Revolucionář v boji proti ztrátě dětství: Vypněte smartphony a běžte do přírody!

Project Wild Thing

Project Wild Thing Zdroj: Project Wild Thing

David Bond byl na začátku ustaraný muž, který chtěl jen ochránit své děti před mocí technologií, počítačových her a internetu. Teď si s úsměvem přezdívá marketingovým ředitelem Přírody a navzdory výsměchu realizuje už pátým rokem svůj Project Wild Thing. Jeho cílem je vytvořit z přírody „brand“, který pomocí lákavé kampaně znovu probudí v dětech chuť hrát si venku. Součástí projektu je také stejnojmenný film, o němž Deník The Guardian prohlásil, že vám změní život.

Rozverný autor se svojí osvětou energicky obráží všechny školy a festivaly, skáče s dětmi v lese na prolézačkách, které nechal postavit, a cítí, jak jsou jeho děti šťastné. Možná je z nich největším dítětem, avšak s nejlepším nápadem. Ještě si vzpomínáte na toho ustaraného muže? Věci se začnou dít, když opustíte svoji komfortní zónu a začnete jim věřit. „Keep it wild!“ vzkazuje David Bond.

Kde ty divoké časy jsou?

Duše žije z nových zážitků. S každou další generací však dostává slovo zážitek úplně jiný rozměr. Narůstající obliba digitálních her zapříčiňuje opuštěná dětská hřiště, čistotou zářící tenisky, strach z hmyzu, z tělocviku i z příliš čerstvého vzduchu. Jediným zážitkem dne se stává postoupení do dalšího levelu v GTA.

„Jak moc miluješ televizi?“ zeptal se jednoho dne své čtyřleté dcery David Bond. Se sušenkou v puse naprosto vážně odpověděla: „Bilionálně moc. Víš, je to takový relax.“ Nešťastný otec to nechápal. Když byl on malý, po škole švihl s aktovkou na zem a utíkal ven rychlostí střelné rakety hrát si s kamarády. Dnes na to vzpomíná jako na nejhezčí období svého života a takové vzpomínky by chtěl dopřát i svým potomkům. Zamyslel se: „Nenechám své děti stát se počítačovými zombieky.“

Znovu se spojit s přírodou

Bond toužil po jakémkoliv nápadu, který by změnil pohled nejen jeho dětí na přírodu. Problému se snažil přijít na kloub přímo u britských školáků.

„Co vám přináší hraní si venku? Zavalte mě vašimi nápady,“ pobouzel David žáky k diskuzi. Ti však jen bez zájmu krčili rameny. David s duší stále malého kluka to ale nevzdal a rozhodl se se změnou začít nejdříve u svých vlastních dětí. Vzal je kempovat a věřte, děti zbožňují kempování. Jak David Bond sám tvrdí: „Jasně, že jsem jako dítě také nesnášel školní procházky do přírody, kde jsme se učili akorát poznávat druhy stromů podle listí. To je nuda,“ a pokračuje: „Musíte dětem ukázat, že je příroda něco dobrodružného, divokého! Lozit po stromech, skákat do kaluží, napodobovat zvířata, stavět bunkry.“

Moonrise Kingdom

Když se děti ocitnou v lese, na louce či u jezera, nezájem, znuděnost a nenápaditost jsou rázem fuč. Najednou dokážou vymyslet tolik věcí, které se dají venku dělat. Stačí s přírodou splynout a učit se jí porozumět.

Jediné, co tenhle projekt stojí, je váš čas

Dobrodružství, objevování, zážitky, představivost, seznámení se se zvířaty a brouky, modřiny. Tohle vše začaly Davidovi děti vyjmenovávat po zážitcích z kempování. Nestálo to nic, jen jeho čas, a proto David vzkazuje rodičům: „Na opravdové zážitky peněženku nebudete potřebovat. Myslete na to, než příště naletíte na marketingové strategie výrobců hraček, kteří slibují jedinečné zážitky.“

Proto se rozhodl vytvořit poutavý Project Wild Thing, kterým chce rodiče nakopnout, aby přestali přihlížet, jak nejmladší generace ztrácí dětství.

Špína, sliz a neznámý hmyz děti baví

Projekt slibuje mnohé – od toho, že se děti budou v přírodě cítit dobře a spontánně, po rozvíjení kreativity a zdravé mysli a těla. Cítit spojení s přírodou pomáhá lépe se naučit vnímat a chápat svět. Na Project Wild Thing upozornila úderná kampaň, ve které blonďatá holčička (ano, Davidova dcera, která se dříve přecpávala sušenkami u televize) na plakátu olizuje žábu. Kampaň je správně divoká i trochu nechutná s příměsí něčeho zakázaného od rodičů, tudíž ideální lákadlo pro děti.

Barevný, nápady přetékající projekt, se kterým toužíte zase nazout gumáky a utíkat do lesa, odstartoval v roce 2010 stejnojmenným filmem. Ten vypráví o vzniku projektu, úsilí spousty lidí, nápadech a jednoduchých, přesto velkých myšlenkách. V Česku se promítal v rámci festivalu Jeden svět 2014, další možnost budete mít v říjnu v pražské Paralelní Polis, případně si jej můžete stáhnout na stránkách projektu.

Wild Time Ideas

David Bond od začátku věděl, že nemůže vyhrát válku proti rostoucí oblibě k digitalizaci. Zkouší ji tedy využít ku prospěchu. Na stránkách Projectwildthing.com se pravidelně objevuje spousta tipů a návodů, co, kde, jak a proč kutit venku s dětmi. Formou voucherů lze také darovat svůj volný čas v přírodě, samozřejmě zdarma. Interaktivní web, a tím i všechny další zúčastněné lidi můžete navíc obohacovat o své vlastní hry a nápady. V současné době se Bond napojuje na nové stejně smýšlející projekty jako RSPB Community, kde radí, jak hravou formou motivovat děti, ale i učitele.

Podobný cíl jako David Bond si u nás kladou např. lesní mateřské školky. Ty nabízí svobodný prostor bez zbytečného vychovávání, jehož záměrem je, aby děti mohly být samy sebou a učily se prostřednictvím zážitků.