V Praze se rýsuje společná kandidatura lidovců, TOP 09 a STAN. Čižinský jí jde z cesty

Jiří Pospíšil

Jiří Pospíšil Zdroj: ČTK

Jiří Pospíšil
Pavel Bělobrádek
3
Fotogalerie

Pražská středopravice sestavuje svou kandidátku do komunálních voleb. Ke společné kandidatuře TOP 09 a STAN se pravděpodobně připojí KDU-ČSL.

Europoslanec Jiří Pospíšil povede společnou kandidátku TOP 09 a Starostů v Praze, dvojkou bude za Starosty právnička Hana Marvanová. Uskupení půjde do voleb pod názvem Spojené síly pro Prahu a spojovat se bude možná i s lidovci, se kterými už několik měsíců jedná.

„Problém je, že KDU-ČSL v Praze je nyní rozštěpená kvůli tomu, že Jan Čižinský vytváří vlastní politickou aktivitu,“ řekl Pospíšil ke snaze lidoveckého poslance Čižinského jít do pražských komunálních voleb s vlastním sdružením Praha sobě.

Poslanec v minulých týdnech způsobil rozkol v pražské radě, když nehlasoval v souladu se svou stranou, což vyústilo v dohodovací řízení a nyní hrozí vypovězení koaliční smlouvy. „Kdyby nebylo kauzy pana Čižinského, což nemyslím nijak ve zlém, tak ta dohoda mohla být uzavřena,“ dodal Pospíšil.

Čižinský se nicméně již sám „odklidil“ z cesty, když včera přerušil své členství v KDU-ČSL. „Byl jsem předsednictvem strany vyzván k pozastavení členství. Mé členství komplikovalo jednání o předvolební koalici KDU-ČSL v Praze,“ uvedl poslanec. „Jan Čižinský sbírá podpisy pro konkurenční hnutí a stanovy KDU-ČSL neznají jiné řešení této situace. Je to správný krok a situace se tímto vyjasní,“ řekl předseda strany Pavel Bělobrádek.

Pražský lídr lidovců a radní Jan Wolf si však nemyslí, že je role Čižinského významná ve vyjednávání o spolupráci s TOP 09 a Starosty. Podle Wolfa je důležitější program, strany jsou si údajně blízké v proevropském zaměření a v pohledu na řízení Prahy.

„Bavíme se i o odlišnostech, o tom, jestli by voliči liberální kandidátky Starostů a TOP 09 byli schopni přijmout naše konzervativní postoje a naopak. Snažíme se doladit ten program tak, aby to bylo přijatelné pro obě skupiny,“ řekl Wolf.

Podle Wolfa ještě není jasné, zda by lidovci byli případně dvojkou nebo trojkou kandidátky. TOP 09 se se Starosty již dohodla, že kandidátní listina bude složena v poměru deset ku šesti ve prospěch TOP 09. Přesně složení i případná spolupráce s dalšími subjekty by mělo být známé na přelomu května a června.