Nový poslanec za Piráty František Kopřiva: Nechceme, abychom dostali nějaké teplé místečko u počítače a dělali pro Babiše

František Kopřiva

František Kopřiva Zdroj: Osobní archiv

František Kopřiva
František Kopřiva
František Kopřiva
tisková konference Piratů
tisková konference Piratů, Ivan Bartoš
11
Fotogalerie

František Kopřiva je druhý nejmladší poslanec v historii České republiky a člen Pirátské strany. Jeho ambice jdou ruku v ruce s ambicemi Pirátů a jednotnost poslaneckého klubu je z rozhovoru jasně daná. Krom toho, jak vše bude zvládat a na co se chystá, jsme debatovali i o výsledcích ostatních stran a o vedení kampaně a programových bodech Pirátů. Na námitku o potenciální nebezpečnosti celostátního referenda František Kopřiva odpovídá: „Jsem přesvědčený, že Okamura ani žádný populista by nezvládl sebrat sto tisíc podpisů pod petici o referendu o vystoupení z EU.“ Zda se jeho slova vyplní, ukáže až čas.

V první řadě gratuluji k úspěchu. Počítal jsi s tím, nebo dokázal sis alespoň představit, že se dostaneš do Poslanecké sněmovny?

Představit jsem si to dokázal, vlastně jsem s tou variantou i celou dobu počítal. Loni jsem byl lídr v krajských volbách, kam jsme se nedostali, ale oťukal jsem si, jaké to je, když je na člověka upřena mediální pozornost a když se musí stýkat s lídry konkurence a podobně.

Bylo mi jasné, že ve sněmovních volbách to bude ještě vypjatější a že to dělat nechci, na tom jsme se shodli i s ostatními kandidáty ve Středočeském kraji. Náš kraj je co do voličů nejsilnější, takže u nás kandidoval například i Babiš a Kalousek. Je to jedno z kolbišť, kde se utkávají celostátní lídři. Přesvědčili jsme tedy Ivana Bartoše, i když dlouhodobě bydlí v Praze, aby šel kandidovat k nám.

V primárkách, které jsou naprosto otevřené a může se do nich přihlásit kdokoliv i z řad veřejnosti, jsem se přihlásil na čelo, přičemž ve výsledku jsem skončil na třetím místě. Bylo mi tedy jasné, že do Poslanecké sněmovny se dostanu, pokud ve volbách budeme mít okolo 10 %. V únoru, kdy byly primárky, jsme se potáceli pořád pod pětiprocentní hranicí a deklarovali jsme, že pro nás bude úspěch ji překročit. Přes prázdniny jsme viděli, že stoupáme, a asi jsme tu kampaň dělali dobře, protože v posledním týdnu jsme letěli nahoru přímo raketově.

Studuješ teď něco?

Tři roky jsem studoval na ČVUT obor multimédia. Teď jsem dobrovolně přešel na Fakultu humanitních studií UK, kde je sice jen jeden bakalářský obor, ale já se chci zaměřit na média a politologii. Je tam méně matiky a více společenskovědního spektra, ale není to tolik vzdálené od mého studia na ČVUT. Vyzobávám si z toho, co mě baví.

Marketing tě zřejmě baví hodně. Důkazem je i to, že se příležitostně angažuješ jako copywriter?

Než jsem vstoupil k Pirátům, psaní mě hodně bavilo. Dělal jsem různé jednorázové zakázky jako psaní obchodních textů, manuálů a podobně. Poslední rok a půl jsem pracoval na Fakultě elektrotechnické ČVUT v laborce, kde jsem dělal všechno možné – správu sociálních sítí nebo web.

K marketingu inklinuji samozřejmě i u Pirátů, protože k politice prostě neoddělitelně patří. Člověk musí umět tu práci prodat, umět komunikovat a správně vystupovat. U Pirátů to tak nějak děláme všichni, protože kampaň byla dobrovolnická a placených lidí jsme měli opravdu jen minimum. Z toho plyne, že mediální výstupy i jiné věci byly dělány na koleni.

Jaký je tvůj osobní názor na váš předvolební autobus, se kterým jste objížděli republiku? Byla na něj vcelku velká kritika, Jana Nagyová-Nečasová na vás dokonce podala žalobu, pokud se nemýlím.

