Biden: Nyní je čas, aby Rusko přestalo mluvit a začalo jednat

Americký viceprezident Joe Biden v Kyjevu

Americký viceprezident Joe Biden v Kyjevu Zdroj: ctk/ap

Rusku se krátí čas na to, aby začalo jednat podle ženevské úmluvy z uplynulého týdne, jinak mu hrozí další prohloubení mezinárodní izolace. V Kyjevě to prohlásil americký viceprezident Joseph Biden. Mezitím Washington oznámil, že stávající pomoc Ukrajině rozšíří o 50 milionů dolarů, takřka miliard korun, a o dodávku vojenských aut a vysílaček.

Již dříve Biden označil nadcházející prezidentské volby za nejdůležitější hlasování v historii Ukrajiny. Ukrajinci nového prezidenta budou vybírat 25. května.

„V uplynulých dnech jsme toho od ruských představitelů slyšeli mnoho. Nyní je čas, aby Rusko přestalo mluvit a začalo jednat,“ řekl Biden . „Nepřipustíme, by se z tohoto stala věc s otevřeným koncem. Čas, do kdy je nutné kroky podniknout, se krátí.“

Za další provokace Rusko zaplatí, opatření povedou k ještě větší izolaci Moskvy, řekl Biden. Dodal, že na dodržení dohod ze Ženevy se „čas krátí“. Ve Švýcarsku se v uplynulém týdnu ministři zahraničí USA, EU, Ukrajiny a Ruska dohodli na plánu k uklidnění krize na Ukrajině.

Stáhněte vojáky, apeluje na Rusko USA

Biden také zopakoval, že Spojené státy neuznávají anexi poloostrova Krym. Rovněž Rusko vyzval, aby stáhlo od ukrajinských hranic své vojáky, kterých je zde podle odhadů NATO asi 40 tisíc. Rusko nejdříve tvrdilo, že armádní jednotky jsou v pohraničí na cvičení, později ale přiznalo, že je zde rozmístilo kvůli situaci na Ukrajině.

Ruský prezident Vladimir Putin navíc nevyloučil, že je kvůli ochraně krajanů a ruskojazyčného obyvatelstva na Ukrajině nasadí.

Ke stažení ruských vojsk v úterý vyzval také ukrajinský premiér Arsenij Jaceňuk, který se s Bidenem sešel. Podle premiéra by odchod ruských vojáků z Krymu a odvolání ruských zvláštních sil z východní Ukrajiny uzavřelo „ostudnou kapitolu“. Rusko popírá, že by mělo na východě Ukrajiny agenty či vojáky, Kyjev i Západ tvrzení Moskvy ale zpochybňují.

USA slíbily Ukrajině další pomoc

Biden prohlásil, že Spojené státy jsou připraveny ukrajinské vládě pomoci v jejím úsilí o udržení jednoty země. Zákonodárce i vládní představitele vyzval, aby vykořenili všudypřítomnou korupci, kterou přirovnal k rakovině. Podle amerického viceprezidenta jeho partneři při dnešním jednání dali jasně najevo, že úplatkářství již tolerovat nebudou.

Rovněž zopakoval dřívější americkou nabídku pomoci Ukrajině se zajištěním energetické bezpečnosti. Kyjev je nyní prakticky zcela odkázán na ruské dodávky plynu. Evropská unie připravuje zpětné dodávky plynu, které mají snížit energetickou závislost Ukrajiny na Moskvě.

Washington mezitím nabídl další pomoc, která doplní již dohodnuté podpůrné programy. Kyjev se s Mezinárodním měnovým fondem (MMF) dohodl na úvěrové pomoci ve výši 14 až 18 miliard dolarů (277 až 316 miliard korun). Balíček od MMF bude podle Bidena již brzy připraven. Americký viceprezident přijel do Kyjeva, aby podpořil tamní prozápadní vládu, která čelí ekonomickým problémům a která se po územní ztrátě Krymu potýká se separatistickým hnutím na východě Ukrajiny.