ČSSD hodlá zlevnit život v Praze. Slibuje jízdné zdarma a dostupné byty

Kandidát ČSSD na pražského primátora Jakub Landovský

Kandidát ČSSD na pražského primátora Jakub Landovský Zdroj: ČTK

Prioritou ČSSD pro Prahu je zlevnění života v hlavním městě, zvýšení investic a také bezpečnosti. Šéf strany Jan Hamáček míní, že její výsledek v podzimních komunálních volbách bude asi horší než před čtyřmi roky.

Jízdné v pražském metru, tramvajích a autobusech zdarma, výstavba dvou tisíc městských bytů ročně nebo levnější voda, plyn a elektřina. A také příspěvek 2500 tisíce korun pro každé dítě na lyžařský kurz a školu v přírodě či nulový poplatek za psa, pokud se jeho majitel bude chovat zodpovědně. To jsou sliby ČSSD, s nimiž jde do podzimních komunálních voleb v hlavním městě.

„Je potřeba výrazně ulevit automobilové dopravě, proto chceme více zpřístupnit MHD,“ řekl pražský lídr sociální demokracie a její kandidát na primátora Jakub Landovský. Dodal, že veřejnou dopravu po celé zemi zdarma zavedlo nedávno Estonsko a podle něj na tom vydělalo.

Náklady na nulové poplatky za jízdné vyčíslil Landovský na čtyři miliardy korun ročně. Získat by je chtěl efektivnějším výběrem daní. „Asi sto tisíc lidí bydlí v Praze, aniž by tu platili daně. V opačném případě by se vybralo asi 3,6 miliardy,“ uvedl.   

Dalším hitem socialistů je vybudování fondu dostupného bydlení. „Chceme podporovat družstevní bydlení,“ dodal Landovský. S developery se chce jeho strana domluvit na tom, že z každého projektu by odvedli městu deset procent bytů za režijní ceny.

Podle šéfa ČSSD Jana Hamáčka toho lze docílit zákonem o dostupném bydlení. „Nevyhneme se nové legislativě, která by nařídila převádění bytů do vlastnictví obcí a měst. Nový zákon je nutné vypracovat v úzké součinnosti s Prahou, kde je problém dostupného bydlení nejcitlivější,“ podotkl.

V dopravě, která je nejpalčivějším problémem Prahy, se hodlá ČSSD nadále zasadit o dostavbu vnitřního i vnějšího okruhu. „Vnější okruh je těžké řešit z pozice Prahy. Bohužel s v uplynulých čtyřech letech nevyužila možnost, kdy ministr dopravy a pražská primátorka byli z ANO, z jednoho politického hnutí,“ poznamenal Landovský.

Pražská radní Irena Ropková (ČSSD) je přesvědčena, že její strana v Praze v končícím volebním období spolu s ANO a Trojkoalicí uspěla. Podle ní se podařilo rozšířit počet míst v základních a mateřských školách, opravily se střední školy nebo posílily platy učitelů a nepedagogických pracovníků.

Navzdory tomu Hamáček míní, že výsledek oranžových v podzimních komunálních volbách bude asi horší než před čtyřmi roky. Může se na tom podepsat fakt, že nadále trvají na svém požadavku, aby se ministrem zahraničí stal euroslanec a vlivný pražský politik Miroslav Poche.