Recenze: Vzpomínky na ruskou tragédii ponorky Kursk

Kursk

Kursk Zdroj: Bioscop

Katastrofa ruské ponorky Kursk se vrací v melancholickém filmu Thomase Vinterberga obstojně naplňujícím zrezavělý hollywoodský žánr.

Ruská jaderná ponorka Kursk a její námořníci zůstali v létě 2000 uvězněni na dně Barentsova moře. Několik nervózních dnů čekání na jejich záchranu část světa prožívala jako příběh o tragédii mladých mužů a jejich rodin a obžaloby malého zájmu a velkého tajnůstkářství bývalé velmoci, vedené tehdy novým prezidentem Vladimirem Putinem. Jeho jméno ve filmu nepadne, jinak ale příběh kopíruje tehdejší mediální obraz události jako katastrofy obyčejných lidí opuštěných mocnými a Ruska jako chudého státu se sovětskou mentalitou.

Američan Robert Rodat vyšel z knihy Čas umírání amerického televizního reportéra Roberta Moorea a příběh napsal jako lineární melodrama o hrdinství, lásce a o přátelství obklopených arogancí. S jeho šablonovitostí, úhledností a sentimentem si zcela neporadil ani režisér Thomas Vinterberg, u kterého scénář nakonec skončil.

Dánský filmař, jehož kariéra se od průlomového filmu Rodinná oslava nevyzpytatelně pohupuje, tu přitom tentokrát odvedl slušnou práci. Variuje motivy vody, využívá syrovou ruční kameru pod vedením zkušeného Anthonyho Dod Mantlea, roztáhne obraz, jakmile ponorka opustí přístav a nechá se pohltit mořem, scény, v nichž námořníci musejí vydržet s jedním nádechem, točí na jeden záběr. Sehnal snímku také velmi dobré evropské obsazení napříč generacemi a státy, které rozumně nechal mluvit svým vlastním přízvukem.

Fakt, že všechny ruské postavy se baví anglicky, a většina děje se soustředí na emoce manželského páru v podání už i v Americe známých Matthiase Schoenaertse a Léy Seydouxové, nicméně prozrazuje, že Kursk zůstal mainstreamovým dílem pro západní publikum s cílem ho dojmout, případně i rozhořčit. Nejlépe takové, které o osudu ponorky a skupiny námořníků, která přežila výbuch na její palubě, nic moc neví.

Přes všechna evropská jména v titulcích a efektivní melancholickou atmosféru Kursk poměrně důstojně, avšak s většinou očekávaných klišé reprezentuje hollywoodský žánr katastrofického filmu, v této podobě zastaralý podobně jako ruské ponorky.

Autorka je spolupracovníkem redakce

Kursk
(drama, Francie/Belgie/ /Lucembursko, 117 minut)
Režie: Thomas Vinterberg
Hrají: Matthias Schoenaerts, Léa Seydouxová, Colin Firth, Max von
Sydow, Peter Simonischek
Hodnocení: 60 %