Za podpis škodovku. Někdejší šéf automobilky Kulhánek láká podporovatele na soutěž

Vratislav Kulhánek se chce stát českým prezidentem

Vratislav Kulhánek se chce stát českým prezidentem Zdroj: ČTK

Vratislav Kulhánek
Vratislav Kulhánek
Exšéf mladoboleslavské automobilky Vratislav Kulhánek
4
Fotogalerie

Kandidát vzkříšené Občanské demokratické aliance (ODA) a někdejší šéf automobilky Škoda Auto Vratislav Kulhánek nabízí občanům, kteří mu dají svůj podpis na kandidátní listinu, možnost účastnit se slosování o nový automobil Škoda Octavia. K tomu dojde v případě, že se podaří nashromáždit 50 tisíc podpisů nutných pro účast v prezidentské volbě.

„Důvodem je snaha o atraktivní kampaň. V žádném případě nejde o problém při sbírání podpisů,“ řekl E15 tiskový mluvčí ODA Miloš Němeček. Zdůraznil také, že automobil není darem od společnosti Škoda, ale jednalo se o nákup "za standardních podmínek".

„Kategoricky odmítáme byť jen náznak podezření o kupčení s hlasy. Jde o vyvolání zájmu a snahu akcelerovat sběr podpisů. Celá marketingová akce je plně v souladu se zákonnými předpisy a normami,“ uvedl Němeček k podobě Kulhánkovy prezidentské kampaně.

Podpisový stánek pro Vratislava KulhánkaPodpisový stánek pro Vratislava Kulhánka|Michal Španěl

Trestní zákoník zakazuje nabízení darů kvůli samotným volbám, podle právničky neziskové organizace Transparency International Martiny Koutouček Mikoláškové se ale zákaz na sběr podpisů pro prezidentské kandidáty nevztahuje.

I samotná Občanská demokratická aliance se snaží řešit nedostatek členů tím, že jim nabízí vstupenku do akvaparku. V březnu o tom informoval server E15.

Osobní odměny pro voliče se v Česku objevily i předtím. Například nezávislý kandidát do Senátu ve volebním obvodu Pardubice Emanuel Žďárský sliboval svým voličům, že jim v případě svého zvolení vyplatí tisíc korun a zajistí zdarma genetické testy.

Zkušenosti s podobným stylem vedením kampaně má i bývalý ministr vnitra a bývalý předseda Věcí veřejných Radek John. Ten v roce 2014 slíbil, že v případě zvolení europoslancem, dá stovce tisíc voličů zaregistrovaných na jeho stránkách kartu na asistenční služby pro motoristy.


Kandidáti na prezidenta - přehled >>>