Většina pražských samospráv má jasno o koalici

Praha sobě, Piráti a Spojené síly pro Prahu pokračují v jednání.

Praha sobě, Piráti a Spojené síly pro Prahu pokračují v jednání. Zdroj: David Zima

Dohodnutou koalici nebo už podepsanou koaliční smlouvu mají zatím v Praze 1, 2, 4, 5, 6, 7, 10, 12 a 13. Vyplývá to z vyjádření zástupců jednajících politických uskupení. V úterý strany ohlásily dohodu o koalicích v Praze 1 a 10. Pokračují také vyjednávání o magistrátní koalici mezi Piráty, Praha Sobě (PS) Spojenými silami pro Prahu (TOP 09, STAN, KDU-ČSL), kteří dolaďují detaily ohledně programového prohlášení.

V úterý ráno potvrdili vznik koalice zástupci stran z Prahy 10, kde bude vládnout koalice Vlasta (KDU-ČSL, STAN, Desítka pro domácí, nezávislí), Piráti a ODS. Starostkou bude volební jednička Vlasty a senátorka Renata Chmelová. Dohodu potvrdili také v první městské části, kde se na koalici domluvili Praha 1 Sobě, Piráti, My, co tady žijeme (STAN, KDU-ČSL a Iniciativa občanů) a Zelená pro jedničku. Starostou bude lídr Praha 1 Sobě Pavel Čižinský.

V sedmé městské části se v pondělí na koalici domluvily PS a koalice Pirátů a Zelených. Zda bude nadále starostou lídr PS Jan Čižinský, není jasné. V neděli v Praze 12 ohlásili dohodu Piráti, Změna pro Prahu 12 a TOP 09. Starostou bude Pirát Jan Adamec.

Minulý pátek dohodu ohlásili v Praze 2 a 4, kde bude v obou případech dále vládnout stávající starosta. V případě druhé městské části je to Jana Černochová (ODS), která povede koalici ODS, TOP 09, Občanů za spokojené bydlení a hnutí ANO. V Praze 4 Petr Štěpánek (Zelení) stane v čele koalice vítězných Pirátů a nezávislých, sdružení Praha 4 sobě a Společně pro Prahu 4.

Začátkem minulého týdne jednání o koalici v šesté městské části oznámily koalice TOP 09 a KDU-ČSL spolu se STAN a ODS. Tento týden stávající a pravděpodobně i budoucí starosta Prahy 6 Ondřej Kolář (TOP 09) uvedl, že už s jinými stranami jednat nebudou.

Minulou středu se na spolupráci v Praze 5 domluvili Piráti a nezávislí, ODS a ANO. Starostou bude Daniel Mazur (Piráti). Jako první ještě v neděli po volbách vznikla koalice v Praze 13, kde bude vládnout ODS, ANO a koalice KDU-ČSL a STAN pod vedením Davida Vodrážky (ODS), který stojí v čele městské části od roku 2002.

Toto pondělí rovněž skončilo první kolo jednání o magistrátní koalici. Zástupci tří uskupení prohlásili, že programové prohlášení bude hotovo do konce týdne. Personáliemi se strany zatím nezabývaly a budou je řešit příští týden. Na většině programových kapitol se shodly, liší se v názorech například v oblasti kultury či bydlení. V úterý se také sešly pražská ODS a ANO, neřešily však možnou koalici.

V Praze je 57 městských částí, z toho 22 je očíslovaných. Menší mají slovní názvy. Podle počtu obyvatel je největší Praha 4, která jich má podle údajů Českého statistického úřadu téměř 139 tisíc. Přes 100 tisíc lidí bydlí ještě v Praze 10, 8 a 6. Nejmenší městskou částí je Nedvězí, kde žijí necelé dvě stovky obyvatel.