Kontrola na ministerstvu financí. NKÚ prověří jeho účetnictví

Ministerstvo financí

Ministerstvo financí Zdroj: CTK

Ministryně financí Schillerová (za ANO)
Ministryně financí Schillerová (za ANO)
Finanční správa je podřízena ministerstvu financí. Slyšel jeho šéf Babiš o tajném pokynu přezdívaném Kombajn?
ministerstvo financí
ministerstvo financí
8
Fotogalerie

Nejvyšší kontrolní úřad zahájil v březnu čtyři nové kontroly ze svého letošního plánu. Prověří loňské účetnictví ministerstva financí, peníze na podporu živočišné výroby nebo na podporu sociálních služeb. Zkontroluje také peníze na informační podporu agendy daňového řízení. NKÚ o tom informoval na svém webu.

V první z kontrol bude úřad zjišťovat, jak ministerstvo financí loni postupovalo při vedení účetnictví. "Jde o zásadní oblast, protože rozsah a náročnost problematiky, kterou sleduje ministerstvo financí, jsou v porovnání s dalšími účetními jednotkami státu skutečně mimořádné," uvedl mluvčí úřadu Václav Kešner. Zákon o státním rozpočtu na rok 2017 přidělil MF přes 21 miliard korun. Účetnictví ministerstva kontroloval úřad už v roce 2016 a zjistil mimo jiné nesprávnosti za víc než 31 miliard korun.

V další z kontrol se NKÚ zaměří na podpory v sektoru živočišné výroby. Bude ověřovat, jak přispěly k dosažení stanovených cílů. "Například jen na chov skotu se v rámci přímých plateb rozdělilo v letech 2015 a 2016 skoro 3,6 miliardy korun," uvedl mluvčí. Úřad se bude zajímat o zacílení podpor, o podmínky pro jejich získání i o to, zda si některé z podmínek neodporují.

NKÚ zkontroluje také peníze na podporu sociálních služeb. "Jde o důležité téma které je významné i z pohledu peněz, které se na sociální služby vynakládají. Jen v roce 2015 bylo ze státního rozpočtu vynaloženo na neinvestiční dotace na sociální služby přibližně osm a půl miliardy korun, v roce 2016 pak přes devět miliard korun," uvedl mluvčí. "Otázkou je, jak rozdělené peníze pomáhají plnit cíle, které si stát v této oblasti sám stanovil," dodal. Kontrolu by měl úřad dokončit v lednu příštího roku a kontroloři při ní navštíví ministerstvo práce.