Bidenova Amerika očima podnikatelů znamená slušnost, umírněnost i zvyšování daní

„Vítězství Joe Bidena vnímám jako naději, že se vrátí do Bílého domu úroveň a slušnost,“ říká Ondřej Kania, zakladatel JK Education.

„Vítězství Joe Bidena vnímám jako naději, že se vrátí do Bílého domu úroveň a slušnost,“ říká Ondřej Kania, zakladatel JK Education. Zdroj: Reuters

Kamala Harris bude první ženou na viceprezidentské pozici.
Vermontský senátor Bernie Sanders, který se opakovaně ucházel o demokratickou nominaci na prezidenta, stane v čele rozpočtového výboru Senátu. Již dříve kritizoval současný americký zdravotní či školský systém pro jeho omezenou finanční dostupnost.
Prezident Donald Trump se rozloučí desítkami milostí. Spojené státy zanechává silně polarizované.
Příznivci Donalda Trumpa v lednu vnikli do budovy Kapitolu, ochranka musela zabarikádovat jednací sál.
5
Fotogalerie

Člověk s charakterem, konec nacionalismu a růst daní. Přední čeští podnikatelé zkoušejí předpovědět, jaké dopady na byznys bude mít nástup Joea Bidena do funkce amerického prezidenta.

Joe Biden se 20. ledna za přísných bezpečnostních opatření ujme úřadu v zemi, kterou mu Donald Trump zanechal silně polarizovanou. Deník E15 se zeptal českých byznysmenů, kteří s partnery ze Spojených států obchodují či tam přímo podnikají, co očekávají od nového amerického prezidenta.

Zbyněk Frolík, zakladatel Linet Holding:

  • Obávám se, že je to ještě věštění z křišťálové koule. Nicméně výhodou je, že Biden je normální, rozumný, předvídatelný levicový politik s obrovskou zkušeností, spoustou vhodných politických vazeb, schopností se dohodnout, dělat kompromisy a s podporou obou komor amerického parlamentu. Nevýhodou je, v jakém polarizovaném stavu mu Trump zanechal společnost i jaký zanechal problém v mezinárodních vztazích. Očekávám, že se Biden bude vracet k umírněné politice prezidenta Obamy, částečně zvedne daně tam, kde je Trump snižoval, bude podporovat uvolňování fiskální rozpočtové politiky, připojí se opět k zelené globální aktivitě, obnoví vztahy se Světovou zdravotnickou organizací, zlepší se vztahy s EU na politické a obchodní bázi a podobně. Patrně zmírní protiimigrační aktivity, podpoří investice do zdravotnictví, a to i na základě zkušenosti z kapacitních problémů během pandemie COVID-19. Vztahy s Ruskem a Čínou asi zůstanou nadále napjaté, nakolik je Biden silným zastáncem demokratických principů.

Ondřej Fryc, zakladatel fondu Reflex Capital, v USA spravuje několik start-upů (například Wild Zora) a několik jich americkým investorům prodal:

  • Politiku moc neřeším, ale vadí mi ta viditelná polarizace společnosti. Republikáni jsou v rozkladu, noblesa McCaina je historií. Joe Biden je samozřejmě lepší než Trump, ale je asi už starý a slabý na to, aby dokázal společnost znovu spojit. Obecně je pro byznys vždy špatná nejistota, natož snad hrozící občanská válka.

Václav Muchna, zakladatel Y Soft:

  • Od Joea Bidena očekávám větší důraz na partnerství s EU i NATO a státničtější projev, než měl Donald Trump. Na druhou stranu očekávám růst daní v USA a obecně lehce zhoršené podmínky pro rozvoj byznysu v zemi. Také očekávám uvolnění přistěhovalecké politiky v USA, což by mělo některé věci v podnikání naopak zjednodušit. Na druhou stranu neočekávám uvolňování politiky vůči Číně. S ohledem na jeho věk a jeho poslední proslovy očekávám, že bude více řízen svým okolím, a pravděpodobně bude prediktabilnější nežli Trump.

Ondra Kania, zakladatel JK Education a provozovatel American Academy:

  • Vítězství Joe Bidena vnímám jako naději, že se vrátí do Bílého domu úroveň a slušnost. Byť je jedna z našich firem plátcem korporátních daní v USA a pociťuji velmi pozitivně některé daňové změny, které prosadila administrativa prezidenta Trumpa, v mém vnímání tato pozitiva zásadně převyšuje naprosto otřesný „umělecký dojem“, který jeho prezidentování zanechalo. Pomyslnou tečkou byla podpora domácího terorismu, tedy vniknutí stovek šílenců do budovy zákonodárného sboru nejstarší a nejmocnější světové demokracie. Co se týče budoucího směřování politiky USA, pokládám za podstatné především obnovení strategického vztahu a strategické spolupráce Spojených států s Evropskou unií, které, jak doufám, vyústí v obchodní dohodu mezi USA a EU a v zachování tvrdé rétoriky vůči Číně a její politice.