Přemýšleli jsme o tom, že si Janu Nečasovou vykážeme do práce našich dobrovolníku, jelikož nám udělala obří reklamu. Díky ní se autobus dostal pořádně do médií, když chtěla po soudu, aby vydal předběžné opatření na to, abychom to sundali. To jí soud samozřejmě smetl ze stolu. Prostřednictvím jejího právníka nám taktéž poslala výzvu, ať to z autobusu odstraníme. Seděli jsme zrovna na poradě a volali z ČTK, jak se k tomu vyjadřujeme. Ale my jsme tu výzvu neobdrželi poštou, v datovce taky nic nebylo a nakonec jsme zjistili, že to zapadlo někam do spamu na info@piráti.cz, kam chodí spousta pošty. Takže to ani nebylo z jejich strany oficiální výzva.

Každopádně autobus byl překvapení i pro nás jakožto členskou základnu. My jsme to ale přijali velmi pozitivně... Hezky náš postoj vysvětloval Mikuláš Ferjenčík v DVTV. Jasně, nejčastěji zaznívala námitka, že vyobrazení politici nebyli pravomocně odsouzení. Ale my jsme je nakreslili jako karikatury, nechtěli jsme si hrát na policii, ty kauzy jim sice nebyly prokázané, a tedy podle presumpce neviny jednali v těch kauzách legálně, ale morálně to nebyly legitimní kauzy. Tím jsme také vyjadřovali naši strategii a konstruktivitu, že krom KSČM a SPD jsme ochotní jednat se všemi stranami. Za ty strany ale nesmějí kandidovat obvinění lidé. Tím padá ANO. A co se týče TOP09 a ČSSD, tak nám vadí pan Kalousek a pan Sobotka.

„Budeme jednoznačně hlasovat pro vydání Babiše s Faltýnkem“

Ze tvé rétoriky tedy chápu, že pro vás momentálně vládní koalice není myslitelná. K tomu jste došli i na schůzce poslaneckého klubu?

Povolební strategii jsme schválili a publikovali jako jediná strana. Tedy alespoň si nejsem vědom, že by někdo další publikoval svá kritéria toho, s kým půjde do vlády. Samozřejmě že kdyby měl Babiš méně procent, dalo by se uvažovat o variantě „my všichni proti Babišovi“, ale vzhledem k tomu, že všechny strany vyloučily spolupráci s komunisty a SPD, není žádná varianta vlády, která by vycházela bez jedné ze stran ANO, SPD a KSČM. Jedině menšinová vláda, ale pochybuji, že by byla podpořena.

V tuto chvíli jdeme tedy do opozice. Na dnešní schůzi poslaneckého klubu Pirátů jsme se jednohlasně shodli, a bylo to naše první konsensuální usnesení, že budeme jednoznačně hlasovat pro vydání Babiše s Faltýnkem.

Jak si ty osobně myslíš, že dopadne povolební vyjednávání? Nebojíš se předčasných voleb?

Já doufám, že to nedopadne trojkoalicí Babiš-Okamura-KSČM, to bych se začal bát o demokracii. Jinak opravdu netuším, nejsem analytik nebo prognostik. Možná by mohla být sestavena staronová koalice, nebo třeba Babiš někoho získá, respektive koupí, nebo bude sestavena menšinová vláda Babiše podporovaná komunisty.

Snad poprvé v historii je opravdu pravděpodobné, že se volby budou opravdu opakovat, těžko ale říct, jak by to zamíchalo s výsledky. Já osobně jsem se však vsadil s kamarádem, že vláda nějak sestavená bude a že nebudou předčasné volby.

Nejreálnější situace tedy asi je, že bude ANO sestavovat vládu s nynější koalicí nebo například s ODS. Nevím, do jaké míry lze zavedeným politickým stranám důvěřovat.

Zeman nedávno vyřkl svůj názor na volby s tím, že vyzdvihnul Babiše, Okamuru a Bartoše. Zároveňřekl, že Babiše stoprocentně jmenuje premiérema že si ve vládě umí představit Okamuru a vás. Co na to říkáš?

Ivan Bartoš zatím žádné pozvání od pana prezidenta nedostal. My mu teda děkujeme za knížecí rady, ale on v podstatě jen opakuje Babišovu rétoriku. Oni tvoří takové duo – Babiš pár dní před volbami vypustil do médií, že si dokáže představit spolupráci s Piráty, a hned se na nás sesypali příznivci konkurenčních stran, že se chceme paktovat s Babišem. Přitom ta náklonnost vůbec není vzájemná. Ať si Babiš nebo Zeman tedy pouštějí do médií, co chtějí. Nás těší, že jsme vnímaní jako odborníci na digitalizaci a IT (viz zmíněný článek, ve kterém Zeman vyzdvihuje Piráty především pro jejich znalosti v oblasti digitalizace), protože tam skutečně řadu odborníků máme, ale rozhodně nechceme, abychom dostali nějaké teplé místečko u počítače a dělali pro Babiše. To rozhodně ne.

