Tomáš Březina: Názory, program a kandidatura na prezidenta

Tomáš Březina: Kandidát na prezidenta 2023

Tomáš Březina: Kandidát na prezidenta 2023 Zdroj: E15 Michael Tomeš

Prostor X: Rozhovor s Tomášem Březinou
Tomáš Březina
Tomáš Březina
Tomáš Březina
Tomáš Březina
6
Fotogalerie

Bývalý majitel firmy Best Tomáš Březina souhlasí s Babišovým výrokem, že stát se má řídit jako firma, v čele kandidátky hnutí ANO ale vydržel jen tři týdny. Problémy české ekonomiky by řešil zrušením tisíců „zbytečných“ míst ve státní správě, nebál by se seškrtat ani počet ministerstev nebo množství lékařů, učitelů a soudců. Kontrola ministerstva vnitra zamítla Březinovu kandidaturu na prezidenta pro nedostatek podpisů, přestože sám kandidát jejich nasbírání ohlašoval již v červnu.

Válka na Ukrajině

válce na Ukrajině a k jednoznačnému odsouzení Ruska se Březina staví zdrženlivě, tvrdí, že není dostatečně vzdělaný v historii vztahů mezi oběma zeměmi. Aby se mohl rozhodovat kompetentně, potřeboval by podle svých slov kromě mediálního zpravodajství také informace z tajných služeb. Chce udržovat vztahy s Ruskem, odmítá ale, aby Česko bylo závislé na jakémkoliv státu. Jako vzor v tomto smyslu uvádí zahraniční politiku Rakouska. 

Zdůrazňuje, že není proruský, ale že u návštěvy Kyjeva nebo hmotné podpory Ukrajiny by důsledně zvažoval všechna pro a proti. V pozici prezidenta by vnímal povinnost starat se o „české lidi“ a řešit především „české problémy“.

„Je úplně absurdní, aby Německo, Francie a jiné velké státy s Ruskem jednaly, měly bilaterální dohody na kritickou infrastrukturu a Česká republika, která nemá nic, ani dohody, ani vojenskou sílu, ani velikost se stala lídrem odporu proti Rusku. A rozhodně to není jednání v zájmu českých lidí,“ komentoval přístup vlády v podcastu Ptám se já.

„Nesmíme se uchylovat ke  gestům, která situaci Ukrajinců nezlepší a nás poškodí. Český prezident musí v první řadě hájit zájmy občanů České republiky. A teď máme mnoho naléhavějších úkolů než symbolické návštěvy Ukrajiny. Máme-li skutečnou sílu přispět k začátku mírových jednání, pomohlo by to významně více, než symbolická návštěva Kyjeva,“ napsal Březina v rámci ankety pro E15.

Inflace a ekonomika

Březina stávající situace využívá především ke kritice vládního kabinetu. Vláda podle něho selhává na dvou frontách. Nedokáže rychle a efektivně řešit žádný z aktuálních problémů, které občany trápí, ať už jde o inflaci, energetikou krizi, nebo politickou krizi mezi Ruskem a Západem.

Ještě ostřeji hodnotí snahu vlády vyřešit dlouhodobé problémy, které sice nezavinila, ale zavázala se je vyřešit. Dlouhodobě upozorňuje na nízký výkon české ekonomiky ve srovnání se západními sousedy, který vede k utrácení více peněz, než činí příjmy.

„Musíme přestat žít nad poměry, musí být zastaven letitý trend, kdy se neustále snižuje počet produktivních zaměstnanců a naopak trvale rok za rokem stoupá počet zaměstnanců živených údajně státem, fakticky však menším a menším počtem produktivních lidí,“ zmínil Březina pro E15.cz.  

Jednou z jeho priorit je i druhá ekonomická transformace České republiky, která by se měla vyrovnat především s relativně nízkým HDP na osobu, vzrůstajícím počtem státních zaměstnanců a „ekonomickou kolonizací“, tedy stavem, kdy je většina významných českých firem v rukou zahraničních investorů.

Cestu vidí v rušení tisíců „zbytečných“ pozic ve státní správě včetně některých ministerstev nebo krajských úřadů. Rád by snížil i množství lékařů, soudců, učitelů nebo policistů. Za stěžejní považuje výrobní sféru – zemědělství, průmysl a stavebnictví – ve které z necelých pěti milionů zaměstnaných pracuje zhruba 1,2 milionu lidí, což je podle něj málo. 

Politická kariéra podnikatele Tomáše Březiny

Březina za minulého režimu nebyl členem KSČ, do politiky vstoupil až po revoluci. Ve druhé polovině devadesátých let byl necelé dva roky poslancem za ODS, působil v rozpočtovém výboru a ve stálé komisi pro bankovnictví, ve které chvíli zastával funkci místopředsedy. Stal se také členem předsednictva poslaneckého klubu.

Když v lednu 1998 v reakci na skandál s financováním ODS vznikla strana Unie svobody, Březina byl jedním z třiceti poslanců občanských demokratů, kteří do nového klubu přešli. Opět se dostal do předsednictva, o měsíc později ale poslanecký mandát z osobních důvodů složil a vrátil se k podnikání.

V roce 2017 podpořil ODS finančním darem v hodnotě jednoho milionu korun.

O návrat se pokusil v předčasných volbách do Poslanecké sněmovny v roce 2013, kdy se na tři týdny stal lídrem kandidátky ve Středočeském kraji za hnutí ANO.

