Laboratoř nápadů vybízí mladé Evropany k akci

Ideas Lab Workshop

Ideas Lab Workshop

Pomazánkové máslo a Erasmus. Ne, to nejsou jediné věci, které by nás v souvislosti s Evropskou unií mohly zajímat. Samozřejmě pro vysokoškolské studenty je pravděpodobně Erasmus top jedničkou, protože asi těžko bychom hledali dostupnější stipendijní program. Nicméně Evropská unie se snaží mladým lidem nabídnout nejen možnost vycestovat do zahraničí, ale také zapojit se do skutečného dění a prosadit své nápady. Přesně k tomuto účelu vznikla celoevropská kreativní dílna Ideas Lab.

Království za nápad

Ve 40 národních „nápadových laboratořích“ se během letošního března a dubna zamyslelo přes 600 mladých Evropanů nad svým místem a především budoucností v Evropské unii. Jsou studenti v EU dostatečně informovaní a aktivní v občanském dění? Jaké možnosti mají evropští absolventi při hledání zaměstnání? A které překážky jsou pro ně na cestě za prací ty největší?

Na tyto otázky se účastníci Ideas Lab pokusili nejen odpovědět, ale také nalézt různá řešení. O tom, která z nich se za podpory EU stanou skutečností, mohou do velké míry rozhodnout právě samotní mladí Evropané. Stačí do konce června na stránkách Ideas Lab ohodnotit ten či onen nápad a tím posílit jeho šance na realizaci.

Politika se týká i nás

Jedním z projektů týkajících se zapojení mládeže do veřejného dění je například Youth Takeover Day, který vznikl v německém Bonnu. Představte si den, kdy by měli všichni mladí Evropané přístup do politických institucí či nevládních organizací napříč EU a mohli si vyzkoušet role „těch, co rozhodují“. „Jeden den v roce by v Evropě rozhodovali mladí. Zjistili by, jaké to je nést zodpovědnost a zároveň by mohli prezentovat své názory a nápady,“ vysvětlují iniciátoři.

Nejsou však jediní, návrhů na zapojení mládeže do politiky a veřejného života vzniklo díky Ideas Lab celkem sedmnáct a je mezi nimi i jeden český. „Navrhujeme vytvoření nové platformy na úrovni místní samosprávy. Zapojením obecních zastupitelů a odborníků do diskuzí s mládeží by se radikálně zlepšil občanský život, podpora dobrých nápadů a rozvoj komunity mladých lidí,“ takto zní vize pražské Ideas Lab.

Evropská mládež proti nezaměstnanosti

Další nápady se zaměřují například na (ne)zaměstnanost mladých Evropanů, která je bezpochyby velkým tématem. „Nezaměstnanost je hlavním problémem v dnešní Evropě. Je mnoho evropských programů pro mládež, které zlepšují jejich kompetence a vystupování a tím posilují šance na získání práce. Překážkou je ale nedostatečná informovanost o existenci a fungování těchto programů,“ upozorňuje například studentský tým Ideas Lab ze Štrasburku.

Jako možné řešení předkládá svůj návrh na zavedení speciálních středoškolských předmětů, které by studentům pomohly rozvíjet své dovednosti a hlavně je informovat o pracovních možnostech v rámci EU. Skupina z litevského Vilniusu se zase rozhodla s nezaměstnaností bojovat pomocí nápadu na online pracovní pohovory a simulace budoucího zaměstnání pro studenty. „Naše aplikace mladým lidem umožní rychlou komunikaci se zaměstnavateli, možnost ukázat jejich schopnosti a získat zaměstnání na míru,“ uvádí mladí Litevané ve svém projektu.

„Myslíme to vážně“

Některé návrhy se možná zdají být až přehnaně idealistické, do jiných už se někteří mladí nadšenci pustili rovnou sami. Mezi nimi je například skupinka belgických studentů zabývající se stravovacími návyky mládeže. Jejich projekt s názvem Coup de FOODre spadá do sekce zaměřené na celkové zlepšení životů mladých Evropanů. „Položili jsme si otázku ‚Jak se v roce 2050 na této planetě udržitelným způsobem uživí 9 miliard lidí?‘ Chceme pomocí soutěže vyzvat mladé lidi, aby upravili své každodenní spotřební návyky a snížili celkovou spotřebu potravin.“

Osvětu začali šířit sami uspořádáním pilotní akce v belgickém městě Ghent, kde rozdávali místním studentům polévku ze zbytkové zeleniny a přitom se snažili ukázat cestu, jak zbytečně neplýtvat potravinami.

Kreativní a iniciativní