Američané hojně navštěvují kina

Texaský masakr motorovou pilou

Texaský masakr motorovou pilou Zdroj: Lionsgate

Skvělá nálada z loňského návštěvního rekordu v amerických kinech pokračuje i po Novém roce, kdy sály tradičně zejí spíše prázdnotou. Podle serveru boxofficemojo. com tržby amerických kin za první týden dosáhly částky 253,4 milionu dolarů, což je druhý nejlepší výsledek historie. Povedenější start roku zažila kina jen v roce 2010, kdy veškeré rekordy návštěvnosti překonal Avatar Jamese Camerona.

I letos kina těží především z dozvuků loňského roku. Téměř 40 milionů dolarů utržil hit Quentina Tarantina Nespoutaný Django, 35,3 milionu dolarů si pak v letošním roce připsal Hobit Petera Jacksona. Překvapením startu roku je ale trojrozměrný horor Texaský masakr motorovou pilou 3D, který během uplynulého víkendu všechny porazil s tržbami 23 milionů dolarů.

Tržby kin v USATržby kin v USA | E15

Přitom právě hororový žánr dle magazínu Variety loni patřil k hlavním poraženým. Růst tržeb některých snímků lze očekávat po čtvrtku, kdy budou zveřejněny nominace na ceny americké filmové akademie Oscar. Filmům s nejvyšším počtem nominací poté každoročně vyrostou tržby o stovky procent.