„Nebyl jsem členem ANO, jen tři týdny lídrem v kraji. A z toho jsem dva týdny propřemýšlel, jak se z toho vyvléct,“ uvedl v rozhovoru pro deník E15.

Svou rezignaci zdůvodnil tak, že si nebyl jistý, zda je hnutí ANO dostatečně pravicové. Nebyl spokojen ani s tím, jak se předseda hnutí Andrej Babiš stavěl k tehdejším podezřením ze spolupráce s StB. 

Babiš Březinova odchodu litoval, řekl ale, že ho respektuje a že ANO jakožto široce rozkročené středové hnutí drží dál při sobě. Novinářům naznačil, že by za odstoupením Březiny mohla být aktivita strany TOP 09, která se podle Babiše v reakci na stoupající preference hnutí ANO snažila vytvářet kompromitující materiály.

Podpora Tomáše Březiny pro prezidentské volby 2023

Březina již v druhé polovině června uváděl, že nasbíral potřebných padesát tisíc podpisů nutných pro občanskou kandidaturu. Sběr zahájil v polovině dubna. Překonal Jiřího Drahoše i stávajícího prezidenta Miloše Zemana. Stal by se tak nejrychlejším kandidátem v historii přímé volby prezidenta

V rámci předvolební kampaně sice objížděl pobočky Bestu, popírá ale, že by na své bývalé zaměstnance vyvíjel jakýkoli nátlak, aby ho podpořili. Nevídanou rychlost obhajoval vynikající strategií za využití čtyř set petičních míst, sociálních sítí, osobní známosti i práce několika set dobrovolníků.

 Na ministerstvo měl v listopadu odnést 74 tisíc podpisů občanů, tvrdil serveru Seznam Zprávy Březinovo mluvčí Jaroslav Navrátil. Kandidát jich podle něj nasbíral údajně 85 tisíc. Ministerstvo vnitra tyto čísla později vyvrátilo. Tomáš Březina podle něj odevzdal 69 511 podpisů. Kontrolní vzorek měl chybovost 27,24 procent, druhý vzorek 31 procent. Uznáno bylo tedy 45 894 podpisů, což bylo pod limitem nutným pro kandidaturu na prezidenta. Březina výsledek zpochybnil, odvolávat se však nebude.

Sponzoři prezidentské kampaně

Březina si náklady na kampaň hradí sám. Na transparentní účet si zatím poslal více než půl milionu korun.

Majetek: Prodej firmy Best Březinovi vynesl miliardy

Březina v roce 2021 prodal největší českou betonářskou firmu Best, kterou založil v roce 1990. Přesná výše transakce nebyla zveřejněna, ale odhaduje se, že ji česká společnost DEK odkoupila za necelé čtyři miliardy korun.

V roce 2007 byl Březina zvolen Podnikatelem roku, díky čemuž dostal příležitost reprezentovat Českou republiku v mezinárodním kole této soutěže v Monte Carlu.

Tomáš Březina v rozhovoru pro Prostor X: Vláda se starala víc o Ukrajinu než občany, chybí tu ruský pohled (video):

Video placeholde
Prostor X: Rozhovor s Tomášem Březinou • Videohub

Kariéra Tomáše Březiny před revolucí a postoj ke KSČ

Po maturitě nastoupil na Fakultu stavební Českého vysokého učení technického (ČVUT). V roce 1989 sedmým rokem pracoval jako vedoucí odboru realizace investic v pražském státním podniku Ergon. Uvědomoval si, že jako nestraník dosáhl vrcholu kariéry, opakované nabídky členství v KSČ ale odmítal.

Před revolucí plánoval emigrovat s rodinou do Kanady, ale kvůli sedmiměsíční dceři plán odložil. Po 17. listopadu se stal šéfem stávkového odboru a poté firemním mluvčím Občanského fóra. Letenky na Kubu s mezipřistáním v Montrealu podle svých slov zahodil a rozhodnutí nelituje.

Manželka a děti: Rodina Tomáše Březiny

Březina je čtyřicet let ženatý. S manželkou Hanou vychovali tři děti.

Volební průzkumy: Šance na zvolení prezidentem

Navzdory rekordně rychlému sesbírání podpisů to podle dosavadních volebních průzkumů spíše vypadá, že voliči Březinu moc nezaznamenali. Ve většině průzkumů se jeho jméno ani neobjevuje. Minimální šanci na úspěch v lednových volbách reflektují i aktuální kurzy na výhru vypsané sázkovými kancelářemi.

Další kandidáti na prezidenta 2023

Deník E15 připravil i medailonky dalších kandidátů. Vysoké šance předpovídají průzkumy bývalému generálovi Petru Pavlovi. Kandidaturu na prezidenta potvrdil i bývalý premiér Andrej Babiš.

Mezi další ohlášené zájemce o prezidentskou funkci patří ekonomka Danuše Nerudová, šéf odborového svazu Josef Středula, lékař a bývalý rektor UK Tomáš Zima, senátoři Marek Hilšer a Pavel Fischer. Za SPD do prezidentské volby zasáhne Jaroslav Bašta, kandiduje i prezidentka ČAP Denisa Rohanová.

Kandidáti na prezidenta 2023 >>>

Tomáš Březina
Datum narození21. února 1957
ManželkaHana Březinová
Povolánípodnikatel
VzděláníFakulta stavební ČVUT
Oficiální oznámení kandidatury13. dubna 2022
Podpisy pro kandidaturu45 894 občanů (NEMŮŽE KANDIDOVAT)

Průvodce prezidentskými volbami 2023

Video placeholde
Průvodce prezidentskými volbami • videohub