Pracovní místa v USA přibývají, ale brzdou zůstává koronavirus

Růst pracovních míst v USA v červenci prudce zpomaluje.

Růst pracovních míst v USA v červenci prudce zpomaluje. Zdroj: Reuters

Růst zaměstnanosti ve Spojených státech v červenci meziměsíčně prudce zpomalil. Tamní ekonomika první prázdninový měsíc vytvořila 1,76 milionu nových pracovních míst, zatímco v červnu jich vzniklo rekordních 4,79 milionu. Míra nezaměstnanosti i tak klesla na 10,2 procenta z červnových 11,1 procenta, oznámilo americké ministerstvo práce. Americké akcie v reakci na zprávu mírně posílily, stejně tak dolar. Investoři ale dál vyčkávají na výsledek jednání zákonodárců o dalším balíku stimulačních opatření na podporu ekonomiky.

Červencová statistika přesto překonala očekávání analytiků. Ti podle průzkumu agentury Reuters počítali se vznikem 1,58 milionu nových pracovních míst a s tím, že míra nezaměstnanosti klesne na 10,5 procenta.

V reakci na klesající míru nezaměstnanosti americké akcie nejprve zmírňovaly ztráty z páteční předobchodní fáze neboli pre-marketu. Dow Jones index nakonec zavřel se ziskem 0,17 procenta na 27 433,34 bodu. S&P 500 připsal 0,06 procenta na 3351,28 bodu. Dolar posílil. Euro vzhledem k dolaru odepisovalo 0,8 procenta na 1,1786 dolaru. 

Míra nezaměstnanosti v USA stále zůstává vysoko nad úrovněmi z období před koronavirovou krizí. V únoru se přitom nacházela na 3,5 procenta a byla nejnižší za pět desetiletí.

Tvorbu nových pracovních míst nyní brzdí rychlé šíření koronaviru v řadě amerických států. „Motoru došla pára a ekonomika začíná zpomalovat,“ uvedl profesor ekonomie a financí Sung Won Sohn z losangeleské Loyola Marymount University.

Zpomalující růst zaměstnanosti podle Reuters zvyšuje tlak na urychlení jednání Bílého domu a Kongresu o novém balíku opatření na podporu ekonomiky. Ve druhém čtvrtletí se hrubý domácí produkt Spojených států kvůli šíření koronaviru snížil v přepočtu na celý rok o rekordních 32,9 procenta.

Podle agentury AP se již ale americké hospodářství vrátilo k růstu a mnozí ekonomové ve třetím čtvrtletí očekávají výrazné oživení největší světové ekonomiky.

Podle agentury AP se již ale americké hospodářství vrátilo k růstu a mnozí ekonomové ve třetím čtvrtletí očekávají výrazné oživení. „Dokud nebude virus pod kontrolu, zůstane plné a udržitelné oživení mimo dosah,“ uvedl nicméně Nick Bunker, šéf ekonomického výzkumu portálu pro vyhledávání nabídek práce Indeed. Upozornil rovněž, že trh práce je nyní z hlediska míry nezaměstnanosti v horším stavu než za hospodářské recese v letech 2007 až 2009.

„Ačkoli tvorba pracovních míst překonala očekávání, stále to nesignalizuje, že je vše v pořádku,“ uvedla podle serveru BBC ekonomka Kathy Bostjancicová ze společnosti Oxford Economics. „Zdravý trh práce je ještě daleko,“ dodala.

Během pandemie v USA bylo zrušeno na 22 milionů pracovních míst, obnoveno jich zatím bylo zhruba 9,3 milionu. Více než polovina lidí, kteří kvůli nákaze přišli o práci, zůstává bez práce.

Zpomalující růst zaměstnanosti je špatnou zprávou pro prezidenta Donalda Trumpa, který před blížícími se listopadovými prezidentskými volbami v průzkumech zaostává za svým demokratickým rivalem Joem Bidenem. Řada voličů vnímá jako nedostatečnou prezidentovu reakci na pandemii a nelíbí se jim hospodářské problémy, které přinesly restrikce spojené se snahami o zastavení šíření nákazy.