Aktivita ruských výrobců prudce spadla. Je nejníže od roku 2009

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Kalashnikov Group

Aktivita ruského zpracovatelského průmyslu v lednu klesla nejprudším tempem od poloviny roku 2009. Vyplývá to z průzkumu banky HSBC mezi nákupními manažery. Ruská ekonomika se potýká s negativními dopady nízkých cen ropy a sankcí, které na Moskvu kvůli jejímu postupu v ukrajinské krizi uvalily západní země.

Index aktivity zpracovatelského průmyslu v lednu klesl na 47,6 bodu z prosincových 48,9 bodu. Dostal se tak na nejnižší úroveň od června 2009. Pokud se index nachází pod padesátibodovou hranicí, signalizuje pokles aktivity.

Ruský ministr hospodářského rozvoje Alexej Uljukajev o víkendu předpověděl, že hrubý domácí produkt Ruska se v letošním roce sníží o tři procenta. Loni ruská ekonomika podle předběžných údajů statistického úřadu stoupla o 0,6 procenta.

Ruská centrální banka se v pátek překvapivě rozhodla podpořit ekonomiku snížením své základní úrokové sazby o dva procentní body na 15 procent. Ruská vláda minulý týden oznámila, že na zažehnání ekonomické a finanční krize vyčlení nejméně 2,34 bilionu rublů (více než 800 miliard korun).