok. Čekáte, že se radikální muslimové zamyslí a řeknou si, aha, vždyť ti Evropani mají pravdu, nepřeháníme to s těmi burkami?


Přála bych si, abychom se nesnažili vést dialog s fundamentalisty, se kterými to jde už tak dost těžko, ale bavili se s muslimy, kterým Daeš vadí stejně jako nám. Nechceme jim spíš ukázat, jak skvělá jsme civilizace, jak báječný domov můžeme být pro každého, kdo respektuje naše základní hodnoty? A vážně k nim musí patřit ženská nahota?

Ženy si nevyberou - vždycky někoho urazí via: https://twitter.com/LaSauvageJauneŽeny si nevyberou - vždycky někoho urazí via: https://twitter.com/LaSauvageJaune

Nechceme těm ženám, které tolik litujeme, jak trpí pod nadvládou svých zvrhlých otců a manželů, spíše říct, že je chápeme, s otci je to těžké, a že si u nás můžou nosit, co chtějí? Vážně si nechci myslet, že naše hodnoty jsou v nahých ženských tělech, na která můžeme koukat kdykoliv se nám zachce – od pláží po billboardy. Vrátí se ještě někdy do našeho veřejného prostoru žena, kterou několik mužů donutilo se svléknout? Sama nemám ideální beach body a jít k vodě je pro mě mimořádně nepříjemné. Mám velké pochopení pro každou ženu, která nechce ukázat kozy na počkání, a ne, nejsem tak ošklivá, jak si zrovna teď myslíte.

Je vtipné, že se odhalování týká zase jen žen. Muslimové za intimní část mužského těla považují oblast od pupíku po kolena, což je zhruba tolik, co zakrývají dnes oblíbené pánské plavky. Budeme muže nutit, aby chodili ve slipech? Ech, jistě že ne, na to přece nikdo není zvědavý. Na nahou ženu ale zvědaví jsme.

Mít kdykoliv možnost koukat na svlečenou ženu prostě nepatří mezi lidská práva, která tolik chceme vyvážet do světa. Pokud chceme být nadále silní, nemůžeme si dovolit ztratit ženy, které jenom nechtějí ukazovat kozy.