Nejhorší výsledek od druhé světové války. Americká ekonomika v turbulentním roce propadla o 3,5 procenta

Americká ekonomika ve čtvrtletí zvolnila růst na čtyři procenta.

Americká ekonomika ve čtvrtletí zvolnila růst na čtyři procenta. Zdroj: Profimedia

Americká ekonomika ve čtvrtletí zvolnila růst na čtyři procenta.
2
Fotogalerie

Americká ekonomika ve čtvrtém čtvrtletí rostla v přepočtu na celý rok tempem čtyř procent, a výrazně tak zvolnila z předchozího čtvrtletí, kdy hrubý domácí produkt (HDP) vykázal v přepočtu na celý rok vzestup o 33,4 procenta. V prvním rychlém odhadu to uvedlo americké ministerstvo obchodu. Za celý rok, jenž citelně poznamenala pandemie, pak největší ekonomika světa vykázala propad o 3,5 procenta. To je nejvíce za 74 let, respektive od konce druhé světové války.

Masivní růst ve třetím kvartálu byl rovněž ovlivněn pandemií. Ekonomika se totiž v té době vzpamatovávala z rekordního propadu, který ve druhém čtvrtletí dosáhl v přepočtu na celý rok 33,4 procenta. Výsledek za čtvrté čtvrtletí je ale v souladu s odhady analytiků v anketě agentury Reuters, kteří růst o čtyři procenta očekávali. Jiní analytici čekali růst vyšší.

Loni na jaře se začal ve světě šířit nový typ koronaviru, který ovlivnil ekonomickou aktivitu ve většině zemí. Kvůli pandemii musely zavřít obchody i část továren, což způsobilo, že bez práce zůstaly miliony Američanů. Velká část jich nové místo stále nenašla.