Americké ekonomice se daří, v listopadu vytvořila nejvíc míst za tři roky

Stavba tramvajové tratě v americkém Detroitu

Stavba tramvajové tratě v americkém Detroitu Zdroj: M-1 Rail

Nejvíc pracovních míst za téměř tři roky vzniklo během listopadu ve Spojených státech amerických. Zaměstnavatelé tam vytvořili celkem 321 tisíc míst, což je nejlepší výsledek od ledna 2012 a mnohem více, než se čekalo. Míra nezaměstnanosti ale podle ministerstva práce USA zůstala na dosavadní úrovni 5,8 procenta.

Ekonomové podle ankety agentury Reuters odhadovali, že v listopadu vznikne v ekonomice mimo zemědělský sektor 230 tisíc míst. Statistici dnes také zvýšili odhady přírůstků za říjen a září o celkem 44 tisíc míst. Tvorba pracovních míst již deset měsíců za sebou dosahuje minimálně 200 tisíc měsíčně, což představuje nejdelší takovou sérii od roku 1994.

Objevily se také známky toho, že sílící trh práce začíná tlačit na růst mezd. Průměrný hodinový výdělek se zvýšil proti říjnu o devět centů na 24,66 dolaru a v meziročním srovnání byl vyšší o 2,1 procenta.

Zvyšování zaměstnanosti spolu s růstem mezd může přimět centrální banku USA (Fed) k dřívějšímu zvyšování nynějších prakticky nulových úrokových sazeb. „Myslím, že to vyvine na Fed tlak, aby začal zvyšovat úroky v první polovině příštího roku, možná už v březnu,“ řekl Reuters ekonom Craig Dismuke z firmy Vining Sparks.

Vývoj na trhu termínových kontraktů na úrokové sazby ukazuje, že obchodníci po zprávě změnili průměrný odhad prvního zvýšení úroků červenec z dosavadního září.

Vývoj míry nezaměstnanosti v USA:

Kurz dolaru po údajích výrazně vzrostl a jeho index vůči koši měn se vyhoupl na maximum od března 2009. Akcie na Wall Street zahájily mírným vzestupem. Výnosy dvouletých amerických státních dluhopisu vzrostly na nejvyšší úroveň od května 2011.

Zaměstnanost rostla ve všech odvětvích ekonomiky a celý soukromý sektor vytvořil 314 tisíc nových míst. Ve zpracovatelském průmyslu vzniklo 28 tisíc míst, 20 tisíc jich vytvořilo stavebnictví, 50 tisíc maloobchod a 68 tisíc odborné a podnikatelské služby. Průměrný počet odpracovaných hodin týdně se zvýšil na 34,6 hodiny, což bylo maximum od května 2008.

Širší ukazatel míry nezaměstnanosti klesl na nové šestileté minimum 11,4 procenta. Tento údaj zahrnuje lidi, kteří by chtěli pracovat, ale vzdali se hledání místa, a také ty, kteří pracují na částečný úvazek, protože nesehnali místo na plný úvazek.

Americký růst kontrastuje se zbytkem světa

Tempo růstu americké ekonomiky ve třetím čtvrtletí zpomalilo na 3,9 procenta ze 4,6 procenta ve druhém kvartálu a za šest měsíců od dubna bylo nejrychlejší za 11 let. Ekonomové předpokládají, že v celém letošním roce by hospodářský růst mohl dosáhnout tří procent, což by znamenalo nejlepší celoroční výkon od roku 2005.

Růst americké ekonomiky a trhu práce ostře kontrastuje s vývojem v ostatních částech světa. Eurozóna je ve stagnaci, Čína zažívá útlum, Japonsko se letos propadlo do recese a velmi slabý výkon zaznamenávají ekonomiky Ruska a Brazílie.

„Je to působivě silná zpráva, která kombinuje růst pracovních míst i mezd. Ukazuje to, do jaké míry americká ekonomika překonává ekonomiky ostatních vyspělých zemí,“ řekl Mohamed El-Erian, který působí jako hlavní ekonom americké pobočky německé pojišťovny Allianz.