Senátní volby 2024: Termín, volební obvody, systém a účast

Volby do Senátu 2024: Termín, kandidáti, volební obvody, systém (Ilustrační foto)

Volby do Senátu 2024: Termín, kandidáti, volební obvody, systém (Ilustrační foto) Zdroj: E15 Michael Tomeš

Rok 2024 bude ve znamení voleb. Kromě voleb do Evropského parlamentu a krajských voleb se bude po dvou letech volit také třetina senátorů. V senátních volbách obhajuje většinu vládnoucí pětikoalice.

Termín senátních voleb 

Volby do Senátu České republiky se od roku 1996 konají každé dva roky a vždy se při nich vymění třetina z 81 senátorů. Termín vyhlašuje prezident na základě zákona o volbách do Parlamentu České republiky. V roce 2024 s nimi paralelně proběhnou i krajské volby. Přesný termín ještě není znám, v roce 2020 však volby do Senátu proběhly v následujících termínech:

Senátní volby v roce 2020, první kolo:

  • 2. října 2020, pátek, 14:00 - 22:00
  • 3. října 2020, sobota, 8:00 - 14:00 

Senátní volby, druhé kolo:

  • 9. října 2020, pátek, 14:00 - 22:00
  • 10. října 2020, sobota, 8:00 - 14:00

Kdy budou volby? Volební kalendář do roku 2033 >>>

Pravomoce a funkce senátorů

Hlavní funkcí horní komory Parlamentu České republiky je zákonodárná činnost. Senátoři projednávají návrhy zákonů, které prošly Poslaneckou sněmovnou. Následně je mohou schválit, vrátit sněmovně s pozměňovacími návrhy nebo úplně zamítnout. V případě pozměňovacích návrhů je Poslanecká sněmovna musí přijmout většinou hlasů přítomných poslanců, pokud poslanci chtějí přehlasovat Senát, musí o tom rozhodnout hlasy většiny všech poslanců, shodnout se tedy musí nejméně 101 poslanců.

To ovšem neplatí v případě ústavních a volebních zákonů, kdy je zapotřebí výslovný souhlas senátorů. Senát disponuje zákonodárnou iniciativou, může tedy předkládat Poslanecké sněmovně vlastní návrhy zákonů.

Další důležitou pravomocí Senátu je schvalování členů Ústavního soudu, jež navrhuje a následně jmenuje prezident. Nemůže tak ovšem učinit bez souhlasu Senátu. Předseda Senátu vyhlašuje prezidentské volby a významnou roli hraje horní komora i v případě rozpuštění Poslanecké sněmovny. Ve věcech, které nesnesou odkladu, může přijímat zákonná opatření navržená vládou. Tato opatření musejí být následně přijata na první schůzi nově ustavené Poslanecké sněmovny, v opačném případě přestávají platit.

Kandidáti: kdo může kandidovat do Senátu?

Senátorem se může stát každý občan České republiky, který disponuje volebním právem a dosáhl věku 40 let. Kandidáty navrhují politické strany nebo hnutí, mohou se ovšem ucházet o funkci také jako nezávislí. Podmínkou je složení kauce ve výši 20 000 Kč za každého kandidáta. Senátor nemůže být současně prezidentem, poslancem nebo soudcem, může ovšem zastávat post ministra, starosty nebo hejtmana. 

Volební systém a senátní mandáty

Senátoři jsou v České republice voleni na šest let, a to dvoukolovým většinovým systémem s jednomandátovými obvody. To znamená, že z každého obvodu musí vzejít jeden vítěz. Pokud žádný z kandidátů v prvním kole nezíská nadpoloviční většinu, koná se v daném obvodu po týdnu druhé kolo voleb. Do něj postupují dva kandidáti s nejvyšším počtem hlasů z prvního kola.

V rámci Senátu se využívá koncept takzvaných doplňovacích voleb. To znamená, že pokud se uvolní křeslo senátora za některý z obvodů a do konce funkčního období zbývá více než jeden rok, do 90 dnů se v daném obvodu konají nové volby. Jejich vítěz potom vykonává funkci senátora do konce funkčního období. 

Volební obvody

Pro senátní volby je ustanoveno celkem 81 obvodů, v každém z nich se volí jeden senátor. V roce 2024 se tedy volby týkají 27 obvodů. V roce 2022 obhájil v Jihlavě senátorský post předseda Senátu Miloš Vystrčil. Podívejte se na výčet, v kterých senátních obvodech se bude v roce 2024 volit.

Senátní obvody pro volby 2024

Volební obvody pro volby do Senátu 2024
2 Sokolov29 Litoměřice56 Břeclav
5 Chomutov32 Teplice59 Brno-město
8 Rokycany35 Jablonec nad Nisou62 Prostějov
11 Domažlice38 Mladá Boleslav65 Šumperk
14 České Budějovice41 Benešov68 Opava
17 Praha 1244 Chrudim71 Ostrava-město
20 Praha 447 Náchod74 Karviná
23 Praha 850 Svitavy77 Vsetín
26 Praha 253 Třebíč80 Zlín

Aktuální složení senátu

Jak vypadá aktuální složení Senátu po volbách v roce 2022? Většinu zaujímají senátoři z vládních stran. ODS má třiadvacet senátorů, Starostové patnáct, KDU-ČSL jedenáct, TOP 09 sedm a Piráti pouhé dva senátory. Dohromady tedy padesát osm.

