ODEMČENO: Vláda usnadňuje rozdělení ČEZ, dealeři aut v ohrožení, solárníkům chybějí lidé

Zestátnění ČEZu

Zestátnění ČEZu Zdroj: Veronika Kolářová, E15

  • Největší solární firmy loni mohutně nabíraly. Úzkým hrdlem zůstávají revizáci a projektanti
  • Automobilky budou prodávat elektromobily přímo. Třetina dealerství může skončit
  • Vláda otevřela cestu k rozdělení ČEZ, českým miliardářům zjednoduší ovládnutí Monety

Odemykáme pro vás tři úspěšné články z tohoto týdne a vybíráme to nejlepší z prémiového obsahu…

odemykáme >>>

🔓 Největší solární firmy loni mohutně nabíraly. Úzkým hrdlem zůstávají revizáci a projektanti

Drtivé většině českých solárních firem se podařilo vypořádat s loňským solárním boomem a svůj byznys díky němu stabilizovat na mohutnějších základech. Největší tuzemské montážní firmy od podzimu 2021, kdy začala energetická krize, zvýšily počty svých technických pracovníků o vyšší desítky procent, některé až několikanásobně. Přesto dál scházejí stovky revizních techniků a elektrotechnických projektantů.

odemykáme >>>

🔓 Automobilky budou prodávat elektromobily přímo. Třetina dealerství může skončit

Obchod s novými vozy na českém trhu projde výraznou změnou. Pocítí ji jak nakupující z řad soukromých osob či firem, tak především prodávající dealeři. Řada značek se totiž chystá ukončit či výrazně omezit zprostředkovaný prodej přes dealery a nahradit ho přímým agenturním prodejem „po vlastní ose“. Výrobci tím cílí na snížení citelných nákladů na distribuci, omezení slev a na navýšení vlastních marží. Ze zhruba 1900 oficiálních dealerů, které na tuzemském trhu eviduje Svaz dovozců automobilů, tak mohou dobrovolně či nuceně postupně zaniknout až stovky.

odemykáme >>>

🔓 Vláda otevřela cestu k rozdělení ČEZ, českým miliardářům zjednoduší ovládnutí Monety

Vláda ve středu schválila návrh zákona o přeměnách obchodních společností a družstev, díky kterému by posílila pozici majoritních akcionářů a otevřela by si cestu k restrukturalizaci energetické skupiny ČEZ. Zákon, který kritici považují za protiústavní, musejí odhlasovat ještě obě komory parlamentu.

VIDEO: ČT by měla točit méně kriminálek, říká kandidát na šéfa Souček

Video placeholde
Kandidát na generálního ředitele Souček: ČT by měla točit méně kriminálek, sledovanost není rozhodující

Další vybrané články z prémiového obsahu:

ETF fondy lákají mladé investory. Trend podporují nízké poplatky a digitální platformy

Počet Evropanů zhodnocujících své peníze prostřednictvím burzovně obchodovaných fondů – Exchange Traded Funds či jen ETF – se svižně zvyšuje. Jen v příštích dvanácti měsících vzroste o 32 procent. „Nová data ukazují na vlnu adopce ETF ze strany nové generace evropských investorů,“ píše v nejnovější studii americká investiční společnost BlackRock. Zájem o tento investiční nástroj v posledních letech výrazně narůstá také v Česku.

Nový fond otevírá české podniky i menším investorům. Cílí na patnáct procent ročně

Dvě významné české investiční společnosti se spojily a rozjely i pro menší investory fond fondů, který jim umožní podílet se na růstu hodnoty ziskových českých a slovenských průmyslových podniků. Dosud byla tato možnost otevřená primárně institucionálním investorům či velmi bohatým jednotlivcům. Průměrná roční výnosnost fondu se má po odečtení poplatků za správu pohybovat okolo 15 procent.

Evropa postaví továrny na čipy za bilion korun. Miliardy proudí i do produkce v Rožnově

V Evropě se chystají nebo už začaly investice do čipových továren a přidružených designérských polovodičových center přesahující 37,5 miliardy eur, zhruba 887 miliard korun. Ukazují to propočty E15 vytvořené na základě investičních záměrů společností a dat Evropské komise. Celková částka by se měla o další sumy zvýšit. Miliardy korun proudí také do Česka.

USA chtějí přestavět evropské uhelné elektrárny na malé reaktory. Projekt zaujal i české firmy

Klimatické plány Evropské unie počítají s ukončením těžby uhlí. Jenom v Česku kvůli tomu v příštích letech zanikne až 25 tisíc pracovních míst. Odstavené uhelné elektrárny však mohou být nahrazeny malými modulárními reaktory. Takový je alespoň záměr projektu Phoenix, který letos ve střední a východní Evropě spouští americká vláda. Projekt se též zaměřuje na Eurasii. Tuzemští odborníci nápad vítají, byť poukazují na možné obtíže při jeho uskutečňování.