Boje na Ukrajině pokračují, příměří v nedohlednu

Tank ukrajinské armády u Doněcku

Tank ukrajinské armády u Doněcku Zdroj: ctk/ap

Proruští povstalci nadále svádějí s ukrajinskými vládními silami těžké boje o město Krasnyj Luč poblíž Doněcku. Popřel tak sobotní tvrzení separatistů, že ukrajinské oddíly už strategicky položené město dobyly, a prakticky beze zbytku tak obklíčily Doněck. Ukrajinský prezident Petro Porošenko je připraven zvážit humanitární misi na východě země, po níž volá Moskva. Zatím ale Kyjev výzvu Ruska a proruských separatistů k humanitárnímu příměří odmítá.

„Boje se stejnou intenzitou pokračují,“ řekl armádní mluvčí Andrij Lysenko. Krasnyj Luč leží mezi hlavními baštami separatistů, Doněckem a Luhanskem. Ovládnutí tohoto města navíc znamená i kontrolu nad důležitou silnicí k ruské hranici. Při bojích na okraji velkoměsta přišli o život nejméně dva civilisté, uvedla agentura DPA. Mluvčí doněcké radnice Maxim Rovinskyj agentuře AP řekl, že při dnešním ranním ostřelování byl zabit jeden člověk a deset jich bylo zraněno.

Z Doněcka se v noci na dnešek opět ozývalo dělostřelecké bombardování. Slyšet bylo nad ránem více než 20 detonací z centra města. Dělostřelecké granáty poničily soukromý dům i část polikliniky a zranily jednu ženu, uvedla doněcká radnice. Ukrajinská armáda potvrdila, že pokračuje v ofenzivě, jejímž cílem je „utažení smyčky kolem Doněcku“.

Porošenko zvažuje humanitární misi

Ukrajinský prezident Porošenko je připraven zvážit, že by povolil humanitární misi do oblastí kontrolovaných povstalci na východě země. Jakákoli taková mise by ale musela být mezinárodní a neozbrojená, řekl v telefonickém rozhovoru s německou kancléřkou Angelou Merkelovou.

Podle Porošenka by příslušníci mise měli do oblasti přístup jen skrze kontrolní body ukrajinských sil. „Jsme připraveni akceptovat humanitární pomoc, pokud bude mise mezinárodní, bez jakékoli vojenské podpory a pokud projde hraničními kontrolními stanovišti po kontrolou ukrajinské ostrahy,“ citoval prezidenta jeho úřad.

K vyslání humanitární mise na Ukrajinu opakovaně vyzvalo Rusko. Západ a Kyjev se ale obávají, že by Moskva mohla této akce zneužít a poslat na východ Ukrajiny své vojáky.

Východoukrajinský Luhansk, kde žije 425 tisíc lidí, na svých internetových stránkách v sobotu oznámil, že město je již týden bez dodávek elektřiny. Části města jsou bombardovány a většina obchodů je zavřená. V obležení ukrajinské armády je také Doněck. Proruští separatisté v sobotu vyzvali k příměří v oblasti Doněcka k odvrácení „humanitární katastrofy“. Dnes sobotní výzvu k příměří zopakovali a Kyjev ji odmítl.

Složte zbraně, vzkázal povstalcům Kyjev

Lysenko zdůraznil, že příměří je možné jen v případě, že vzbouřenci složí zbraně a vzdají se. „Pokud je tu tato iniciativa, měla by být naplněna praktickými kroky, nikoli slovy - vyvěšením bílého praporu a složením zbraní,“ prohlásil Lysenko. „Zatím jsme tyto praktické korky nezaznamenali,“ podotkl mluvčí armády.

„Jsme připraveni ke klidu zbraní v zájmu odvrácení sílicí humanitární katastrofy,“ prohlásil jeden z vůdců separatistů Alexander Sacharšenko. Pokud ale vládní síly napochodují na Doněck, zažijí si tu svůj „Stalingrad“, varoval Sacharšenko. Mluvčí doněcké radnice Rovinskyj AP řekl, že situace se „zhoršuje každou hodinou“. Ulice města jsou většinou prázdné a obchody zavřené.