Evropa přesouvá miliardy na obranu. Nakupuje stíhačky, tanky i prostředky protivzdušné obrany

Nákup stíhačky Lockheed Martin F-35 Lightning II.  zvažuje nebo se pro něj už rozhodla řada evropských států.

Nákup stíhačky Lockheed Martin F-35 Lightning II. zvažuje nebo se pro něj už rozhodla řada evropských států. Zdroj: Creative Commons

Česká armáda plánuje přikoupit další americké vrtulníky Venom (na snímku) a Viper.
Estonsko chystá nákup systému protivzdušné obrany. V úvahu připadá mimo jiné norský NASAMS.
Finsko již v únoru oznámilo, že nakoupí americké stíhačky F-35.
Litevské ministerstvo obrany plánuje nákup dronů, vojenské optiky, termovize, systémů nočního vidění nebo munice.
Spojenecké cvičení v Lotyšsku
10
Fotogalerie

Jen několik týdnů po vpádu ruských vojsk na Ukrajinu objednalo Polsko 250 tanků za více než sto miliard korun. Velké zbrojní nákupy plánují i další evropské země.

ČeskoČeská armáda plánuje přikoupit další americké vrtulníky Venom (na snímku) a Viper.Česká armáda plánuje přikoupit další americké vrtulníky Venom (na snímku) a Viper.|Ministerstvo obrany USA

Česká vláda ve středu rozhodla o urychlení armádních nákupů do roku 2024 v hodnotě 48 miliard korun. Ještě letos chce pořídit ochranné balistické prostředky, munici, ruční palné zbraně nebo posílit pozemní přepravní kapacity armády. V příštích letech plánuje dokoupit obrněné transportéry Pandur a Titus, lehká útočná vozidla, satelitní systém a další komunikační prostředky.

Armáda chce také zvýšit objednávku amerických vrtulníků Venom a Viper, řekl pro deník E15 ministryně obrany Jan Černochová. Podle stávajícího kontraktu má dostat dvanáct vrtulníků. Vláda také hodlá urychlit pozastavený nákup bojových vozidel pěchoty. A ještě letos chce ministerstvo obrany rozhodnout o náhradě stíhaček Gripen, jejichž pronájem skončí v roce 2027.

EstonskoEstonsko chystá nákup systému protivzdušné obrany. V úvahu připadá mimo jiné norský NASAMS.Estonsko chystá nákup systému protivzdušné obrany. V úvahu připadá mimo jiné norský NASAMS.|Forsvarets Mediearkiv

Země s 1,3 milionu obyvatel v reakci na válku na Ukrajině schválila zvýšení obranného rozpočtu o 476 milionů eur. Většinu utratí za plánovaný nákup systému protivzdušné obrany. Estonsko chystá také nákup raketových systémů, bezpilotních prostředků a posílení kybernetické bezpečnosti.

FinskoFinsko již v únoru oznámilo, že nakoupí americké stíhačky F-35.Finsko již v únoru oznámilo, že nakoupí americké stíhačky F-35.|US Air Force

Tamní vládní koalice se v úterý dohodla, že obranný rozpočet mimořádně zvýší o více než dvě miliardy eur. Ve srovnání s již schváleným armádním rozpočtem to znamená nárůst o sedmdesát procent. Vláda navíc rozhodla, že pokud se objeví další nezbytné obranné potřeby, které nynější zvýšený rozpočet patrně nezahrnuje, budou pokryty ze státní rozpočtu.

Dodatečné finance budou využity na přijetí stovek nových vojáků, nákup zbraní, munice i vojenské techniky. Mezi oznámené kontrakty patří nákup výcvikového simulátoru od švédské společnosti Saab. Helsinki rovněž jednají o nákupu systému protivzdušné obrany. Finsko už v únoru potvrdilo, že koupí 64 stíhaček F-35 v hodnotě deseti miliard eur. Země s Ruskem sdílí více než 1300 kilometrů dlouhou hranici.

LitvaLitevské ministerstvo obrany plánuje nákup dronů, vojenské optiky, termovize, systémů nočního vidění nebo munice.Litevské ministerstvo obrany plánuje nákup dronů, vojenské optiky, termovize, systémů nočního vidění nebo munice.|Reuters

Litevské ministerstvo obrany plánuje nákup dronů, vojenské optiky, termovize, systémů nočního vidění či munice. Litevský parlament schválil zvýšení obranného rozpočtu o téměř 300 milionů eur, celkový rozpočet armády tak odpovídá 2,52 procenta HDP.

LotyšskoSpojenecké cvičení v LotyšskuSpojenecké cvičení v Lotyšsku|profimedia.cz

Tamní vláda na konci března rozhodla o zvýšení obranného rozpočtu na 2,5 procenta hrubého domácího produktu. Odpovídá to navýšení rozpočtu zhruba o sto milionů eur, které půjdou na nákup systému protivzdušné obrany nebo posílení kybernetické bezpečnosti. Část peněz je určena na rekrutování nových vojáků. Ministr obrany Artis Pabriks už vyzval občany, aby zvážili vstup do armády nebo se přihlásili do výcviku pro rezervisty.

