AI: Svoboda v Rusku dál upadá, hlásat své názory je nebezpečné i na Ukrajině

Rusové v Doněcku

Rusové v Doněcku Zdroj: CTK/AP

Situace se základními právy v Rusku se v uplynulém roce opět zhoršila, ruské úřady dále posilovaly kontrolu nad sdělovacími prostředky a internetem. Uvádí se to ve výroční zprávě organizace na ochranu lidských práv Amnesty International (AI). Ukrajinská média ze zprávy zdůraznila utlačování krymských Tatarů ruskými úřady, ruská si povšimla ohrožení proruských novinářů na Ukrajině.

Svoboda slova i pokojné demonstrace zůstávají v Rusku podle AI přísně omezeny. „Většina médií se ve své redakční politice ani na krok neodchyluje od oficiálního pohledu na klíčové události v zemi a ve světě,“ píše se ve zprávě.

Potlačovány jsou i nevládní organizace, které pocítily důsledky zákona o „zahraničních agentech“, který postihuje financování z ciziny. Před soudem se ocitli čtyři lidé kvůli novému zákonu, který zavedl trestní odpovědnost za opakované porušování zákona o mítincích.

Na severním Kavkazu, který je neklidnou součástí Ruska, sice poklesl počet střetů s ozbrojenými povstalci, nicméně úřady nadále spoléhají na silové řešení problémů, čili uplatňují únosy, nezákonné věznění, mučení a kruté zacházení s podezřelými. Práce novinářů a ochránců lidských práv v regionu provází šikanování, výhružky i násilí, a to i ze strany úřadů.

K uprchlíkům, kteří se ve výroční zprávě jeví hlavním problémem světového společenství, AI podotýká, že Rusko za devět měsíců loňského roku vyhovělo jen 96 žádostem o azyl, avšak žádnému Syřanovi.

Situace na Krymu, který Rusko zabralo Ukrajině na jaře 2014, zůstala popsána v části věnované Ukrajině. AI upozornila, že po okupaci a anexi noví páni poloostrova omezili svobodu slova, shromažďování a sdružování. Nejvíce utrpěli krymští Tataři, kterým úřady zavírají média, zakazují akce i reprezentativní sdružení medžlis.

Na Ukrajině se stalo velice nebezpečným hlásat proruské názory, varuje zpráva a připomíná zavraždění proruského novináře Olese Buzyny a uvěznění žurnalisty Ruslana Kocaba, obviněného z vlastizrady

AI také připomněla osud odpůrců ruské anexe Krymu: ukrajinského režiséra Olega Sencova ruský soud loni odsoudil za údajný terorismus na 20 let, jeho společník Oleksandr Kolčenka si má odpykat deset let. Soud byl podle AI nespravedlivý a opíral se o doznání vynucená mučením. Rusko podle zprávy také pokračovalo v popírání „množících se důkazů“ o ruské účasti v konfliktu na východě Ukrajiny.

AI také odsoudila ruské úřady za to, že odmítají připustit civilní oběti ruských náletů v Sýrii, jichž bylo loni nejméně 200. Pokud jde o Ukrajinu, zpráva upozornila na změny k lepšímu i horšímu. Mezi úspěchy počítá zřízení státního úřadu pro vyšetřování, který má čelit přehmatům, či zákaz diskriminace sexuálních menšin.

V konfliktu s proruskými separatisty na východě země se však obě strany dopouštějí válečných zločinů, mučení a krutého zacházení se zajatci. Také se udělalo jen málo pro to, aby před soudem stanuli viníci střelby do demonstrantů v Kyjevě před dvěma lety.

Na Ukrajině se také stalo velice nebezpečným hlásat proruské názory, varuje zpráva a připomíná zavraždění proruského novináře Olese Buzyny a uvěznění žurnalisty Ruslana Kocaba, obviněného z vlastizrady, který se tak stal prvním ukrajinským „vězněm svědomím“ za pět let. Kriticky se autoři zprávy postavili k ukrajinským „dekomunizačním“ zákonům a zákazu komunistické strany.

Ruský politolog Alexej Makarkin předpověděl, že zprávu AI čeká v Rusku kritika. „Pro Amnesty jsou hlavní prioritou lidská práva. Ale v Rusku v žádné etapě dějin nebyla lidská práva prioritou, u nás jsou hlavní práva státu,“ řekl listu Gazeta.ru.