Americké ekonomice se ve třetím čtvrtletí dařilo, vzrostla o 3,9 procenta

Wall Street

Wall Street Zdroj: ctk

Ekonomika Spojených států rostla ve třetím čtvrtletí rychleji, než se původně předpokládalo. Tamní ministerstvo obchodu uvedlo, že tempo růstu dosáhlo 3,9 procenta. Zpřesnilo tak svůj rychlý odhad z konce října, podle kterého ekonomika vykazovala růst o 3,5 procenta. Hospodářský růst nicméně zpomalil ze 4,6 procenta ve druhém kvartálu.

Výsledek revize je příjemným překvapením pro analytiky, kteří podle agentury Reuters předpokládali, že ministerstvo odhad hospodářského růstu ve třetím čtvrtletí sníží na 3,3 procenta.

Zpřesněné údaje rovněž ukázaly, že podnikatelské i spotřebitelské výdaje v USA byly ve třetím čtvrtletí vyšší, než se předpokládalo. Tempo růstu exportu nicméně ministerstvo opravilo směrem dolů.

Spotřebitelské výdaje, které se na celkové ekonomické aktivitě v USA podílejí více než dvěma třetinami, stouply podle revidovaných údajů o 2,2 procenta. Původně ministerstvo jejich růst odhadovalo na 1,8 procenta. Růst exportu však činil pouze 4,9 procenta namísto původně předpokládaných 7,8 procenta.