NěmeckoNěmecko mimo jiné zvažuje nákup izraelského systému protivzdušné obrany Arrow 3.Německo mimo jiné zvažuje nákup izraelského systému protivzdušné obrany Arrow 3.|IAI

Kancléř Olaf Scholz oznámil vytvoření zvláštního armádního modernizačního fondu v objemu sta miliard eur. Zároveň slíbil, že Německo bude od letoška plnit závazek vůči NATO a vydávat na obranu nejméně dvě procenta hrubého domácího produktu. Jen druhý z těchto závazků by z Německa udělal zemi s třetími největšími zbrojními výdaji na světě po USA a Číně, uvádí britský think-tank International Institute for Strategic Studies.

Německá armáda mimo jiné plánuje nahradit těžké transportní vrtulníky Sikorsky CH-53. Očekávají se investice do systému protivzdušné obrany, hovoří se také o posílení námořnictva včetně ponorek. Tento týden armáda oznámila, že uvažuje o nákupu izraelského protiraketového systému Arrow-3.

Především ale německá vláda v březnu ohlásila nákup 35 stíhaček Lockheed Martin F-35 Lightning jako částečné náhrady za stárnoucí stroje Panavia Tornado, které jako jediné letouny ve výzbroji německého letectva dokážou nést americké jaderné zbraně. Německo zároveň hodlá pokračovat ve společném vývoji nové evropské stíhačky s Francií. Stroj má být k dispozici za dvě desetiletí.

PolskoPolsko koupí 250 amerických tanků Abrams.Polsko koupí 250 amerických tanků Abrams.|Armada USA

Zkraje týdne podepsaly Varšava a Washington smlouvu na dodání amerických tanků Abrams M1A2. Prvních 28 strojů Poláci dostanou ještě letos, zbytek výrobce General Dynamics Land Systems dodá postupně do roku 2026. Tanky jsou v nejnovější dostupné verzi, která se vyrábí od roku 2018 a armáda USA ji nasadila teprve přede dvěma roky.

Polsko patří k zastáncům tvrdého postupu vůči Rusku. Země nedávno opravila svůj obranný rozpočet, letos na armádu vydá 2,2 procenta HDP, od příštího roku by to měla být tři procenta HDP, což je jedna z nejvyšších úrovní v rámci NATO. Zvýšené výdaje na obranu si Varšava dokonce zakotvila do nového zákona. Ten také předpokládá, že se počet příslušníků polské armády více než zdvojnásobí na 300 tisíc. Varšava také na dobrovolné bázi obnoví roční základní vojenskou službu.

Ve svém plánu rozvoje obranných sil do roku 2032 Polsko počítá mimo jiné s novým systémem protivzdušné obrany nebo se střelami dlouhého doletu, slibuje také nákup stíhaček páté generace, tedy těch nejmodernějších v současnosti dostupných strojů. Polsko už předloni objednalo 32 amerických stíhaček F-35, jejich počet by se měl podle nové strategie průběžně navyšovat. Plány ministerstva obrany hovoří také o posílení obrany pobřeží.

SlovenskoSlovensko oznámilo nákup obrněných trnsporterů od finské zbrojovky Patria.Slovensko oznámilo nákup obrněných trnsporterů od finské zbrojovky Patria.|Patria Group

Minulý týden slovenská vláda vybrala vítěze tendru na kolové obrněné transportéry. Zakázku na 76 osmikolových vozů za více než 400 milionů eur získala finská zbrojovka Patria, která porazila českou firmu Tatra Defence Vehicle vyrábějící v licenci rakouské obrněnce Pandur.

Ministr obrany Jaroslav Naď usiluje, aby vláda do konce roku schválila také nákupy pásových obrněných vozidel, dronů, ručních zbraní a nákladních vozidel. Slovensko loni poprvé splnilo závazek vůči NATO, když na obranu vydalo 2,1 procenta HDP.

ŠvédskoŠvédsko nedávno převzalo americký systém protivzdušné obrany Patriot.Švédsko nedávno převzalo americký systém protivzdušné obrany Patriot.|wikimedia.org

Po dekády trvající éra armádních škrtů končí i ve Švédsku. Vláda na začátku března uvedla, že obranný rozpočet „co nejdříve“ zvýší na dvě procenta HDP. Švédsko posiluje základnu na strategickém ostrově Gotland uprostřed Baltského moře. Tamní ministerstvo obrany podepsalo dohodu s Finskem, Estonskem a Lotyšskem na společném vývoji šestikolového obrněného transportéru. První vozy by Švédsko mělo dostat nejdříve v roce 2025. Množství nové techniky švédská armáda nakupovala už v uplynulých letech, v listopadu například převzala americký systém protivzdušné obrany Patriot.

Video placeholde
NATO - jak funguje a pomáhá? • Videohub