„Nabízíme stejná témata jako TOPka, ale na rozdíl od nich je, dle mého názoru, dokážeme lépe realizovat a taky lépe prodávat“

Když se ještě zastavíme u voleb, vidíme velké přesuny elektorátu. Třeba taková TOP09 má o polovinu hlasů méně než v minulých volbách, tak tak že se přehoupla přes pětiprocentní hranici. Čím si to vysvětluješ?

Určitě jsme část voličů TOPky přetáhli. Mapa elektorátu od Behavio udávala 30 nebo 40 % voličů silně zvažujících či již rozhodnutých jít k volbám, kteří chtěli hlasovat pro Piráty, Zelené, STAN, Lidovce, ODS a TOP09. Takové ty středové až mírně pravicové strany, spíš proevropské, tvářící se liberálně. Tam ten překryv je a je přirozené, že jsme voliče přetahovali. Naopak SPD je na té mapě na opačném konci s komunisty a ANO je tak nějak uprostřed a bere voliče všem. Což se jim nakonec podařilo.

Dobře, ale proč si myslíš, že zrovna TOPka ztratila víc než polovinu svých voličů a to i kvůli vám? Pro ně to byl opravdu ubohý výsledek…

Oni sklízí, co zaseli, tedy spíše co nezaseli. A to říkám i přesto, že osobně mám TOPku – tedy až na Kalouska – rád, připadá mi, že jako strana jsou dobrými partnery pro spolupráci. Je mi vlastně líto i ČSSD. Samozřejmě jsme chtěli, aby se sociální demokracie zreformovala, ale že dostanou až takovouhle obrovskou facku… to je nám vlastně líto.

Zpátky k TOPce – ona byla v opozici hrozně nevýrazná. V kampani měla sice dobrá témata, jako proevropskost, antibabišovský program a podobně, ale někdy příliš tlačili na pilu a někomu se to mohlo zdát až populistické. Naproti tomu my jsme v jedné analýze vyšli jako strana, která komunikuje ze všech nejvíc racionálně. TOPka je navíc divně rozkročená mezi liberálním a konzervativním proudem: uznává některé tradiční hodnoty jako například Lidovci. Myslím si, že „městští liberálové“, jak se určité skupině lidí říká, se spíš ve výsledku rozhodli pro nás.

My vlastně nabízíme stejná témata, ale na rozdíl od TOPky je, dle mého názoru, dokážeme lépe realizovat a taky lépe prodávat. A samozřejmě je pro TOPku velká brzda Kalousek, který sice někdy na začátku kampaně tvrdil, že pokud pro ni bude překážkou, tak odstoupí, nakonec to ale nějak vyšumělo (Nedlouho po tomto rozhovoru Kalousek prohlásil, že se v listopadu nebude ucházet o žádnou funkci ve straně – pozn. red.). Takže já si myslím, že TOPka by se měla zreformovat a trochu zpokornět. Jsem rád, že se tam dostal Dominik Feri jakožto nová krev, a budu straně přát, aby se dala do kupy.

Jak vlastně vnímáš, jakožto člověk stejně mladý jako Dominik, způsob, kterým vedl svoji kampaň? Myslíš si, že to naopak některé voliče TOP09 mohlo odradit? Mírou sexismu, chybnou cílovou skupinou a podobně. Například „Tahle knížka není pro starý“ ve finále mohla oslovit leda tak patnáctileté…

Přesně. Já jsem to docela sledoval a naprosto se ztotožňuji s tím, co chce Dominik Feri udělat, to znamená vést mladé lidi k politice, ať už aktivní, nebo pasivní. O tohle je hrozně důležité se zasazovat.

Ano, na tom se shodneme. Já se ale ptám spíše na formu než na obsah.

Ta kampaň podle mě nebyla vedena úplně férově. Byla ageistická, nevím tedy, jestli i sexistická, to jsem asi nepostřehl… Ale přišlo mi, že degradoval témata TOPky a politiku vůbec. Udělal z toho one man show s memy a youtube vlogy. Bylo to sice v hezkém obalu, ale vyprázdněné.

