Pražský okruh je pro kandidáty prioritou. Rozbory předvolebních slibů čtěte na E15.cz

Stavební povolení na vybudování Pražského okruhu mezi dálnicemi D1 a D8 by mohl stát získat za rok až rok a půl.

Stavební povolení na vybudování Pražského okruhu mezi dálnicemi D1 a D8 by mohl stát získat za rok až rok a půl. Zdroj: Blesk.cz

Blížící se volby na pražský magistrát s sebou přinášejí velké množství témat, na kterých panuje shoda napříč celým politickým spektrem. Vyplývá to ze srovnání českého start-upu Anomalytics. K obdobným zjištěním přišel také server E15.cz, který v následujících dnech přinese analýzu volebních slibů. 

Nejčastějším tématem, které se napříč politickými stranami objevuje, je dostavba Pražského okruhu, kterou za prioritu považuje devět politických stran, například ODS, Piráti nebo KSČM.

Významně volební programy ovlivňuje také současná bytová situace v Praze, kterou chce pomocí výstavby obecních bytů vyřešit většina kandidátů. Voliče často také lákají na nová záchytná parkoviště, výstavbu metra D a rozšiřování zeleně. Menší prioritou je pro strany naopak podpora dobrovolných hasičů nebo vytvoření jednotné parkovací zóny.

Četnost témat zabývajících se dopravou nebo bydlením potvrdila také analýza deníku E15, která se zabývala vybranými politickými sliby osmi stran s nejvyššími preferencemi.

Pro potřebu zhodnocení programu jsme vybrali sliby z oblastí dopravy, výstavby, školství, životního prostředí a technologií. Čtenáři si v následujících dnech budou na webu E15.cz moci přečíst, jak reálné splnění jednotlivých slibů je, jak funguje navrhovaná praxe v zahraničí, nebo jestli podobná řešení již současný magistrát nenabízí.