Analytička: Češi mají pocit, že v EU nic nezmění. Proto nepřišli k volbám

Analytička Ulrike Guérotová

Analytička Ulrike Guérotová Zdroj: CC BY-SA 2.0: Heinrich-Boll-Stiftung via Flickr

Za nízkou účastí v evropských volbách ve středoevropských státech stojí mimo jiné skutečnost, že jejich obyvatelé mají pocit, že v Evropské unii nic nezmění. Uvedla to německá analytička Ulrike Guérotová. Na vině je podle ní i hospodářská dominance Německa na evropské scéně.

Ve středoevropských zemích byla účast při hlasování o složení Evropského parlamentu výrazně nižší než v západní Evropě. Nejméně voličů z celé EU přišlo odevzdat hlas na Slovensku, kde volební účast jen těsně překročila 13 procent. Druhá nejnižší účast byla v Česku, činila 18,2 procenta.

„Menší státy střední a východní Evropy se při evropských volbách cítí nedostatečně zastoupené, protože nebudou mít příliš mnoho europoslanců,“ řekla Guérotová. „Myslím, že proto tyto země mají velký problém s tím přesvědčit voliče, proč by měly do Evropského parlamentu posílat poslance, když jejich možnosti cokoli změnit jsou velmi omezené,“ doplnila.

Německo hraje v europarlamentu dominantní roli

Evropský parlament má 751 členů, Česko v něm má 21 zástupců. Slováci posílají do Štrasburku a Bruselu 13 zástupců. Největší zastoupení z 28 zemí unie má s 96 europoslanci Německo.

Menší země přitom jsou v evropském volebním systému zvýhodněné. Pro zisk poslaneckého mandátu v nich stačí menší počet hlasů než ve velkých státech. „Kdyby tomu bylo jinak, Evropský parlament by v podstatě byl německý parlament,“ podotkla Guérotová.

Německá dominance se ale podle ní projevuje jinak. „Malé evropské země jsou hospodářsky navázané na Německo. Jsou zapojeny do německých výrobních řetězců, staly se součástí německého kulturního prostoru,“ řekla analytička.

Podle ní si obyvatelé středoevropských zemí tuto situaci uvědomují. „Zůstává pak otázka, jak si ještě chcete udržet nějaký dojem suverenity, když jste Slovák nebo Čech,“ řekla Guérotová. Pocit, že v Evropské unii vždy rozhodne vůle Berlína, proto podle ní řadu voličů od účasti na hlasování odradí.