Tím sexismem jsem měl především na mysli písničku vyzývající lidi, aby šli volit, která se jmenuje Volby nejsou sexy, z nich nemáš erekci. Tam se mimo jiné zpívá: „Místnost volební je jako casting do porna, je tam komise a prázdná nádoba, co otvor má.“

No to je samozřejmě přes čáru. Přijde mi, že cílem této kampaně Dominika Feriho, i když to asi sám nevymýšlel, bylo dostat mladé lidi k politice a s tím se samozřejmě ztotožňuji. Byl to vlastně marketingový produkt, který ale strašně degradoval sdělení a někoho podle mě mohl odradit.

Už jsi přemýšlel o tom, do jakého poslaneckého výboru bys chtěl vstoupit?

Dneska jsme se o tom bavili na schůzce klubu. Často zaznívá objektivní námitka k mladým poslancům, jmenovitě třeba ke mně a Ferimu, že nemáme žádné profesní zkušenosti. Já na to zase říkám, že si třeba umím založit e-mailovou stránku a obstarat si počítač, mám procestovanou Evropu nebo umím anglicky, což není standardem ani u některých ministrů. Mám prostě jiný typ zkušeností. Osobně se zajímám o zahraniční politiku, jsem dokonce spoluautorem našeho programu v této oblasti. Rád bych byl tedy přímo v Zahraničním výboru nebo ve Výboru pro evropské záležitosti. Možná taky v Petičním výboru, který se zabývá mimo jiné lidskými právy a rovnými příležitostmi.

Nicméně já nepotřebuji mít co nejvíce funkcí. Určitě se nikam drát nebudu a spíše se budu věnovat naší agendě, našemu poslaneckému klubu. Chci, abychom rozhodovali informovaně.

Jak si myslíš, že to ve svých skoro 22 letech budeš zvládat?

Teď studuji prezenčně a mám k tomu 40% úvazek. Takže ten úvazek položím a ještě se musím poradit s kolegy, jestli si nepřepnu z prezenčního na kombinované studium. Jinak si myslím, že když člověk nekumuluje funkce, tak se to zvládnout dá. My v kodexu poslance členům doporučujeme, aby si nechali aspoň nějaký ten „mikroúvazek“, aby nebyli odtržení od reality a měli se kam vrátit. Nepočítáme s tím, že tam bude jeden člověk sedět třeba 25 let.

Jako třeba Marek Benda… Dejme tomu, že už je sestavena vláda, uspořádána sněmovna a ať je to jak je to, jede se na plno. Co bude první věcí, na kterou se budete chtít vrhnout?

My máme schválených dvacet priorit, na které se každý může kouknout na našich stránkách. Z těch dvaceti priorit má asi největší přednost opravit některé zákony, které se týkají otevřenosti státní správy a transparence. Například chceme, aby státní podniky jako například ČEZ neměly výjimku z registru smluv. Dále chceme novelizovat zákon č. 106/1999 Sb. o svobodném přístupu k informacím, aby se vztahoval na co nejvíce institucí, a chceme posílit pravomoci NKÚ. Souhlasili jsme i se všemi starými návrhy Rekonstrukce státu, které již prošly sněmovnou, a i s novými body souhlasíme.

„Referendum o setrvání v EU? Nemyslím si, že by se tolik lidí chtělo střelit do nohy“

Pojďme se pobavit o prvcích přímé demokracie, které máte v programu. Budu citovat Šádího Shanaáha, člena Strany zelených: „Gratuluji Pirátům a snažně je prosím, aby neprosazovali zákon o obecném referendu. Přímá demokracie zní báječně, ale než se rozkoukáte, vystoupíme z EU, zavedeme trest smrti, zrušíme obecné a regionální zastupitelstvo a zavedeme většinový systém. Nechme rozhodovat lidi na místní, maximálně krajské úrovni, třeba o tom, zda chtějí novou školu, bazén nebo silnici. Celostátní referenda o složitých a nesmírně důležitých, často nezvratných otázkách nechte na zastupitelské poměrné demokracii.“ Co říkáš na takové argumenty?

Za prvé jsem měl za to, že Strana zelených taktéž podporuje zákon o obecném referendu. Za druhé k tomu samotnému argumentu: obecné referendum podporuje většina stran, které měly zástupce v předvolební superdebatě s Václavem Moravcem, a tedy většina těch, které jsou nyní ve sněmovně. Se zákonem o obecném referendu se v naší Ústavě totiž počítá, ale během těch 27 let se to nestihlo sněmovnou prohlasovat.

