Jan Kofroň: Česko patří mezi nejvíce zasažené ekonomiky válkou. Špatná zpráva pro obranu

Zdevastované město Bachmut v Doněcké oblasti (18. 5. 2022)

Zdevastované město Bachmut v Doněcké oblasti (18. 5. 2022) Zdroj: ČTK / AP / Andriy Andriyenko

Škody po ostřelování ve městě Soledar v Doněcku (18.5.2022)
Škody po ostřelování ve městě Soledar v Doněcku (18.5.2022)
Škody po ostřelování ve městě Soledar v Doněcku (18.5.2022)
Zdevastované město Bachmut v Doněcké oblasti (18. 5. 2022)
5
Fotogalerie

Bude to pomalu dvanáct týdnů, co Rusové napadli Ukrajinu a konec války stále není na obzoru. Boje celkem pochopitelně ekonomicky zasáhnou především Ukrajinu (odhaduje se propad HDP i kolem 45 %) a Rusko (propad cca 12 %). Jenže válka ekonomicky zasahuje i další státy, zejména pak ty v Evropě. Na jedné straně v době geopolitické nestability stoupají ceny energií (zejména plynu a ropy), na straně druhé válka zasáhla i řadu ukrajinských subdodavatelů významných pro evropské firmy. A samozřejmě nemalou roli hrají i ekonomické sankce proti Rusku a odchod řady mezinárodních firem z tamního trhu.

Asi nejednoho čtenáře napadne, jak moc zasahuje současná krize nás a další evropské státy. Alespoň přibližnou odpověď nám může poskytnout srovnání odhadů ekonomického růstu pro rok 2022 vydaných (těsně) před začátkem války a aktuálních predikcí, kdy je už zřejmé, že ruská invaze nebyla jen krátkou epizodou tohoto roku.

Evropská komise v pondělí vydala svou jarní ekonomickou predikci. Tu zimní publikovala 10. února – tj. dva týdny před válkou. V tomto kontextu se hodí i dodat, že v běžných podmínkách nebývají rozdíly mezi zimními a jarními odhady Evropské komise zásadní. Lze tedy předpokládat, že výrazné zhoršení predikcí (ať již stran růstu HDP, či inflace) do nemalé míry naznačují cenu války pro členy EU. Následující řádky a grafy proto poskytují srovnání těchto předpovědí.

Video placeholde
Kontroverzní ukrajinští hrdinové. Co je pluk Azov? • Videohub

Změny v odhadech, jak je na tom Česko

Na první pohled je zřejmé, že válka znamená výrazné zpomalení ekonomického růstu napříč EU. S výjimkou Portugalska a Nizozemska (možná i Irska) poroste většina států pomaleji, než kdyby k válce nedošlo.

Z našeho pohledu je asi klíčové, že pokud seřadíme státy podle rozdílu odhadu ekonomického vývoje letošního roku, Česko spolu se Slovenskem a Lotyšskem patří mezi ty nejvíce zasažené – tj. mezi ty státy, jejichž ekonomika poroste mnohem pomaleji, než se ještě tři měsíce nazpět očekávalo (to je přitom o to horší, že naši ekonomiku poměrně citelně zasáhla již covidová pandemie). Obecně se zdá, že válka nejvíce zpomalí ekonomický růst ve střední a východní Evropě. A mezi více zasaženými bude zřejmě i Německo, což je podstatné jak vzhledem k jeho politickému, tak i ekonomickému významu.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!