Babiš: NATO se chová účelově a uprchlíci ho nezajímají

Andrej Babiš

Andrej Babiš Zdroj: Glos Hynek / Euro

Severoatlantickou alianci podle vicepremiéra a šéfa hnutí ANO Andreje Babiše uprchlíci nezajímají; chová se účelově. Babiš ve středu NATO vyzval k zahájení námořní operace proti pašerákům. Pokud NATO proti pašerákům nezasáhne, měly by to podle ministra financí udělat armády evropských členů aliance.

„NATO se chová účelově. Proti somálským pirátům zasáhlo, protože tam byl ekonomický zájem členských zemí NATO a dalších zemí Bezpečnostní rady OSN. Pokud nezasáhne proti pašerákům NATO, tak by to měly udělat armády evropských členských států NATO,“ řekl Babiš. „NATO uprchlíci nezajímají, přitom jejich vstupní branou do Evropy je Turecko, člen NATO, a pašeráci na území Turecka, člena NATO, operují,“ poznamenal také.

Babiš alianci, s jejímž šéfem Jensem Stoltenbergem ve středu jednal, vyzval k námořní operaci ve Středozemním moři, k potápění prázdných lodí pašeráků lidí a k ostraze tureckých hranic. Česko by podle Babiše mohlo aktivně pomoci například vysláním polní nemocnice na turecké hranice nebo na některý z řeckých ostrovů.

Na dotaz ČTK, jak Stoltenberg na Babišovy návrhy reagoval, dnes ministr také uvedl: „Podle šéfa NATO je problém uprchlíků problém Evropské unie a ochrana hranic a boj proti pašerákům kompetence jednotlivých členských států EU.“ Zároveň vyjádřil názor, že osmadvacítka není schopna uprchlickou krizi řešit. Agentura Frontex, která má chránit hranice, podle něj nemá dostatečné kompetence a žádné výsledky.

Šéf NATO Stoltenberg ve středu po jednání s českými politiky řekl, že migrační krize vyžaduje okamžitou reakci Evropy, NATO se podle něj soustředí spíše na řešení dlouhodobých příčin krize.

Hamáček: Řešení migrační krize je na EU, ne na NATO
Bezprostřední řešení nynější migrační krize je na Evropské unii, nikoli na Severoatlantické alianci. Shodli se na tom při dnešním jednání generální tajemník NATO Jens Stoltenberg a předseda Sněmovny Jan Hamáček. Stoltenberg mluvil s Hamáčkem i o rozpočtové politice Česka ohledně obrany.
„Shodli jsme se na tom, že bezprostřední řešení problému s uprchlíky patří spíše Evropské unii, v tom role pro NATO příliš není. NATO má klíčovou roli při řešení dlouhodobých otázek, to znamenaná zejména znovuvybudování stability v pásu kolem Evropy, ať je to severní Afrika nebo Blízký východ,“ řekl novinářům Hamáček.

Změní drastický snímek postoj Evropy k migrantům? ptají se britská média