My přímou demokracii nepojímáme jako bič na politiky ve smyslu Okamury. My nechceme trestat elity. Jsme si vědomi rizik, které jsou s tím spojeny. Musí to samozřejmě jít ruku v ruce s regulací kampaní a s racionalizací diskuse, aby se lidé rozhodovali na základě racionálních argumentů. Nechceme ze dne na den zavést například možnost hlasovat o Ústavě, to si nemyslím, že je reálné. Naopak… chceme jít odspodu. Komunální a krajská referenda jsou už teď možná. My sami jsme si ve straně vyzkoušeli participativní rozpočet, což je jeden z prvků, o kterém si myslíme, že by se měl zavést. Tedy že by si lidé sami přihlašovali své projekty a část daní by se rozdělovala podle toho, pro které projekty by lidé hlasovali.

Myslím si, že časem by měla přijít i zákonodárná iniciativa ze strany lidí. A možná to bude znít alibisticky, ale já jsem přesvědčený, že Okamura ani žádný populista by nezvládl sebrat sto tisíc podpisů pod petici o referendu o vystoupení z EU. Protože když vyjdou sem tam nějaké průzkumy, ukáže se, že většina lidí by ve výsledku hlasovala pro setrvání.

Vycházejme z toho, že SPD je populistická strana a stejně tak ANO. Na tom se shodneme?

Ano.

Dobře. SPD získalo ve volbách asi 540 tisíc hlasů a ANO nějakých 1,5 milionu hlasů. Myslíš si, že mezi těmito dvěma miliony lidí se nenajde sto tisíc, kteří by podepsali petici o referendu o vystoupení z EU?

Já si prostě myslím, že ne. Jejich voliči se rozhodovali na základě strachu, který se v nich tito politici snažili vyvolat. Konflikt systém-antisystém. Nemyslím si, že by se tolik lidí chtělo střelit do nohy.

Zrovna třeba ale u Tomia Okamury byla EU, tedy „diktát z EU“, předním tématem kampaně…

No ale Okamura ani nezvládl nasbírat 50 tisíc podpisů, když chtěl kandidovat na prezidenta. To byl tehdy stejně známý jako teď.

Dle mého názoru to byla jiná situace. Vždyť to bylo před pěti lety. Tomio Okamura se víc zmedializoval, posunul se, lidé ho více vnímají kvůli migrační vlně a podobně.

Souhlasím. Ale myslím si, že strach z tohoto jednoho tématu nemůže přebít celou myšlenku obecného referenda, se kterým se v Ústavě počítá, a tudíž by tam mělo být.

Primárně jste tedy pro to, aby lidé byli schopni na základě toho sta tisíce podpisů vyvolat referendum.

Ano. To je ale až další fáze. Podle mě by se mělo začít přímou volbou starostů a hejtmanů, ruku v ruce s tím by měla jít jejich odvolatelnost, stejně jako odvolatelnost přímo voleného prezidenta, potom participativní rozpočtování na komunální úrovni a následně začít na celostátní úrovni s lidovým vetem a zákonodárnou iniciativou.

Ještě k tomu argumentu trestem smrti. To je samozřejmě blbost. Ke každému referendu by se musel vyjádřit ústavní soud, jestli není porušeno jádro Ústavy…

…nezměnitelné jádro Ústavy, čl. 9 odst. 2…

Přesně. Tohle by tedy byla úloha Ústavního soudu. Lidé se nás taky hodně ptali na referendum o zavedení eura. Toto referendum by také nemělo být, protože už vlastně bylo součástí referenda o vstupu do EU. Je tedy fajn, že jsme vstoupili do EU na základě referenda, ale bylo by pošetilé, kdybychom na základě referenda nemohli také vystoupit. Byť bychom udělali maximum pro to, abychom nevystoupili, a myslím si, že ani občané by o vystoupení z EU nerozhodli.

Poslední otázka. Co tě čeká v následujícím týdnu?

Naše životy pokračují normálně dál. Já jdu zítra do školy. Co se týče aktivit spojených s výkonem mandátu, neobávám se, že by se to na nás teď nakupilo. Zeman s Hamáčkem se vyjádřili v tom smyslu, že ponechají maximální možnou lhůtu, tedy že se sněmovna sejde až za měsíc. Vyjednávání, kde je přítomno devět stran, bude trvat dlouho. Dokud se sněmovna nesejde, tak nemáme ani moc co řešit. Náš vyjednávací tým se sejde se všemi zástupci ostatních stran. Předpokládám, že prezident si pozve Ivana na kobereček. Také chystáme teambuilding, abychom se mezi sebou více poznali, načetli si řád sněmovny a podobné věci.