Nejsilnější opoziční ANO má v Senátu pouhou šestici zástupců, SPD žádného. Celkový počet senátorů je osmdesát jedna. Každé dva roky se volí třetina, tedy dvacet sedm senátorů.

Jak volit do Senátu?

První kolo senátních voleb se v roce 2024 uskuteční s krajskými volbami, podobně. Stejně tomu bylo v říjnu 2020. V roce 2022 se do Senátu volilo paralelně s komunálnímí volbami. Voliči v relevantních volebních obvodech, dostanou dvoje volební lístky.

Hlasovací lístky budou zaslány na adresu trvalého bydliště nejpozději tři dny před termínem prvního kola voleb. V případě potřeby je vždy možné o hlasovací lístky požádat přímo ve volební místnostiV druhém kole dostanou všichni voliči hlasovací lístky až ve volební místnosti.

A jak správně volit? V senátních volbách má každý z kandidátů vlastní hlasovací lístek. Proto se nevyužívá žádné kroužkování ani křížkování kandidátů. Jednoduše stačí vložit do obálky ve volební místnosti hlasovací lístek jednoho vybraného kandidáta.

V případě, že volič zároveň volí zastupitele krajů, je třeba vložit hlasovací lístky do správné obálky.  Volební lístky a úřední obálka pro volby do zastupitelstev krajů bývají šedé, hlasovací lístky a úřední obálka pro volby do Senátu žluté. 

Jak volit do Senátu: Kompletní návod >>>

Průvodce volbami do Senátu

Video placeholde

Průvodce senátními volbami • Videohub

Voličský průkaz: Kde a jak o něj zažádat

Pokud se v době voleb nebudete nacházet přímo v místě trvalého bydliště, můžete si zažádat o vydání voličského průkazu. Na jeho základě lze potom uskutečnit volbu i v jiné volební místnosti nebo volebním okrsku, ty ovšem musí spadat do volebního obvodu., kde máte trvalé bydliště. Volič s trvalým bydliště v zahraničí si volební obvod může vybrat.

Volební místnosti, okrsky a obvody: Rozdíly a kde volit >>>

Voličský průkaz vydává obecní úřad v místě trvalého bydliště pro každé kolo voleb zvlášť, pokud jste o něj žádali a neuvedli jinak, měli byste dostat dva.

Zažádat o voličský průkaz je možné ode dne vyhlášení termínu voleb, a to osobně, písemně s úředně ověřeným podpisem nebo prostřednictvím datové schránky. Písemná a elektronická žádost musí být doručena úřadu nejpozději do sedmi dnů před termínem voleb, osobně lze zažádat ještě dva dny před volbami.

Voliči žijící v zahraničí se potom mohou obrátit na zastupitelský úřad, u něhož jsou zapsáni do zvláštního seznamu voličů.

Kdy budou výsledky voleb? 

Sčítání hlasů začne hned po sobotním uzavření volebních místností. Vzhledem ke způsobu volby, přepočtu hlasů a jejich množství by sčítání nemělo být příliš časově náročné. Proto můžeme očekávat, že ještě během soboty odpoledne budeme znát výsledky.

Volební komise a její členové

Každý, kdo dosáhl věku 18 let a disponuje volebním právem na území České republiky, se může stát členem volební komise. Samozřejmě za předpokladu, že ve volbách sám nekandiduje. Členy komise mohou navrhovat politické strany a hnutí, zbývající místa v komisi potom obsazuje starosta obce z řad zaměstnanců úřadu a také kandidátů, kteří se sami přihlásili. Elektronický formulář, případně písemnou přihlášku byste měli najít na webových stránkách obce.

Každému členovi volební komise potom vzniká nárok na odměnu, jejíž výši ovlivňuje přidělená funkce v komisi. Základní sazba člena komise činí 1 800 Kč, v případě kombinovaných voleb se zvyšuje o 400 Kč. Pokud jsou volby vícekolové, vzrůstá odměna o dalších 700 Kč. Člen komise letošních senátních a komunálních voleb tak získá odměnu ve výši 2 900 Kč. Další příplatky potom náležejí předsedovi, místopředsedovi a zapisovateli. 

Volební účast

Navzdory pravomocím Senátu a jeho roli při schvalování zákonů nemají senátní volby obyčejně vysokou účast. I proto se konají dohromady s komunálními anebo krajskými volbami. V prvním kole v roce 2022 činila volební účast 42,65 procent, druhé kolo mělo pak účast pouhých 19,44 procent. Historickou volební účast a srovnání můžete sledovat v následujícím grafu.

Výsledky voleb 2022

Senátní volby 2022 skončily vítězstvím vládnoucích stran. Druhé kolo  proběhlo v pátek 30. září a sobotu 1. října 2022. Výsledky druhého kola voleb do Senátu najdete v následujícím článku a infografice:

Výsledky voleb do Senátu 2022 >>>