Stuchlík, Hřib nebo Svoboda: kdo všechno bojoval o post pražského primátora

Pražský magistrát

Pražský magistrát Zdroj: Jan Rash

Komunální volby v Praze proběhly 5. a 6. října 2018. Celkem kandidovalo 29 stran. Mezi hlavní favority patřili Piráti, hnutí ANO a TOP 09, která do voleb šla spolu s hnutím STAN a lidovci. Do voleb šlo také nové hnutí Praha Sobě Jana Čižinského, kterému se podařilo nasbírat potřebných 90 tisíc podpisů. 

Petr Stuchlík (nestraník za ANO)

Hlavní předností Petra Stuchlíka jsou podle hnutí ANO jeho manažerské schopnosti, v politice dosud nepůsobil. V dubnu 2000 spoluzaložil finanční poradenství Fincentrum, zároveň v letech 2002 až 2006 vedl nově vybudované obchodní oddělení elektronických médií ve skupině MAFRA. Podnikat začínal už na gymnáziu, kde překládal manuály pro hodinky nebo počítačové hry. Na vysoké škole se začal věnovat také marketingu a reklamě na internetu.

Zdeněk Hřib (Piráti)

Pirátský lídr je absolvent lékařské fakulty, který se v současnosti věnuje vědeckému výzkumu kvality a efektivity veřejných služeb v oblasti zdravotnictví. S politikou dosud nemá zkušenosti, za Piráty však sedí ve správní radě VZP.

Hřib je rovněž ředitelem obecně prospěšné společnosti Institut pro aplikovaný výzkum, edukaci a řízení ve zdravotnictví, přičemž příležitostně přednáší na vysoké škole.

„Představoval bych si, že pohneme s infrastrukturálními záležitostmi, které tu dlouhou dobu stály, a to transparentním způsobem,“ řekl Hřib.

Bohuslav Svoboda (ODS)

Bývalý pražský primátor Bohuslav Svoboda se rozhodl znovu kandidovat. Absolvent lékařské fakulty, který působí v oboru gynekologie, město řídil už mezi lety 2010 až 2013. V současnosti působí jako zastupitel hlavního města Prahy a zároveň zastupitel Prahy 2.

Svoboda si během svého politického angažmá na magistrátu údajně znepřátelil zákulisní hráče, kteří v té době ovládali ODS. Svoboda v jednom z rozhovorů připustil, že si ho šéfové pražské ODS do čela patrně vybrali proto, že "do toho nebude moc hovořit".

V září 2016 mu byl spolu s dalšími radními uložen trest v kauze opencard. Svoboda se však odvolal a letos ho Poslanecká sněmovna na doporučení imunitního výboru odmítla ke stíhání vydat. Svoboda se svým počínáním ve funkci nikterak neobohatil, ale jednal tak, aby městu nevznikla škoda, řekl tehdy zpravodaj výboru Petr Gazdík.

Jiří Pospíšil (TOP 09)

Absolvent právnické fakulty Jiří Pospíšil působí v politice už od svých 25 let a ve svých 27 letech byl už za ODS zvolený do Poslanecké sněmovny. Za vlády Mirka Topolánka působil jako ministr spravedlnosti. Aktivní byl ovšem i na akedemické půdě – v letech 2009 a 2010 byl děkanem právnické fakulty Západočeské univerzity v Plzni.

TOP 09 bude v Praze kandidovat společně s hnutím STAN a lidovci, uskupení se bude jmenovat Spojené síly pro Prahu. "V Praze chybí dostatek bytů a situace je dramatická už i pro slušně vydělávající rodiny. Chceme zároveň poskytovat veřejné bydlení," řekla dvojka kandidátky Hana Marvanová z hnutí STAN.

Marta Semelová (KSČM)

Absolventka pedagogické fakulty Marta Semelová pracovala 25 let jako učitelka. Do  pražského zastupitelstva byla zvolena v roce 2006 a v Poslanecké sněmovně působí od roku 2010. V rámci komunistické strany se profiluje jako odbornice v oblastí školství.

Semelová je známa svými kontroverzními výroky. V České televizi například zpochybnila, že proces Milady Horákové byl zkonstruovaný. „Za politického vězně se mnohdy považují lidé, kteří byli ne politickými vězni, ale prostě měli za sebou obyčejnou kriminální činnost,“ obhajovala svůj názor.

Jakub Landovský (ČSSD)

Syn herce a disidenta Pavla Landovského vystudoval právo a politologii. Už ve svých dvaceti letech působil na ministerstvu zahraničí, kde mimo jiného pracoval jako asistent zvláštního zpravodaje pro lidská práva v bývalé Jugoslávii. Nyní je náměstkem na ministerstvu obrany.

Jan Čižinský (Praha sobě)

Současný starosta Prahy 7 Jan Čižinský na sebe upozornil před několika lety bojem proti stavbě obchodního centra v Praze 7 a referendem o stavbě radnice. Jeho hnutí v této městské části v roce 2014 následně získalo téměř 44 procent hlasů a další strany porazilo s náskokem více než 30 procentních bodů.

V komunálních volbách v roce 2014 byl také zvolen jako člen KDU-ČSL do Zastupitelstva hlavního města Prahy. V roce 2017 se rovněž stal poslancem. Od roku 2003 byl členem KDU-ČSL, ale kvůli kandidatuře za jiné hnutí nyní přišel o členství.

Čižinský dříve pracoval jako učitel na základní a střední škole, kde učil latinu, dějepis a základy společenských věd na Malostranském gymnáziu a učil hospodářské dějiny na Filozofické fakultě UK v Praze.

Přepočet hlasů na mandáty znevýhodňuje jednotlivce. Více zde >>>