John Vanhara, investor:

  • Prezident USA má omezenou moc a sám o sobě velmi limitovaný vliv. Významnější je, že demokraté teď mají kontrolu nad Senátem i Sněmovnou reprezentantů. Tohle spojené s tím, že demokrat je i prezidentem, jim dáva velkou kontrolu nad tím, jak se dále Amerika bude vyvíjet. Očekává se, že přijde zvyšování daní. Pravděpodobně se zvedne korporátní daň z 21 procent na 28 procent. Osobní daně se nejspíše také zvednou pro ty bohatší na 39,6 procenta. Velké firmy, které často podporují demokraty, budou prosperovat dále. Pro menší firmy to bude těžší. Nemají takový přístup ke kapitálu a k půjčkám. A zároveň na ně tlačí zvyšující se náklady na rostoucí minimální mzdu. Nějaké drastické vlivy na byznys neočekávám. Spíše se jen akcelerují trendy z posledních deseti let.

Jan Bednář, zakladatel Shipmonk:

  • Ohledně Bidena a politiky obecně mám spíš pasivní postoj. Vím, že s tím nic neudělám, a nechci podle toho upravovat to, jak provozuji svůj byznys nebo se stresovat tím, že se něco bude měnit. Myslím, že určitě půjdou daně korporací nahoru, ale nemyslím si, že až tak vysoko, jako byly dříve. Nejzásadnější změna, kterou budou chtít demokraté prosadit, bude změna daně z dlouhodobého příjmu ze 20 procent na normální daň kolem 38 procent. To bude mít velký vliv na přemýšlení investorů a na americkou ekonomiku jako takovou. Obecně si myslím, že Biden nebude chtít dělat nějaké větší zásadní změny, které by byly pro podnikatele nějak výrazně nevýhodné, kromě zvedání daní, obzvlášť v této době, kdy většina malých podnikatelů potřebuje od vlády spíše pomoct, než aby jim škodila nějakými zbytečnými regulacemi.

Zdeněk Chromý, ředitel Rudolf Jelínek USA:

  • Joe Biden je určitě zkušený politik a méně kontroverzní než jeho předchůdce. Na začátek ho čeká náročný úkol stmelit opět společnost, která je velmi ostře rozdělená. I přes očekávanou silnou pozici v Kongresu se neobávám, že by otočil kormidlo ekonomiky k socialismu, což je mu často předhazováno. Očekávám obecně zvyšování daní a sociálních výdajů. Donald Trump v rámci daňové reformy dočasně snížil federální spotřební daň pro řemeslné výrobce a importéry a očekávalo se neprodloužení tohoto zákona novou administrativou. Ta již nicméně deklarovala potvrzení tohoto zákona jako trvalého.

Hubert Palán, zakladatel a CEO Productboardu:

  • Jsem velmi rád, že se Joe Biden stane příštím americkým prezidentem. Jedná se o potřebný návrat k sofistikovanému leadershipu, který poslední čtyři roky chyběl. Zároveň to podle mě značí návrat USA do vedoucí role mezi demokratickými zeměmi. Administrativa, kterou Biden staví, reprezentuje sílu, zkušenosti a různorodost celých Spojených států. To je podtrženo i Kamalou Harrisovou coby první ženou a prvním člověkem s černošskými a indickými kořeny na pozici viceprezidenta. Biden se tím vším odvrací od nacionalistického populismu, který svírá mnoho demokratických zemí. Doufám, že strmý pád Trumpa a Bidenova jednotící politika ukážou i ostatním zemím, že nacionalisty a populisty lze porazit.
  • Bidenovo zvolení nebude mít na Productboard přímý dopad, benefitovat budeme ze stabilního politického prostředí a z návratu racionálního přístupu založeném na názorech odborníků. Je možné, že přijde řeč na nějaké reformy dopadající na některé technologické společnosti, nicméně větší reformy budou vyžadovat velkou podporu napříč oběma stranami v senátu. Zatím nejvýraznější efekt mělo zvolení Bidena na atmosféru ve společnosti mezi našimi zaměstnanci. Zejména po posledním náročném roce je všude cítit značná úleva z frustrace, která se ve společnosti po čtyřech Trumpových letech – a zvláště náročném posledním roce – nahromadila.
  • Joe Biden je člověk s charakterem a opravdovou touhou spojovat lidi a dělat svět lepším. Zároveň je to člověk s velkou empatií, který bude vzorem pro naše děti i pro zbytek světa. Věřím, že už nebudeme svědky rozdělování společnosti, ale že se vše otočí o 180 stupňů a znovu se naučíme spolu jednat a dosahovat kompromisů. Hned na začátku jeho prezidentství očekávám rychlý návrat do boje proti změně klimatu návratem k Pařížské smlouvě, zastavení stavby ropovodu Keystone XL a také okamžitou nápravu situace na hranicích a navrácení dětí k jejich rodinám.  

