Afghánec dostal azyl v Británii. Kvůli tomu, že je ateista

Imigrační kontrola na letišti Heathrow

Imigrační kontrola na letišti Heathrow Zdroj: CC BY 2.0: dannyman

Neznámý Afghánec získal ve Velké Británii azyl z náboženských důvodů, a to kvůli tomu, že je ateista. Jedná se zřejmě o první takový případ v Evropě.

Britské úřady udělily 23letému muži azyl na základě toho, že po návratu do Afghánistánu by mu jako bezvěrci hrozilo pronásledování. Afghánec, který si přál zůstat v anonymitě, do Británie uprchl se svými rodiči v roce 2007 kvůli pokračujícímu konfliktu v zemi. V Británii dostal dočesné povolení k pobytu, které loni vypršelo. Před úřady se nyní hájil tím, že ačkoli byl vychován jako muslim, svou víru během života v Británii ztratil.

Případu přistěhovalce se chopila bezplatná právní poradna Kent Law Clinic, provozovaná studenty a učiteli z univerzity v Kentu. Ti argumentovali úmluvou o právech uprchlíků OSN, která poskytuje ochranu pronásledovaným z důvodů víry – či v tomto případě její absence.

„Rozhodnutí představuje uznání, že absence víry je sama o sobě promyšlený a vážný filosofický postoj,“ uvedla Sheona York z univerzity v Kentu.

Po návratu do Afghánistánu by muži jako bezvěrci hrozila perzekuce a podle práva šaríja i trest smrti, pokud by svůj ateismus netajil. To by ale podle obhájců bylo v Afghánistánu jen stěží možné, protože islám v zemi prostupuje řadou asketů každodenního života. Obhájci se opřeli o rozhodnutí soudu z roku 2010. Ten odmítl návrh vystěhovat dva homosexuály do Kamerunu a Iránu na základě toho, že by svou sexuální orientaci drželi v tajnosti.

Úmluva OSN zabývající se právy uprchlíků není po celém světě vykládána stejně. Zatímco Austrálie uznala ateismus jako důvod pro udělení azylu v mnoha případech uprchlíků z Afghánistánu, americké soudy podobné argumenty odmítly s tím, že ateismus nemá definované základy, obřady či jiné znaky víry.