Boje na východě Ukrajiny: Obě strany se viní z používání lidských štítů

Barikáda v centru Slavjansku

Barikáda v centru Slavjansku Zdroj: ctk/ap

Vojenská operace proti proruským separatistům na východě Ukrajiny dnes podle sdělení armády pokračovala zvýšeným tlakem na povstalecké pozice ve Slavjansku. Armáda vstoupila do Kramatorsku, přestřelky hlásí ukrajinské agentury z obce Andrijivka nedaleko Slavjanska. Postup vojáků prý komplikuje fakt, že ozbrojenci používají lidské štíty.

Kramatorsk, město se 170 tisíci obyvateli bylo dosud spolu s nedalekým Slavjanskem hlavním opěrným bodem separatistů, kteří usilují o odtržení celé Doněcké oblasti od Ukrajiny. Útvary ukrajinské Národní gardy, oddíly policie a jednotky ukrajinské armády zahájily na severu Doněcké oblasti ofenzívu v pátek.

Dnes ráno se podle sdělení Kyjeva „Slavjansk s okolím“ ocitl v obklíčení, obrana Kramatorska padla podle ukrajinských novinářů kolem dnešního poledne. V držení ozbrojenců věrných Kyjevu je televizní věž, centrála tajné služby SBU a několik dalších dříve okupovaných objektů.

Ukrajinské jednotky v ulicích Kramatorsku

Ve Slavjansku, hlavním centru proruských povstalců v Doněcké oblasti, je situace nepřehledná. Na východním okraji města podle agentury Unian ženisté odstraňují miny, které na přístupových cestách rozmístili separatisté. O postupu armádních jednotek v tomto stotisícovém městě svědčí fakt, že podle místních obyvatel bylo dnes obnoveno vysílání ukrajinských televizních kanálů, přerušené před třemi týdny.

Dramatická konfrontace dnes ovládla obec Andrijivku, která leží asi deset kilometrů jihozápadně od Slavjanska. Podle separatistů byla ves vystavena útoku ukrajinských radikálů z Pravého sektoru, kteří zastřelili deset lidí a 40 dalších zranili.

Podle verze velitele ukrajinské Národní gardy Stepana Poltoraka naopak jednotku „protiteroristických sil“ napadli separatisté, kteří na vojáky začali střílet kryti živým štítem sestaveným z místních dětí. Ze zadních pozic vzbouřenci zastřelili dva vojáky a 12 jich zranili.

Z informací ukrajinských médií nelze zjistit, která z protichůdných verzí události je správná. Pohyb nezávislých novinářů v oblasti bojů je nebezpečný, přes silniční hlídkové posty je obtížné se dostat. Obě strany v situačních zprávách obviňují protivníka z útočných úmyslů a zvýrazňují úspěch vlastních operací.

Ukrajinské vládní jednotky zahájily útok na proruské separatisty ve Slavjansku a Kramatorsku v pátek. V okolí Slavjanska zahynulo na obou stranách několik lidí.

Rusko armádní operace považuje za zločin

Moskva ukrajinské operace tvrdě kritizuje. „Organizovaná zločinecká skupina se dopouští válečných zločinů,“ řekla novinářům šéfka bezpečnostního výboru Státní dumy Irina Jarová. „Za tyto zločiny musejí být souzeni jako váleční zločinci před mezinárodním vojenským soudem,“ dodala. Jakákoli podpora „samozvanců v Kyjevě,“ kteří likvidují vlastní národ, je podle Jarové rovna spolupachatelství na masových vraždách.

„Je šokující, že vyvolávání občanské války na Ukrajině podporuje Západ, který rázem jako kdyby zapomněl na lidská práva a demokratické hodnoty, za jejichž nositele se Evropská unie a USA vydávají,“ soudí místopředseda Státní dumy Sergej Něverov, jeden z politiků, kteří se minulý týden ocitli na sankčním seznamu Evropské unie.

I šéf parlamentní strany Spravedlivé Rusko Sergej Mironov je přesvědčen, že akce ukrajinské armády proti vzbouřencům ve Slavjansku a Kramatorsku je zločinem proti lidskosti. „Je to fašismus a kyjevské vedení se nepochybně dočká svého norimberského procesu,“ řekl Mironov televizi Rossija 2