Lubo Smid, spoluzakladatel a CEO STRV:

  • Ačkoli věřím, že vítězství Joe Bidena je pro USA a primárně pro americké občany dobrým výsledkem, což jsem osobně zažil, když davy lidí oslavovaly v ulicích Los Angeles po oznámení výsledků voleb, nevnímám to jako ideální výsledek. Bohužel, jak vidíme i z lokální politiky, populismus nahrává situaci, kdy mohou soupeřit i dva ne úplně dobří kandidáti.
  • Náš byznys není úzce politicky navázaný, jedná se o vztahy primárně s klienty, kteří nás vyhledávají kvůli vysoké kvalitě naší práce a referencím. Jsme samozřejmě ovlivněni tím, jak se pohybuje kurz dolaru a daňovou situací v USA, ale oboje jsou věci, se kterými se dá poměrně dobře pracovat.
  • Mé osobní očekávání je, že po čtyřech letech působení Donalda Trumpa, který s sebou jistě nesl i něco dobrého, například v rámci přístupu k mezinárodní politice, bude v čele USA někdo, kdo dokáže prezentovat a držet hodnoty země, která se stala mým druhým domovem. Nečekám velké ambiciózní změny, budu naprosto spokojený, když v čele USA stane člověk, za kterého se jeho země nebude muset stydět.

Richard Valtr, zakladatel Mews:

  • Je dobře, že si v USA vybrali známého centristu a myslím si, že jsou zatím jeho volby co se týče kabinetu velmi pozitivní – obzvlášť osobnosti, jako jsou Yellenová, Blinken nebo Buttigieg. Z hlediska Mews jako systému pro ubytovací zařízení se byznysově moc nezmění. Osobně však doufám v alespoň částečné ustálení společenské situace v USA. Věřím, že Spojené státy budou pokračovat v agresivní vakcinaci a dostanou se na dvacet procent proočkované populace jako brzy Izrael. S tím pak čekám otevření hotelů a postupné rozvolňování v celém cestovním průmyslu – odhaduji kolem srpna, září. V něčem od Bidena čekám něco mezi Obamovým prvním obdobím a Trumpem. Myslím, že situace s Čínou bude pokračovat ve stejných kolejích jako doposud, jen je možná škoda, že Evropa tak rychle podepsala svou smlouvu s Čínou, protože by Biden sestavil smlouvu lepší a byl by pro koalici. Jinak však čekám, že se odvětví, ve kterém se s Mews pohybujeme, více dočká přímé pomoci. Celkově tedy spíše očekávám, že se USA stabilizují a otevřou se dříve než EU.

Filip Doušek, zakladatel AI startupu Stories, který později koupila kalifornská Workday:

  • Důležitější než konkrétní prezident jsou pro nás bouřlivá společenská témata, která volbu provázejí. Jde o smysl pro férovost, diverzitu, ale také svobodu slova a cenzurování nebo rozhodování o tom, co je fakt a co lež. Ve všech těchto tématech už hraje klíčovou roli umělá inteligence. V naší pražské pobočce vyvíjíme AI, která manažerům velkých firem radí, čemu mají ve svých týmech věnovat pozornost. Takže naše algoritmy musejí reflektovat to, co uživatelé považují za důležité, ale i férové a etické. A to se rychle mění.

Pavel Doležal, CEO firmy Keboola, jež vyvíjí cloudovou platformu na zpracování dat:

  • Bidenův prvotní plán mi přijde dobrý. Zaměřuje se na otevření škol a školek, vakcinaci, testování, aby co nejdříve umožnil ekonomice se uzdravit. Zároveň si uvědomují, že milionům lidí hrozí, že zůstanou na ulici, což chtějí řešit přímou platbou, aby bylo jasné, co se bude dít. To jsou dobré politické body pro něj. Pro nás je to asi dobře, protože čím rychleji se vzpamatuje ekonomika, tím lépe. Každopádně krize odstartovala věc, která už se – doufejme – nedá zastavit: posunula celý podnikový segment k digitalizaci a „jiné“ práci, vše on-line včetně komunikace. Normálním spotřebitelům ukázala, že nakupovat on-line je super, z čehož mohou těžit nové start-upy. Je to dobře vidět na růstu Shopify a na něj navázaných firem jako třeba Shipmonk. Co se týká Bidenova obecnějšího plánu, líbí se mi velké investice do infrastruktury, protože ta v USA dost pokulhává. Nevím také, co se úplně stane při zvýšení minimální mzdy, ale pro mnoho lidí je asi dobré dostat se z úplné bídy snáze nahoru. Zbytek je takový populistický mix.

Josef Scharfen, spoluzakladatel Hydra Consulting:

  • České firmy vnímají volbu nového prezidenta spíše pozitivně především kvůli očekávanému konci politické nestability, možnému zmírnění kritérií pro získání obchodních víz a celkově pozitivnějšímu tónu k mezinárodnímu obchodu. Volba Joe Bidena s sebou však také přináší možná rizika, mezi něž patří například výrazné zvýšení výdajů, jehož důsledkem bude pokračující zadlužování státního rozpočtu, což vytváří další tlak na slábnoucí dolar a také možné zvyšování daní v blízké budoucnosti. Neméně významné je pro řadu firem také plánované zvýšení federální minimální mzdy, což znamená vyšší výrobní náklady. Z důvodů flexibilnějšího trhu práce a robustnější odpovědi na pandemii však očekáváme rychlejší zotavení ekonomiky než v ostatních vyspělých zemích.